~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Sunday, October 14, 2012

hmmmmm~

asal bukak wall fb, nme die naek..
wlpn die update status 8jam lepas...

die adalah sorg kawan baek aku..
kawan yang selalu dgr masalah aku..
kawan yang sering beri nasihat..
kawan yang buat aku gembira..
kawan yang buat aku menangis..
kawan yang buat aku terharu...
kawan yang memberi aku pelbagai perasaan...

tapi ada beberapa sbb yang membuatkan aku terpaksa menghadkan persahabatan ini...
aku tak pasti sma ada tindakan aku ini betul atau x...

tp yang aku pasti akan perasaan ini adalah...
aku teringin msg ngan die...
cite macam2 ngan die..
cite sedey, cite suka, cite problem..
sbb aku benar2 merasai kehilangan seorang pendengar setia aku..:(

smpai sekarang aku terfikir...
BETUL KE TINDAKAN AKU NIE?????

doa untuk pengantin~

Doaku buat pengantin

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ 

Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.(Ghafir : 60)

Bacaan Al-Fatihah.

Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, Ampunkanlah Dosa-Dosa Kami, Berikanlah Taufik Dan Hidayah Kepada Jiwa2 Kami Dan Orang-Orang Yang Kami Sayangi.

ربنا لا تزغ قلوبنا بعد إذ هديتنا وهب لنا من لدنك رحمة إنك أنت الوهاب

Ya Allah Tuhan Yang Sangat Banyak Memberi, Janganlah Kamu Memalingkan Hati Kami Setelah Engkau Memberi Petunjuk Kepada Kami Dan Berikanlah Kami Rahmatmu Yang Besar.

Ya Allah, wahai Tuhan yang memperkenankan doa, sesungguhnya Engkau mengetahui keperluan kami sebelum kami meminta, tetapi Engkau perintahkan kami berdoa kerana Engkau suka mendengar suara hamba-hambaMu meminta. Maka dengarilah suara hamba-hambaMu ini, dengan penuh rasa rendah diri, memohon perkenan doa daripadaMu, Tuhan kami yang Maha Esa, Maha Memberi kepada hamba-hambaNya.

Ya Allah, Sesungguhnya Hati-Hati Ini Berkumpul Kerana Mengasihi Mu Dan Ingin Mencari Keredhaanmu.

Ya Allah, Berkatilah Majlis Perkahwinan Ini, Limpahkanlah Barakah Dan Rahmat Kepada Kedua Mempelai Ini, (NOR AKMAR HIDAYAH BINTI HASHINI) dan (MOHD AZHAR B ABDUL RAHMAN).

Tuhan pemilik dan penjaga hati2 manusia, pelihara hati-hati pasangan pengantin dan hati-hati kami agar terikat dengan ikatan taqwa. Kuat bermohon, kuat berpaut, kuat bergantung dan kuat berharap pada kekuasaan-mu

Temukan mereka KEKUATAN dalam PERBEZAAN

Berikan mereka KEBAHAGIAAN dalam PERSAMAAN

Jadikan pilihan hidup mereka PENTINGKAN APA YANG PENTING BAGI ENGKAU DAN RASUL-MU

MENGUZURKAN APA YANG DIUZURKAN OLEH ENGKAU DAN RASUL-MU.

Jadikan SENYUM KETAWA MENAMBAH BAHAGIA

Jadikan KERUT DAHI DAN KERINGAT AIR MATA MENAMBAH MATANG dalam bercinta

Indahkan KEBAHAGIAAN MEREKA agar menjadi MOTIVASI RAKAN-RAKAN BERNIKAH, MEMILIH YANG HALAL MENJAUHI YANG HARAM, SYUBHAT DAN DOSA

Jadikan Azhar, SUAMI YANG PENYAYANG, MENYANTUNI ISTERI DENGAN SABAR, MENDIDIK DAN MEMBENTUK.

Jadikan Akmar Hidayah, ISTERI YANG PENYAYANG, MEMULIAKAN SUAMI DENGAN KEBAJIKAN, MERENDAH DIRI DAN GEMAR BERUSAHA

Jdikan KETAWA mereka IBADAH
Jadikan SENYUM merek IBADAH
Jadikan SENANG mereka IBADAH
Jadikan SUSAH mereka IBADAH
AGAR CINTA DI SYURGA DUNIA, BERLANJUTAN KE SYURGA AKHIRAT

Kurniakanlah Mereka Zuriat Yang Soleh Dan Solehah. Kekalkanlah Jodoh Mereka Di Dunia Dan Di Akhirat Dan Sempurnakanlah Agama Mereka Dengan Berkat Ikatan Ini.

