~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Saturday, June 8, 2013

tumblr mari~~

rabi oh rabi...
nk exam pon smpat lagi berbloging..
sempat lagi bertumblr..

xtau npe ngan aku sem nie..
nk ikotkan exam kali nie lagi byk subj..
tp makin maen2 plak..haihh...

pape pon, juz nk share something yg aku dpt dari tumblr..



kata2 nie wat aku teringat exam sem lepas...exam yang penuh dgn duka...tp aku bersyukur dpt sahabat yg byk bg nasihat smpai aku jd kuat...till now die slalu bg nasihat yg sgt2 berguna kat aku...aku tau, ujian yang aku dpt kadang2 kecik die..xsebesar dgn apa yang pernah die lalui...die xjemu2 bg aku nasihat dan aku tidak jemu2 mendengar nasihat dari die...

sometimes, aku takut utk kehilangan die..sbb aku tau, ada smpai satu masa, aku perlu utk lepaskn die pergi dgn kehidupan die...aku sekadar sahabat yg berkongsi cerita,nasihat,pgalaman,suka dan duka kehidupan...sedangkan yang berkasih boleh terpisah, inikan pula sahabat...gpon, stiap pertemuan pasti akan ada perpisahan bukan??


nanti,
Allah akan ganti ‘awak’,

dengan sesuatu yang lebih lebih baik.

mungkin bukan seseorang jugak.
mungkin Allah bagi nikmat lain.
rasa aman. rasa tenang. rasa damai.

mungkin Allah bagi pengalaman.
rasa syukur. rasa sabar.

mana boleh Allah ambik ‘awak’,
tanpa beri saya apa-apa.
Nanti, Allah beri ganti, yang lebih baik.
percaya.


p/s : ALLAH, ampunkan daku andai ada khilaf dalam diri ini..PERCAYA dan YAKIN!! setiap yang berlaku adalah aturan ALLAH yang terbaik dalam hidup AKU.. =)

kisah menarik utk dibaca~

tengah duk berblogging di ptg hari, mengupdate segala berita yang berlaku, tetiba terbuka satu blog nie..menarik cerita nie..watkan aku berfikir di luar kotak seketika...jom baca~

BACA KISAH MENARIK  INI.....MUNGKIN INI CARA WANG DILARIKAN SECARA HARAM....


Semasa rompakan di Guangzhou, China, perompak bank berteriak kepada semua orang di bank:
"Semua tiarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa anda adalah kepunyaan anda..."
Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap.
*Ini dipanggil "berfikir di luar kotak." - berfikir lain daripada yang lain!


Apabila seorang wanita bertiarap di atas meja dengan gaya yang menggoda, perompak menjerit kepadanya: "Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!"
*Ini dipanggil sebagai "Profesional." - Fokus hanya pada apa yang anda dilatih untuk melakukan!


Apabila perompak bank kembali ke rumah, perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): "Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat."


Perompak tua menyangkal dan berkata: "kau ni bodoh! Terdapat banyak wang, sampai bila baru kita habis kira ? Malam ni kita nonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut."


*Ini dipanggil "Pengalaman." - Kini, pengalaman adalah lebih penting daripada sijil kertas!
Selepas perompak telah beredar, pengurus bank itu mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan cepat. Tetapi penyelia berkata kepadanya: "Tunggu Mari kita ambil $ 10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada $ 70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!".


*Ini dipanggil "inovatif." - Menukar keadaan tidak menguntungkan untuk keuntungan anda!
Penyelia berkata: "alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit"


*Ini dipanggil "berpandangan jauh." - merancang masa depan selangkah lebih awal!
Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa $ 100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya boleh mengira $ 20 juta.


Perompak sangat marah dan mengadu: "Cilaka! Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat $ 20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil $ 80 juta dengan hanya petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri."

*Ini dipanggil " Pengetahuan." - pengetahuan kunci kejayaan hidup!

Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu.
*Ini dipanggil "sambil menyelam minum air." - mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain!


Soalan : Siapa Perompak sebenar di sini ?

Friday, June 7, 2013

rahsia alam dan ujian

"tatkala mentari menyinar menyuluh alam,
kita merasakan cerahnya alam ibarat cerahnya kehidupan kita...
tatkala angin sepoi2 bahasa bertiup,
kita terasa nyamannya dibelai hembusan angin...
tatkala malam menjelang,
sang mentari melabuhkan tirai,
manakala sang rembulan mengambil peranannya,
kita merasakan oh indahnya,
cantiknya pancaran dan sinaran sang rembulan menerangi kegelapan malam...
namun...
tatkala hujan membasahi bumi,
kita mula mengeluh basah lencun..
mengeluh kerana aktiviti harian terjejas...
namun kita tidak mengerti,
disebalik hujan yang turun,
ALLAH telah sediakan pelangi untuk menyinari kehidupan kita...
mana mungkin pelangi wujud tanpa hujan terlebih dahulu...
jika wujud sekali pun,
tidak mungkin kita akan menghayati keindahan warnanya berbanding selepas hujan..

