~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Sunday, March 4, 2012

hari ini

hari ini macam hari yang sangat serba xkena...hati aku masih xdpt ketenangan...ketenangan itu sebenarnya telah  diragut sejak malam semlam....seperti ade yang kurang....cuma aku masih buntu apa yang kurang...or maybe aku rindukan keluarga aku??mak??ayah?? or adakah aku terkilan sbb xdpt p PD?? or the worst things yang aku fikir adakah mungkin aku rindu die??


 pg2, aku bangun da dpt 3miss called dari org yang xdikenali..aku ingt PP cenderemata since aku sepatutnya jadi driver die utk g beli barang cenderamata tp aku tolak sbb ada training kompang ptg tuh...so, call back rupa2nya orang dari Tanjung Malim yang bertanyakan berkenaan Pertandingan Tilawah...rse sangat bersalah kat beliau sbb aku rse mcm cara aku call mula2 macam a little bit tegas...mcm2 kne tnye kat die..harap2 la die xkesah n terasa ngan aku....


da abis tuh spt biasa on9 n wat ttrial BOR sket2....then kak syafa call soh amik barang die kat bawah..maybe die xde kot kat rumah so soh aku simpan lu memandangkan barang tuh sgt penting...kalo ilang abis la kak syafa..hehe.....


tghari plak nk p makan tghari kat kk12..konon nk g kul 1.45ptg...tp tunggu org punya pasal dekat 2.10 gak r baru nk bertolak....ati da bengang gak r.....aku nih mmg jenis yang pantang org lmbt lebey dari 15min..lg2 ade training kul 2.30..nk makan pe stakat 20 min agy..da la nk p kk12 mau dekat 5min....so aku wat kptsn nk tapau jek..smpai2 kat kk12, moto mel n fizha xsmpai2 agy..plek gak npe diorg lmbt sbb rsenya td diorg sblh aku jek bwk moto...upenya2 moto mel wat hal...minyak die bocor..enjin die mati tetibe...so aku n mimi pon tapaukan utk diorg..da tapau g kat moto..........


then, aku membebel ngan mimi.....SEBAB side mirror moto aku da tercabutttttttttttt....mmg la aku bengang kan...aku da tau msti moto sblh aku yang wat....mmg kene bersabo la walaupon aku da membebel2 kat c2....xlme tuh jmp plak ngan mede,halim n adie...diorg nk makan b4 g beli barang cenderamata...da abis bagi keje kat halim org tuh datang dgn muka xbersalah nye..die kata die bole betulkan tp kne ada screwdriver....aku tgk jam da kul 2.25ptg...da lambt da, then aku ckp xpe la sbb aku nk rushing g tgk mel n fizha + training kompang agy 5min agy....then ktorng g PASUM kat tempat enjin moto mel mati....call zaheer sbb dtg lmbt training..die pon macam nk xnak jek trima alasan tuh..nk wat guane, bukan kami mintak ok...huhu....


sementara nk tunggu mekanik hebat aka mad JJ n syuk ktorg pon makan...time ngah makan tuh ayam aku jatuuuuuuuhhhh atas jalan...sobbsss.......so makan nasi ngan sayur je...seb bek mimi baik ati bgkan sket ayam die.....then mad JJ n syuk da btolkan moto mel, aku soh diorg betulkan side mirror aku plak....XBOLEEEE....sobbbbbbbssss...sedey,,,,aku soh diorg force so that bole msk, tp mad ckp amik risiko sbb takut cermin pecah....n mmg btol pon, side mirror xmsk dalam tuh n cermin pon pecahhh....sobbbbbbssssss...xpe la mmg redha pon..bukan salah diorg....tp mmg sedey r..bwk moto xde sblh side mirror....


smpai kolej da xtgk kul bpe, tp mmg trus training kompang r...time training ati da ok blek...tp at the end b4 abis trianing ada org tuh wat aku bengang blek...bile pk2 xde pape pon..tp care die ckp wat aku trasa......seb bek aku ade keje len ptg tuh so dpt mngelak jmp diorg....