Satukan juga melalui perkahwinan ini, ikatan persaudaraan antara dua keluarga dalam para persaudaraan Islam dan meluaskan kasih sayang antara hamba-hambaMu

بارك الله لكما و بارك عليكما وجمع بينكما في خير





sumber : fb ustaz hasrizal

Friday, October 12, 2012

kacang botol

assalamualaikum dan selamat petang sume...^_^




spe tau gambar ape kat atas nie???

gmbr atas nie adalah kacang botol...spe suke makan kacang botol sila angkat tgn!!! *smbil angkat tgn*

aku sgt suka makan kacang botol...nak ikutkan mula2 mmg aku xske mkn...waktu kecik2 spe je la yang suka makan sayur kan?? termasuk aku la tue..haha...aku mmg xske makan sayur termasuklah kacang botol nie...satu ari nie, waktu aku umur 6thn xsalah, mak sediakn kacang botol nie sbg mkn tghari...time tue yang mkn aku ngan kakcik jek...beriya kakcik suh aku makan...aku ckp xnak..xsedap...then die pujuk2 smpai la keluar dari mulut die..mkn la Rabi..sedap kot sayur nie..rase die mcm epal...aku plak jenis yang ske mkn epal mesti la agak teruja dgr kan...mula2 xnak tp lepas kene pujuk baru aku makan....tau x,for the 1st time aku makan, aku mmg rse kacang botol tue mcm epal....nie sume sbb mind set kita..sbb kita bayangkan rase epal,so apa pon kita makan die akan rse epal...hebat betulkan penangan mind set nie...after aku stat suke mkn kacang botol, sume sayur jenis ulam-ulaman aku suke mkn termsk yang byk daun2 tue *aku lpe ape nme die =.='''*...sbbkan aku ske mkn smpai akk aku pnggil aku kambing..-__________-''''

bila aku pk2 blek kelakar plak bila dikaitkan rse kacang botol ngan epal...xde kne ngena langsung kot rsenye..hebat btol akk aku provok aku..bole la di cuba utk ank aku nnt if die xmau makan..hahaha


p/s : cite sal kacang botol nie bole timbul sbb smlm time meeting NAZA aka UMCARES bole lak naza bg cdgn kacang botol sbg design baju UMCARES kat syafriz...pastu, fizha ley lak wat siyes utk letakkan kacang botol tue kat baju..kelakar kooot....dan inilah hasilnya

    
spe nk baju nie bole la hubungi syafriz yep...>.<

p/s : skang da byk sayur aku makan...tp ada satu sayur yang aku xske smpai skang iaitu PERIA...xde spe nk provok aku utk mkn peria ke???hahahaha~

Wednesday, October 10, 2012

bila aku menangis...
bila aku xmakan...
msti sakit kepala itu akan menyerang...

bila sakit kepala,
aku xley nk pk pape..
xley nk wat pape...
badan jadi lemah....

p/s : pas nie xley tinggal makan da...
p/s : jgn sedey2 ye rabi...chaiyok3...

test functional chem jumaat nie xready pape agy..makin stress~
hati aku xtenteram sejak dari pg td...aku xtau apa penyebabnya...andai ada perkara yang tidak elok akan berlaku mohon dijauhkan..andai sudah ditakdirkan dalam hidup ini mohon diberi kekuatan fizikal dan mental~

:'(
:'(
:'(

kembalilah kepadaNYA...hati yang tenang apabila kita menyebut dan mengingatiNYA~

Tuesday, October 9, 2012

:')

YA ALLAH..SYUKUR...ALHAMDULILLAH~

setiap apa yang berlaku pada aku, ada je something yang aku akan belajar...sme ada duka atau gembira...tp selalunye bila duka akan berakhir dgn gembira dan begitulah sebaliknya..

bila aku kehilangan sahabat, ALLAH gantikan dengan sahabat yang lain...sahabat yang masih mendorong aku...memberi semangat dan motivasi padaku....

TERIMA KASIH YA ALLAH ATAS KURNIAAN INI... :')

ku harap, agar jgn sekali2 ENGKAU lepaskan diri ini walaupon sesaat...

setiap yang berlaku ada hikmahnya...ALLAH selalu bg yang terbaik utk aku...tp adakah aku sudah memberikan yang terbaik utk DIA?? =(

AMPUNKAN AKU YA ALLAH ATAS KEKHILAFAN DIRI INI......



Sunday, October 7, 2012

HARI PERTUNANG AYONG!!!

