~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Tuesday, December 7, 2010

SAHABAT~~

sahabat???


korg tau x pe mksd sahabat??
apa beza antara kawan,teman,sahabat??
ada org kata sama..
ada jugak kata xsama..
lain katanye...

tp bg aku, sume 2 xpenting...
kawan ke teman ke sahabat ke...
xkesah nama apa yg dipanggil...
sume 2 hanya pd nama..
yg paling penting mcm mne kite hargai sebuah persahabatan 2...

kdg2 aku jelez tgk kwn2 integomb aku...
look like diorg mmg mempunyai ramai kawan,teman, sahabat...
nmpk mcm diorg hepy...
wlwpn kdg2 tension ngan study..
tp at least ada kwn...
kemana xkeseorgn...
ada je kwn di sisi..

aku???
hm..................

xtau nk ckp pe...
duk kat um wat aku ingt kat dunia integomb...
selalu dikelilingi dengan sahabat...
kat mne2 mesti ada kwn kat sisi aku...
xpernah keseorgn...
wlpn kdg2 tu pernah la..
tp almost da time...
mesti ada kwn...


kat cni...
khidupan sgt2 berbeza...
dlu org slalu kat khdpn U bes...
idup bebas ngan kawan2...
tp bg aku..
kehidupan kat U sgt membosnkan...
without frenz...
sbb aku xde kawan mcm mne aku ade kat integomb dlu...


kawan study..
kawan bermain..
kawan bergaduh...
kwn yg slalu ingtkan kite dgn ALLAH...
dan mcm2 agy la...


tp skang...
aku sgt2 sunyi,bosan,lonely dan yg seumpama..
bukan xde kawan lngsung...
tp aku betul2 perlukan kwn yg bole utk aku luahkan apa2...
yes..ANYTHING....
kwn yg bole memahami aku...
sbb aku nie plek sikit...
eh bukan sikit tp byk..
huhu...

ntah la..
dri hari ke hari aku berharap agar aku bertemu jodoh dgn kawan ini...
tp aku xkan putus asa..
aku harap aku dpt bertemu dgn DIA...
dan aku menunggu saat ini....

YA ALLAH...
bantulah hambaMu yg lemah ini....

Monday, September 13, 2010

~KaTak~

post kali nie aku nk cite sal..........

smlm g rumah kawan mak aku merangkap xjiran aku...tetibe diorg cite sal katak...2 yg wat aku teringt kat integomb dlu...time f4 kan ada experiment bedah katak...pngalaman yg sngt2 bes ouh...dri pengkapan sampailah kpd pembedahan katak itu....

mule2 ckg rahimah merangkap ckg bio ktorg dah pesan supaya cri katak..die xdpt nk sediakan..lgpon die kata katak senang nk cri...so bdk2 klas aku n aku skali mmg smgt la nk p cri...mle2 aku dgr dak2 laki nk p tangkp kat padang..kat padang mmg byk tp gelap la....ye la malam mmg la gelap kan..hoh0ho...so aku,yan,dayah n reehanis (kalo xsilap la sbb dah lme..tp yg pastinya 4 org la) g la operasi mencari katak...ktorg mle2 g kat bengkel kh..nmpk gelap...xleh jd nie..isyk3...pas2 ktorg wat kptusan utk cari kat depan makmal kimia...kat c2 cerah sket n mmg ada yg ckp ade je katak kat c2..so operasi bermula..ktorg tgk la kat longkang yg comey kot2 ada katak...

ktorg ada la bwk bekas..ye la mne nk simpan katak 2 kan..n ktorg pon xberani nk pgg kecuali yan...hoh0ho...bajet berani mle2...ble dah nmpk katak sume kecoh...hahahaha..lawak ouh...tp katak 2 mesti msk dalam bekas ktorg...acah punye acah katak 2 utk msk dlm bekas xmsk2...at last katak 2 lari melompat p mne ntah n xmsk....musnah hrpn ktorg....tp ktorg xberputus asa...cari agy katak...

"katak oh katak...mne ko???spe yg agk2 xnk idop lme sile la muncul....(bole ke mcm 2??hoh0ho)"

cri punya cari jmpe katak yg kedua...seperti td ktorg yg berani tp takut nie cuba acah katak 2 spaya msuk dlm bekas 2 tp die xmau...die dpt hidu bahaya agknya...at last die berjaya mengelakkan diri dri bekas 2....
hampa lagi ktorg sume....mmg buang mse tol...hoh0ho...

pas2 cri la lagi...JUMPE!!!kali nie yan dah bertekad kalo jumpe je die nk pgg trus msk kat dlm bekas...ouh die sgt berani..aku dah meremang bulu rome....gle dowh....melekit-lekit....selepas ktorg memeragkap katak 2 at last katak yg ketiga yg ktorg jumpe xbpe nk cerdik kot...hahahaha(kejam gle)...sbb die msk dlm perangkap kitorg...akhirnya misi berjaya dicapai...