ptg tuh plak rushing utk print + photoshooting ajk MPI....waaaaa, time nih manyak penat...SEBAB 2 kali kene patah blek kk9-kk3...kalo dekat xpe gak..even nek moto tp penat gak + aku pakai jubah time tuhhh....so nk kawal moto scooter mel agak payah...nih pasal pendrive tertinggal kat kolej n sedar bile da smpai kk3....sabo je la..xtau ape kene ngan aku.....kelam kabut, penat, bengang ngan org sume gabung skali wat aku berserabut pala otak....da abis print sume blek kolej baru dapat tngkap gambr..tp cian kat mel sbb xdpt tngkap gmbr ngan department die...SORRY MEL...tp smpat la bergambar...n nmpk la mimi, jibah n nasiha..tnye la kate nk men badminton, then diorg ckp sempat satu gang jek...coz dak2 laki bwk gang2 diorg...hurm...benda yang slalu terjadi....kalo nk bwk gang korg, xyah la nk ajk dak2 pompuan GT yep..xde maknenye...court tuh bole men 4 org jek + kalo laki men kan hebat, so probability utk aku men depan diorg adalah 0....at last jd penonton jek..bek xyah...skang nih kalo diorg ajak men badminton pon aku da malas da..sbb konfem ada gang2 laki tuhhhh.....bukan aku menyampah ngan diorg..xkesah pon...tp sbb nk men badminton..bukan nk men futsal,bola tmpar or bola jaring yang perlukan ramai org...tp badminton yang paling ramai pon 4ORANG...huhu..


bile da blek bilik...roomate plak meluahkan perasaan xpuas ati kat certain people...act cian gak kat die..die pon ada masalah gak...tp sbb sume org asyik pentingkan diri, payahlah die.......n ngan aku2 skali pon terkesan ngan mende nihhhhhh.......


skang act aku sedang mencari2 kat spe aku nak meluahkan sume mende nih, so that aku rse lega sket....but, aku xjmp spe..n aku asyik ingt zaman sem 2 thn lepas dlu..ada prob ade org yang sudi nk dgr....bg aku nasihat n pendapat n aku rse btol2 lega.....dan aku rse skang aku sangat perlukan die...yang sudi memberi telinga untuk mendengan dan buah fikiran utk menenangkan aku....TAPI atas sbb janji itu, die dah xbole nk buat semua itu (adakah aku rindukan dieeeeeee??!!errrkkk..)....dan skang hanya pada blog ini la tempat aku meluahkan segala2  agar hati aku bole lega sedikit....


cukuplah utk hari ini.....wassalam~

Saturday, March 3, 2012

hari berduka buat semua umat ISLAM~

hari ini merupakan 3 mac 2012....saya percaya hari ini bukan hari berduka buat diriku sahaja, tetapi utk seluruh umat Islam yang sedar tentang tarikh ini...mungkin ramai xtahu lagi tentang tarikh keramat ini sbb tarikh ini jarang diwar2kan seperti mana tarikh kemerdekaan Malaysia...secara jujurnya saya pon baru tahu tentang tarikh keramat ini dan saya ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang tarikh keramat ini...

jika sume ingin tahu, 3 MAC 1924 merupakan detik KEJATUHAN EMPAYAR TURKI UTHMANIYAH yakni bermakna KEJATUHAN KHILAFAH ISLAMIAH yang satu ketika dahulu menjadi rujukan satu Dunia. Mari kita selusuri balik bagaimana terbentuknya kerajaan Islam selepas kewafatan Rasulullah sampailah sekarang..


1. Khulafa' Ar Rasyiddin -  a) 632-634M : Saidina Abu Bakar As Siddiq
                                             b) 634-644M : Saidina Umar Al-Khattab
                                             c) 644-656M : Saidina Uthman B Affan
                                             d) 656-661M : Saidina Ali B Abu Talib
*Pemerintahan Khulafa' Ar Rasyiddin memerintah selama 29 tahun*