Waaaaaa…da lame aku xupdate blog aku nie…mmg da bersawang abis la..penat kene cuci sawang2 sume..)=

Ari nie aku nk tulis something pasal ayong..utk pengetahuan sume,ayong tue bukanlah refer pada kakak aku mahu pon abg aku..sume tue xde kene ngena ngan family aku pon..haha..
Tapi aku refer utk kawan aka pengurus kompang akk presiden balai islam iaitu MOHD ZAHEER ZAINAL ABIDIN…aku knal die since aku msuk kk9 tahun 2010..kirenya da dekat 2 thn r aku knal..aku knal die mula2 sbb masuk balai islam..time tue die jd presiden balai islam…1st impression aku pasal ayong die senyap n lembut (mean baik..bukan lembut yg aww tuh..haha)….maybe sbb time tue die ckp as presiden balai islam kan…yang slalu aku bising2 dlm organisasi tue sme ada dgn safwan xpon mujahid cinta(name fb die time tue) aka ezzudin..sbb diorg byk ckp dri zaheer sndiri…time tue aku xrapat knal sgt ngan die..kenal gitu2 jek…

Then,bile ada audition kompang,aku join kompang la selain dari kelab balai islam…time tue zaheer xde g…die xdtg pon audition…tp lepas bbrapa training baru die masuk kelab kompang gema tanjung aka gt…al maklum lah kawan baik pengurus time tue..ske2 ati jek nk msk bila kan…haha…tp awal2 tue beselah kami junior2 nie sgt baik dan senyap…dtg training, bukak mulut time kne selawat or nyanyi jek..kalo x, mmg diam seribu bahasa la jawabnya…





kenangan ngan dak GT feseni 2010/2011


Tp sumenye berubah time kem feseni kk9 time cuti semester 1..time tue aku first year agy..xsalah aku bulan disember 2012..sume da start rapat…kenal masing2 punya perangai…stat bising2…junior n senior pon da bole join sekaki…mmg seronok gile la time tue..aku pon mule menunjukkan perangai aku yang terlebey peramah nie…time tue aku mmg tahu zaheer da awek hasil drpd stalk die kat fb..haha…tp aku setakat tau nme fb die n sume tue dari sumber yang xjelas…so, sesi memujuk die utk beritahu spe awek akhirnya berjaya…bukan senang kot nk tau..bgz tol die nie sorokkan spe awek die..time tue da sem2 aku 1st year..kirenya aku knal awek die hanya pada nama….time tue aku hnya tau nama die HAJRAH, student navy palapes, bdk ekonomi n duk kat sabah..yang len sume aku xtau…even muka pon aku xkenal….nak stalk dlm fb bukan dalam fren list die n die byk hide gmbr utk org luar..nk add die plak mcm xptt lak..haha…tp aku dgr die ade dtg time feseni kompang tp aku xtau..n time makan kat kfc after pertndgn tue aku plak xde ngan dak2 kompang..sbb time tue kak hajrah ada sekali..so impian aku nk jmp ngan die xkesampaian…hoho..

Tp itu kesah time aku 1st year…zaman 2nd year plak aku byk kne kerja sekali ngan zaheer….die jd pengurus kompang,aku lak time tue bendahari..byk kne deal skali ngan bdk2 kmpng batch aku since ktorg da jd senior n pk utk hala tuju kompang plak…gpon time aku 2nd year byk event ada..so makin rapat r ktorg…tiap2 minggu training…lagi2 dekat feseni plak tiap2 hari kot…baru aku knal spe zaheer sket2…ktorg stat pangil die ayong sjak kenal family die…time tue gi mutiara pedas nk smbut kejayaan feseni dpt juara….time tue aku mak ayah die mcm bz sket..so dpt jmp kejap jek..tp wlpn kejap nmpk la layanan family diorg sgt2 baik..smpai segan aku rse..hoho..

Smlm adalah hari yang menggembirakan utk family zaheer…iaitu hari pertunangan beliau dgn kak hajrah..mle2 dgr berita agak terkejut r…tetibe je kan..hoho..tp still rse terharu sbb die ajk ktorg dak2 kompang dtg sekali..pertunangan kot…biasanya juz jmput family2 terdekat..so bila ktorg dijmpt rse terharu r..pertunangan nie dibuat kat umah makcik zaheer since kak hajrah pon duk jauh n alang2 family die dtg tgk die konvo skali la utk bertunang…aku rse sgt2 nice n memudahkan 2-2 pihak…

Majlis tue bermula pas asar..tp ktorg datng kul 3.30ptg..duk umah zaheer sgt seronok sembang ngan adik bongsu zaheer iaitu sara…mcm2 die cite sal ayong die….ada yang ktorg tnya,ada yang die cite sndiri…bdk kecik,atinye sangt tulus dan jujor…aku gelak je la sume mende yang die cite sal ayong die (zaheer,sila jgn mara kat adik kau k…haha)

