~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Tuesday, June 4, 2013

serba salah...

hurm...ptg td aku jmp kawan2 lama..setelah sekian lama xjmp..sume duk UM tp da lme gile xjmp..msg2 bz dgn hal masing2..

tp, pertemuan nie bukan sekadar pertemuan biasa..ada suatu perkara penting yang nk disampaikan oleh daddy..act kne jmp ari ahad ari tue, tp permintaan daddy yang luar biasa tue wat aku lari dari UM seketika...tp aku nie mne bole senyap g2 jek..aku bls jgk msg die n die juz gtau melalui call jek instead of pertemuan ptg tue..

bila jmp td ingt kot die nk pujuk aku pergi jgk pengisian tue,tp nmpknya tak..die memahami kondisi aku...tp die still suh syira g..tp ada suatu permintaan die kat syira yg wat aku serba salah,

"syira kena ingt, rabi tue tanggungjawab ana dan syira..pape jd kat rabi, syira ngan ana kne bertanggungjawab..."

time tue aku rse serba salah sgt...aku bukanlah keras ati sgt...tp aku btol2 da nekad, xnak wat pape sbb org..aku nk wat ikhlas dari hati...sbnrnya jauh dari sudut ati aku nk bersama dgn diorg blek...penuh dgn pengisian2 jiwa dan rohani...tp kdg2 ada perkara yang menghalang yang aku pon xtahu apa..tetiba aku teringat kata2 daddy suatu masa dahulu,

"ingat rabi, kadang2 rabi nak elak satu tanggungjawab dan ujian yang besar, akan ada ujian  lebih besar yang laen yang akan menanti.."

sebenarnya aku mngakui kata2 daddy tue...masalah mane pernah xde..slalu ada..bila aku elak/lari dari sesuatu masalah, masalah laen plak timbul..kdg2 lagi pening aku nk handle..masalah itulah tandanya ALLAH masih sayang kat kita...ada hikmah die nk tunjuk melalui masalah2 yang kita hadapi...sbb kerana itulah kita makin dekat dengan DIA..dengan masalah2 itu jgk hati kita makin kuat..nie baru sket, blom masuk lagi yg lebih2 besar..

pape pon, maaf sume..maaf sgt2 da kecewakan korg...kdg2 aku rse aku pentingkan diri..mungkin sbb aku xdpt lagi pemahaman yang sebenar2nya..bukan salah korg..tp salah aku jgk...org nk bagi pemahaman aku lari...ada perkara yang aku takut..tp xtau apa yang aku takutkan...mungkin aku takut utk kecewakan korg lagi...sbb da byk kali aku kecewakan korg kan?? hurm~

No comments:

Post a Comment