2- Kerajaan Bani Umaiyyah  a) 661-680M : Muawwiyah Ibni Abu Sufyyan

                                                 b) 680-683M : Yazid Ibni Muawwiyyah    

                                                 c) 683-684M : Muawwiyyah II Ibni Yazid    

                                                 d) 684-685M : Marwan Ibni Hakkam    

                                                 e) 685-705M : Abdul Malik Ibni Marwan    

                                                 f) 705-715M : Al Walid Ibni Abdul Malik    

                                                 g) 715-717M : Sulaiman Ibni Abdul Malik    

                                                 h) 717-720M : Umar Ibni Abdul Aziz    

                                                 i) 720-724M : Yazid II Ibni Abdul Malik    

                                                 j) 724-743M : Hisyam Ibni Abdul Malik    

                                                 k) 743-744M : Al Walid II Ibni Yazid II    

                                                 l) 744M        : Yazid III Ibni Al Walid II    

                                                m) 744M        : Ibrahim Ibni Al Walid II    

                                                n) 744-750M : Marwan II Ibni Muhammad

*750 Masihi adalah tahun kejatuhan Bani Umaiyyah ditangan tentera Abbassiyyah. Kerabat Bani Umaiyyah dibunuh. Tetapi seorang waris Bani Umaiyyah Abdul Ar Rahman telah mengambil pemerintahan Islam di Andalusia dan menubuhkan Kerajaan Bani Umaiyyah Andalus

Bani Uamaiyyah di Andalus  a) 756-788M : Abdul Ar Rahman  
                                                  b) 788-796M : Hisyam I  
                                                  c) 796-822M : Al Hakkam I  
                                                  d) 822-852M : Abdul Ar Rahman II  
                                                  e) 852-866M : Muhammad I  
                                                   f) 866-888M : Al Mundhir  
                                                  g) 888-912M : Abdullah Ibni Muhammad  
                                                  h) 912-961M : Abdul Ar Rahman III  
                                                  i) 961-976M : Al Hakkam II  
                                                  j) 976-1008M : Hisyam II  
                                                  k) 1008-1009M : Muhammad II  
                                                   l) 1009-1010M : Sulaiman  
                                                 m) 1010-1012M : Hisyam II (menaiki takhta semula)  
                                                  n) 1012-1017M : Sulaiman ( menaiki takhta semula)  
                                                  o) 1021-1022M : Abdul Ar Rahman IV  
                                                  p) 1022-1023M : Abdul Ar Rahman V  
                                                  q) 1023-1024M : Muhammad III  
                                                   r) 1027-1031M : Hisyam III



3- Kerajaan Bani Abbsiyyah
Bani Abbasiyyah di Baghdad  a) 750-754M : Abu Al Abbas Al Saffah
                                                   b) 754-755M : Al Mansur
                                                   c) 755-785M : Al Mahdi
                                                   d) 785-786M : Al Hadi
                                                   e) 786-809M : Harrun Ar rasyid
                                                    f) 809-813M : Al Amin
                                                    g) 813-833M : Al Ma’mun
                                                    h) 833-842M : Al Mu’tasim
                                                    i) 842-847M : Al Wathiq
                                                    j) 847-861M : Al Mutawakkil
                                                    k) 861-862M : Al Muntasir                                           
                                                    l) 862-866M : Al Musta’in
                                                  m) 866-869M : Al Mu’tazz
                                                   n) 869-870M : Al Muhtadi
                                                   o) 870-892M : Al Mu’tamid
                                                   p) 892-902M : Al Mu’tadid
                                                   q) 902-908M : Al Muktafi
                                                    r) 902-932M : Al Muqtadir
                                                    s) 932-934M : Al Qahir
                                                    t) 934-940M :Al Radi
                                                   v) 940-944M : Al Muttaqi
                                                  w) 944-946M : Al Mustakfi
                                                   x) 946-974M : Al Muti
                                                   y) 974-991M : Al Tai
                                                   z) 991-1031M : Al Qadir
                                                 aa) 1031-1075M : Al Qaim
                                                 ab) 1075-1094M : Al Muqtadi
                                                 ac) 1094-1118M : Al Mustazhir
                                                 ad) 1118-1135M : Al Mustarshid
                                                 ae) 1135-1136M : Al Rashid
                                                  af) 1136-1160M : Al Muqtafi
                                                 ag) 1160-1170M : Al Mustanjid
                                                 ah) 1170-1180M : Al Mustadi
                                                  ai) 1180-1225M : An Nassir
                                                  aj) 1225-1226M : Az Zahir
                                                 ak) 1226-1242M : Al Mustansir  
                                                  al) 1242-1258M : Al Musta’sim
*1258M adalah tahun kejatuhan Kerajaan Bani Abbasiyyah di Baghdad akibat diserang oleh tentera Monggul dan Baghdad di musnahkan . Ribuan rakyat dibunuh.