pelangi kat ttdi...cantikkan?? =)

hakikatnya,
dalam setiap ujian yang datang,
ALLAH sudah menetapkan kemanisan selepasnya...
yang pasti...
hanya hambaNYA yang SABAR dan REDHA sahaja,
yang akan benar-benar dapat menghayati hikmah tersebut...
^_^  "

sahabat  1

aku tahu...setiap yang berlaku ada hikmahnya...
bila sesuatu ujian melanda, 
kita akan dapat kenal kawan2 kita...
siapa yang sanggup bersama kita tatkala kita susah...
kita dapat kenal sebesar mana kekuatan kita, 
sebesar mana iman kita...
namun,
apa yang penting,
ujian dengan kesusahan itu tanda ALLAH lebih sayang kita...
kerana kita sering alpa dan leka tatkala ujian kesenangan menimpa...
semakin byk ujian kesusahan yang menimpa,
lebih dekat kita dengan ALLAH...
lebih banyak kebergantungan kita pada ALLAH...
sedangkan ALLAH sgt mencintai rintihan suara hambaNYA...

p/s : utk sahabat 1, terima kasih byk2 utk 'pantun' nie...gigih kau menuliskan~ =)


Wednesday, June 5, 2013

friends~

2hari nie awal2 aku da terpacak atas katil...tdo awal sbb mata awal2 lagi da berat..nk force study pon xbole..lgpon kondisi dlm bilik yang agak suram membuatkan aku bertambah2 mls nk study...satu lampu da rosak..nk report mls sbb xske org pjbt msk bilik..laki plak tue...and now lampu study pon mcm da ada tanda2 nk mampus..lagi la trasa mls nk study kat dlm bilik tue..

dan 2hari nie jgk ada jek insan2 yang nk call aku mlm2..slalu mane pernah ada...isnin ari tue mad..maybe nk mntk tolong pasal moto utk kjadian ari tue kot...mlm td plak ntah spe plak call...no aku xknal...nk msg mcm xyah jek...takut jd kes mcm ari tue..org mne ntah die call tp aku dlm kelas..bila kuar kelas call blek upe2nya salah no...bazir duet jek..da la maxis...

btw, smlm dpt msg from my sahabat...bru bce pg td...waaaaaaaaaaa...ayat die wat aku nk menitiskan air mate..

weekend ari tue, dlm aku gembira, aku dapat berita yang memang aku slama nie mencari2 jawapannya..jwpn yang pasti sudah diterima..aku mnerima kptusan tue..tp tanpa aku sedar aku da sakitkan hati sahabat aku sndiri...sory sgt2...siyes aku xperasan tindakan aku tue wat kau terasa...aku ingt cara kau wat tue normal sbb aku tau kau penat nk settle byk mende minggu lps..rupe2nya sbb kau terasa ngan aku...sory2 sgt...

aku bole terima kehilangan die sbb mmg die sbnrnya da lme hilang dari mata aku...tp aku xnak hilang kau pulak...kau kan sahabat 2 aku..mne bole trasa ngan aku...kalo trasa gtau la..aku xreti nk predict hati org selagi xckp...aku xsuke assume yang bukan2..kalo kau nk tau, the day yang aku sambut beday kau, itulah antara orang2 yang wat hidup aku kat kolej nie bermakna and hepy termasuk la #teamGT...

utk #teamGT pulak, thanks make my day, weekend ari tue...korang da berjaya hilangkan keserabutan kepala aku...wlpn jujurnya aku xsempat nk rest langsung since ari khms smpai la hari ahad tue, but i'm really feel enjoy n tenang..dapat merempit jauh2 pon da dpt memberi kepuasan kat aku lagi2 dpt mandi sungai setelah sekian lame xg..lg la enjoy..dan thanks to jibah jgk wat aku terharu...time tue da nk blek da...moto aku park btol2 berdepanan ngan sungai yang sgt rendah..kalo jatuh mmg innalillah la...tp aku p maen press skuter tue..tau la kalo skuter press kan die akan bergerak ke dpn...time maen2 tue jibah tegor jgn press nnt jatuh..che pon pesan mende yang sme..tp aku mcm biasa degil..p press jgk..then jibah ckp

"rabi..jgn la press..nnt jatuh..sume org kat cni sayang rabi tau.."

waaaaaa...jibah nie mcm tau2 jek apa yang aku rse...wlpn aku xde la smpai pk nk menyakitkan diri..sje jek nk maen2 press moto tue...but ayat die wat aku tersentak jap...yes, i know, sume org keliling aku sayang kat aku..aku pon sayang kat diri aku sendri...sorg pergi byk lagi yang ada dlm idup aku...