Then bila nk g umah makcik zaheer,aku kira2 hampir 10kete gak…byk kan??haha…tp sume tue family zaheer gak..msk2 umah makcik die,aku rse mcm zaheer lak tuan umah sbb die yang smbut ktorg =.=’’’’…family zaheer, dari ibu ayah die,adik beradik die smpai la ke makcik pakcik die sgt2 sporting,peramah n baik gileeee....even aku baru knal diorg tp aku xrse awkward pon..biasanya aku g tmpt org baru perlukan mse tp ngan diorg aku xrse mcm tue pon…nice gilee kan??

zaheer sblm bertunang...berseri2 muka beliau


Majlis bermula kira2 jam 5.00 ptg la…mula2 aku ingt nk amik vid tp jauh sgt sbb perempuan agak ke belakang..tp sbb kaw luas so mmg nmpk pon org2 laki yg bincang…gpon aku bukan sedara mara diorg so mcm xptt aku duk depan..then tetiba adik zaheer, husna cuit aku suh amik vid sbb die kata xde spe nk amik vid..aku g depan sket..tp still membelakangi diorg…nk g depan aku rse,aku patut respect kat org2 tua yang ada kat c2…amik je la mne yang dpt..kalo kat majlis akk or abg aku bole la sesuka ati aku kan..hoho…gpon aku da bese amik vid time akk n abg aku nikah…sbb majlis zaheer,so aku respect sket la…maaf la zaheer vid tue membelakangi org yang bercakap..huhu

Tp ada satu babak yang nice…time tue cincin da bertukar tangan dari pihak laki ke pihak perempuan..then yang pegang cincin tue makcik zaheer xsalah aku..aku nk amik gmbr tp jauh sgt..tp tngkp je la…tetibe ada sorg makcik nie perasan die ckp,dik g je la dpn…tangkap cantik2 sket..bagus btol makcik tue…aku xde la rse segan sgt..makcik die yang pgg cincin tue pon bg jek cincin tue kat aku nk amik gambar…xkesah pon….mmg aku rse bes r…sume sporting je even die xknal aku spe..tp die tau la yang aku nie kawan zaheer sbb aku pakai costume kompang time tue..hoho..

Bila da duk dpn sket perbncgn da nk selesai..smpat r aku amik vid..jelas sket la suara dari yang sblmnya…tp da penutup pon..huhu…time bergmbar la..after abg,kakak kak hajrah ngan ibu ayah zaheer tngkap gmbr,sume sedara mara suh ktorg bergmbr lu ngan zaheer…akhirnya ada gak kenangan ktorg ngan zaheer time hari pertungan die… ^_^


alhamdulillah sume suda selesai..:)


Buat zaheer n kak hajrah, selamat bertunang….tahniah kat korg berdua…korg da melangkah selangkah utk menuju jalan bahagia tue…=)

Juz nk berpesan sbg seorg sahabat….tiap2 org itu akan menempuh ujian dan cabaran…xterlepas utk ujian bagi org yang da bertunang….ingtlah, bertunang itu bukan tiket utk buat yang bukan2…bertunang itu hanya selangkah utk mendekati hari pernikahan itu nnt…byk ujian yang akn korg tempuh..byk dugaan yang datang melanda…syaitan sgt2 xske utk org yang bernikah…so, die akan buat apa2 saja utk sesatkan anak adam…

Pesanan aku lagi, respect pasangan korg…trust each other…dan sentiasa doa kepada ALLAH agar hubungan korg akan menuju maradhatillah..itulah asas penting dalam sesuatu perhubungan..maybe aku xde pengalaman, tp aku kutip pengalaman org len n nasihat yang selalu mak aku bg…

Aku doakan agar korg berdua akan sentiasa diredhai oleh ALLAH..semoga perhubungan korg ini akan berkekalan sehingga akhir hayat…amiiiin~

gt with pasangan bahagia~

budak gt mmg ske bergambar dimana-mana ^_^


p/s : after majlis pertunangan zaheer dlm kete roy, xabis2 aku tersasul sebut nme zaheer smpai la kat bilik…tergelak dgr ayat fizha, “rabi,zaheer tue da berpunya..sudah2 la sebut nme die”…haha…aku anggap die kwn baek aku kot…antara kawan terbaek yang aku kenal spnjg aku duk kat kk9…kak hajrah,sila jgn tembak sya k…

p/s : aku sgt seronok bila ada majlis2 mcm nie..aku suka suasana ramai2 org ..tmbah2 lagi family zaheer yg baek tue…seronok ada family mcm nie selain family kita sendiri…n aku seronok tengok org seronok sbb aku akan seronok jgk…haha

p/s : zaheer da bertunang…aku nk bertunang jgk!!!

Wahai cik rabi,sila konvo dulu sblm nk bertunang..sedar diri tue belajar xabis agy :(