4- Kerajaan Turki Uthmaniyyah


Sultan Abdul Hamid II
1300- Khalifah Uthmaniah ditubuhkan.

1400- Kerajaan Uthmaniah berkembang maju.

1453- Sultan Al- Fateh berjaya menawan kontantinopel, Eropah Timur, Asia Barat dan Afrika utara.

1494- Paderi kristian melancarkan Perang Salib ke-2 untuk merampas kembali tanah mereka.

1860- Semua serangan ke atas umat Islam gagal, ubah perancangan, daripada serangan fizikal kepada serangan pemikiran.

1861- Yahudi telah menubuhkan Pemuda turki, lancarkan ‘Pembaharuan Turki’

1864- Pemuda Turki berjaya mempengaruhi Khalifah, mufti dan tentera. Pemerintahan Turki menjadi pincang

1864- Yahudi mengunakan tipu helah, namun sultan Abdul Hamid II berjaya naik tahta, melambatkan proses
kejatuhan Khalifah.

1901- Theodore hertzel, pengasas negara israel pujuk sultan untuk tukar sedikit tanah palestin dengan wang yang banyak, tetapi sultan engan. Dan mengeluarkan kata-kata yang masyur ini…

“Nasihatkanlah Dr. Hertzl agar janganlah beria-ia sangat dalam perkara ini. Sesungguhnya aku tidak sanggup melepaskan walaupun sejengkal daripada tanah ini (palestin ). Kerana ia bukan milikku, tetapi milik rakyatku yang telah berjuang dengan darah mereka untuk mempertahankannya. Maka simpan sajalah jutaan duit yahudi itu. Apabila Empayarku ini berkecai pada suatu hari nanti, maka pada waktu itu mereka boleh mengambil Palestin tanpa bayaran. Manakala ketika aku masih hidup, aku sama sekali tidak akan merelakan bumi Palestin dirampas daripada Empayarku. Tidak sama sekali. Sesungguhnya aku tidak sanggup untuk merestui badan kami dibedah dan diceraikan sedangkan kami (Khilafah Uthmaniah) masih lagi hidup”.


1908- yahudi melalui pemuda turki dan tentera salunik merancang secara rahsia untuk mengulingkan Khalifah.

1909- Tentera salunik tawan Istanbul, gulingkan Khalifah, rampas tampuk kepimpinan, lantik khalifah boneka.

1919- Sultan lantik kamal atatturk sebagai ketua tentera, arah untuk sekat tentera britain, perancis, itali dan salunik. tawan kembali tanah yang dirampas, atatturk bukan pergi serang, tapi menolong peberontakan disitu.

1920- Turki ditawan, pembesar ditahan, bangunan kerajaan dirampas dan semua musuh-musuh atatturk dibunuh oleh britain, khalifah masih ada tetapi tiada kuasa, umat Islam juga masih mengangap khalifah sebagai ketua.

1922- Peperangan palsu diatur antara tentera atatturk dan tentera yunani di Turki untuk menunjukkan bahawa atatturk adalah hero sebenar. atatturk menang besar, seluruh takyat menyokongnya,-muktamar pertama kerajaan atatturk-isytiharkan turki sebuah negara republik,sistem khalifah dimansuh, jawatan ‘khalifah’ dikekalkan untuk urusan agama sahaja.

1923- britain berjanjii memerdekakan Turki, sebagai tukaran atatturk harus menghapuskan khalifah dan saki baki pejuang Islam serta menyerapkan nilai-nilai kehidupan barat dalam diri umat Islam.

1924- ataturk isytihar-jawatan khalifah dihapus, sistem pemerintahan dan agama diasingkan, mahkamah syariah dimansuhkan, khalifah dihalau dari Turki.

1925- Mustafa Kemal Ataturk semasa memerintah negara Turki, mengamalkan sepenuhnya pemerintahan sekular dan menghapuskan ciri2 Islam dalam pentadbirannya. Antaranya:

1- Melumpuhkan fungsi institusi waqaf dan ulama.
2- Tariqat2 tasawuf diharamkan sebagai bertentangan dengan undang2 negara.
3- Pemakaian songkok untuk kaum lelaki dan pemakaian tudung untuk wanita diharamkan.
4- Tulisan Roman menggantikan tulisan jawi. Bertujuan supaya bangsa Turki tidak tahu membaca al-Quran.
5- Undang-undang Islam telah digantikan dengan undang-undang Swiss dari Barat.
6- Dia melarang poligami dan memutuskan persamaan antara lelaki dan perempuan dalam semua hak dan kewajibannya.