Friendship isn't about who you've known the longest. 
It's about who walked into your life, said 
"I'm here for you" 
and proved it...

Tuesday, June 4, 2013

monolog 8


jujur,
mungkin akan masih ada air mata,
saat kita berpura-pura.
saat diamnya kita,
hati masih luka.
namun,
air mata dan luka saat itu,
akan hanya semakin mengurangkan rasa dan beban,
bukan sebaliknya menambahkan,
kerana kita sudah mula percaya dan yakin,
bahawa ketentuan-NYA adalah lebih baik,
dan kehendak-NYA adalah lebih utama.
;’)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


When theres someone
Whom Allah sent to you
That really tested you in thousand of ways
The one and only word that I could say
Is only AstagfirullahalAdheem
When theres someone
Whom Allah sent to you
That really cause you pain in billion of ways
The one and only word that I could say
Is only AstagfirullahalAdheem
When there’s someone
Whom Allah sent to you
That really crush your heart into countless pieces
The one and only word that I could say
Is AstagfirullahalAdheem
For perhaps
It all happened due to my sins
And none other reasons
O Allah forgive my sins
O Allah open my heart to You only
Be not sad. For Allah is with you
;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

serba salah...

hurm...ptg td aku jmp kawan2 lama..setelah sekian lama xjmp..sume duk UM tp da lme gile xjmp..msg2 bz dgn hal masing2..

tp, pertemuan nie bukan sekadar pertemuan biasa..ada suatu perkara penting yang nk disampaikan oleh daddy..act kne jmp ari ahad ari tue, tp permintaan daddy yang luar biasa tue wat aku lari dari UM seketika...tp aku nie mne bole senyap g2 jek..aku bls jgk msg die n die juz gtau melalui call jek instead of pertemuan ptg tue..

bila jmp td ingt kot die nk pujuk aku pergi jgk pengisian tue,tp nmpknya tak..die memahami kondisi aku...tp die still suh syira g..tp ada suatu permintaan die kat syira yg wat aku serba salah,

"syira kena ingt, rabi tue tanggungjawab ana dan syira..pape jd kat rabi, syira ngan ana kne bertanggungjawab..."

time tue aku rse serba salah sgt...aku bukanlah keras ati sgt...tp aku btol2 da nekad, xnak wat pape sbb org..aku nk wat ikhlas dari hati...sbnrnya jauh dari sudut ati aku nk bersama dgn diorg blek...penuh dgn pengisian2 jiwa dan rohani...tp kdg2 ada perkara yang menghalang yang aku pon xtahu apa..tetiba aku teringat kata2 daddy suatu masa dahulu,

"ingat rabi, kadang2 rabi nak elak satu tanggungjawab dan ujian yang besar, akan ada ujian  lebih besar yang laen yang akan menanti.."

sebenarnya aku mngakui kata2 daddy tue...masalah mane pernah xde..slalu ada..bila aku elak/lari dari sesuatu masalah, masalah laen plak timbul..kdg2 lagi pening aku nk handle..masalah itulah tandanya ALLAH masih sayang kat kita...ada hikmah die nk tunjuk melalui masalah2 yang kita hadapi...sbb kerana itulah kita makin dekat dengan DIA..dengan masalah2 itu jgk hati kita makin kuat..nie baru sket, blom masuk lagi yg lebih2 besar..

pape pon, maaf sume..maaf sgt2 da kecewakan korg...kdg2 aku rse aku pentingkan diri..mungkin sbb aku xdpt lagi pemahaman yang sebenar2nya..bukan salah korg..tp salah aku jgk...org nk bagi pemahaman aku lari...ada perkara yang aku takut..tp xtau apa yang aku takutkan...mungkin aku takut utk kecewakan korg lagi...sbb da byk kali aku kecewakan korg kan?? hurm~

Monday, June 3, 2013

exam sem6~

study week da bermula dan aku xmula lagi utk study..T_T
xm aku, lagi 10hari lagi...tgk mcm lame jek kan..tp bila td plan utk study mcm xcukup jek..i need more time...huhu~



exam kali nie mcm membunuh jugak..sme mcm taun lepas, ada 2 subj berturut n dekat2..smoga kali nie lebih tabah n kuat utk hadapi xm kali nie...aku harap sgt pointer kali nie bole naek..tp memandangkan sume subj edu aku amik, so xley nk expect pape..tp aku harap sgt pointer nie bole baiki pointer yang sblm nie..mmg org ckp pointer is nothing, but if i get better pointer, chance utk jadi cikgu akn tinggi coz skang ada sistem yang mne 30% yg terbaik dari segi poninter from every batch bole trus dpt temuduga utk jd cikgu manakala yang laen open market...persaingan lagi tinggi kot kalo kne yang open market..

#pray for me to become teacher..=)

jadual xm sem6~~