7- Membangun sekolah yang mengajar tarian timur dan barat.
8- Mengeluarkan wanita dari rumah untuk memegang jabatan kerajaan.
9- Membangungkan teater.
10- Mendorong rakyatnya untuk mengadakan pesta tarian.
11- Menjadikan Masjid Aya Sofia dan Masjid Al-Fatih menjadi muzium.
12- Membangun ladang untuk memelihara babi.
13- Mendirikan patung di setiap patung.
14- Memaksa kaum muslimin menyerukan azan dengan bahasa Turki dan memaksa mereka membaca al-Quran dengan bacaan Turki bukan bahasa Arab.

15- Memasukkan kalendar Barat sebagai ganti kalendar Islam.
16- Menghapuskan sambutan hari raya Aidilfitri dan Aidiladha.
17- Menetapkan hari Ahad sebagai hari cuti mingguan sebagai ganti hari jumaat.
18- Melarang kaum muliminn Turki mengerjakan Haji dan melarang kaum wanitanya mengenakan hijab.

Ya Allah begitu pedih umat Islam menanggung penderitaan ini. Umat Islam sepertianak ayam yang kehilangan ibu. Sejak kejatuhan sistem Khalifah 3 Mac 1924, kini sudah 86 tahun umat Islam hidup dalam kegelapan. Ya Allah satukanlah hati kami Ya Allah. Apa persiapan kita untuk menghadapi musuh-musuh Allah dan Rasul…..

Mari kita sedekah Al Fatihah kepada mereka yang telah syahid dalam menegakkan Islam di bumi ini...

sumber

Apabila kita  imbaslah kembali sejarah2 Rasulullah, sahabat, khulafa' rasyidin sehinggalah ke zaman khalifah, betapa bersusah payahnya mereka untuk membentuk, meluaskan empayar Islam demi agama ALLAH yang tercinta. Sejak runtuhnya khalifah Islam ini, bermakna maksiat akan terus berleluasa, umat Islam di Palestin terutamanya akan terus dinodai dan pemikiran kita akan terus dijajah hinggalah ke saat ini..


Anda sedar atau tak, kejatuhan khilafah uthmaniyah pada tahun 1924 menjadi satu turning point kepada keadaan dan suasana kita sekarang. Semua ni gara-gara musuh Allah bertopengkan Mustafa Kamal Attarturk laknatullah. Dia telah merancang supaya khilafah musnah dengan empat teknik rahsia yang digunakan.

Empat sebab kejatuhan khilafah Uthmaniyah :

1. Hutang
2. Revolusi Arab 191
3. Perjanjian rahsia Skyes-Picot
4. Kekalahan Jerman dalam Perang Dunia Pertama

sumber

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada kita semua...Pengakhirannya tontonlah video ini~

pesan Luqmanul Hakim

waaaahhh.. da lme bebenor aku xupdate blog nih..malam nih aku nk bersihkan sawang2 yang da semak..kita muhasabah diri kite blek....mungkin ada yang tak tahu tentang 25 pesanan luqmanul hakim kepada anaknya..juz want to share kat sume...bg yang da tahu bole la jd peringatan kepada kita sume yang sering lupa~

25 Pesanan Luqmanul Hakim kepada anaknya

1 - Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL
kepada ALLAH.

2 - orang - orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setalah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari ALLAH juga.

3 - Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

4 - Hai anakku; seandainya ibubapamu marah kepadamukerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.

5 - Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

6 - Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar benar takut ( takwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.

7 - Hai anakku; seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

8 - Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.

9 - Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

10 - Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

11 - Hai anakku; bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

12 - Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.

13 - Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

14 - Makanlah makananmu bersama sama dengan orang orang yang takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

15 - Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.

16 - Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati hatilah.

17 - Selalulah baik tuturkata dan halus budibahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18 - Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanyasebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.

19 - Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau
mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya~ yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

20 - Hai anakku; janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan olah dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

21 - Hai anakku; usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

22 - Hai anakku; janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatun yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia siakan hartamu.

23 - Barang sesiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

24 - Hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

25 - Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

Semoga bermenfaat,

Wassalam.

sumber