p la blek kelas...dgn bangganya ktorg ckp dah dpt...aku pasan gak dak laki xramai yg ada..misi diorg cari katak msih dtruskan agknya..hoh0ho...tp ada gak la sorg nie (aku xingt spe...dah 3 thn dowh..ingt xingt je) die ckp dak laki yg dpt sume gemok2...jelez gak sbb mesti bes kalo bedah nnt..hehe..tp yg penting ktorg ada..sbb pesan ckg rahimah kalo xde xyah bedah..tgk je la...h0hoh0..

mlm 2 abis je prep malam ada request...spe tah suh cari agy katak kat aspuri lak...aku pon masih smgt  agy p la tolong...byk ouh katak..tgk je kat longkang trus nmpk...yan pon ada time 2 so die la yg menangkap katak...aku masih agy berani2 takut...hahaha

esoknye ktorg wat pembedahan katak..bes owh...dpt bedah katak...kelas ktorg la yg plg byk ada katak banding ngan kelas2 len...bese la klas ktorg nie mmg smgt...go 4 al-khawarizmi....hohoho...at last dpt gak aku jd pakar tukang bedah yg xpro..wat katak tersebut maaf ye andai aku menzalimi mu....wakaka....

Sunday, September 12, 2010

tRaGedi RaYa ke2

"spe yg bakar sampah time2 mcm nie"
"ala bese la 2..org nk bakar xkire waktu"
"isyk3..dah la time raya pon nk bakar sampah ke??"
"bior la kat diorg"

nie perbualan antara mak n abg ngah kat dapur..aku time 2 tgh potong ketupat nasi..nk tau gak la ape la yg menarik sgt kat luar 2..tp time 2 ada tetanu lak so agk kelam kabut r..aku ignore dlu la apa yg diorg tgk..bpe min kemudian.............

"eh,padam blek..tu tgk diorg p siram air kat tmpt bakar sampah 2..kalo diorg nk bakar sampah wat pe diorg nk padam blek?"
"ala ada org complaint la kot"

isyk3...aku dok pk apa la yg menarik sgt perhatian abg ngah 2...dri td dok tgk kat tmpt org bakar sampah 2..pas2 abg ngah trus p depan..tetibe................

"api...api...."

aku pon ape agy tgk la kat tmpt bakar sampah 2..api dah merebak ngan cepat..dah le angin menghala ke arah rumah aku..aku pk,sudah...arap2 sume selamat la..jiran dah menyimbah air..pakai getah paip,baldi,water container pon ada...apa2 la asalkan terpadam api 2..ayah n abg sham pon xketinggalan utk membantu termasuk lah tetamu aku..hehe

mule2 abg ngah n aku tgk dri dalam je..kebetulan abg teh tgh tdo..abg ngah ape agy,

"ateh..ateh..bgn!! kebakaran!!"

sambil 2 aku n abg ngah dok gelak2...abg teh ingt wat lawak kat die suh bgn..hahaha...bole lak die pk cm2...tp salah ktorg la dok gelak2...abg ngah sempat wat lawak time 2..dikala org ngah bz ngan api kat luar mak aku jerit dri DALAM umah..

"panggil bomba...panggil bomba....bomba!!!bomba!!!"

agk kecoh la mak aku suh pnggl bomba tp sume wat bodo..spttnya mak aku yg ada kat dlm umah la pi call bomba..nie p soh org yg sdg padam api 2 panggil bomba..tp seb bek gak sume wat bodo sbb aku tgk sikit je..xyah la nk pnjg2 kan kes nie..tp kecik2 kes pon berasap gak satu umah aku..mmg pedih la mata nie..hoh0hoho...abis bju aku bau asap..seb bek pkai t-shirt je(time rye blasah je pkai t-shirt....hoho)..tp agy kesian kat tetamu aku 2 la..dah la bju lawa2..asap satu umah...ada anak kecik agy..tolong agy memadamkan api kebakaran...tp alhamdulillah sumenye settle dgn baik...tp yg besnya abg sham sempat agy jd paparazi....dgn kemera nikon abg ngah 2 p tgkp gmbr tmpt kjadian..pas nie leh la bg kat sinar harian ye abg sham...wakaka...

rpe2nye punca kejadian sbb anak2 jiran depa p men mercun atau bunga api la..pas2 p cmpak kat timbunan sampah..act bukan sampah tp daun kering...sbb 2 la api cepat merebak..dgn angin yg dtg membantu agy..hehe...time kejadian aku tgk mke diorg 2 mcm serba salah je..mesti pas abis 2 diorg kne marah...hohoho...dik,len kali jgn buat ea..jgn mnyusahkan org agy..hoh0hoh0...so pengjarnnya JANGAN MAIN MERCUN~~

p/s : pas kejadian nie abg ngah teringat cite kecoh btol...mmg kecoh habis..haha

Salam Sume

Aku dah ade blog??hoh0ho..aku pon xcaya cam ne aku leh teruja utk wat blog nie..nie gara2 aku dok pk yg aku akan kehilangan sume memori ku...aku xtau nape??tp aku terlalu rindukan kenangan lepas especially in integomb..seriously..hahahaha....

so maybe dalam blog nie akan byk memuatkan kenangan2 lama aku..spe2 yg terjumpe blog nie harapnya tidaklah mnyebarkan pada org lain..wakaka..

aku xkesah apa org nk ckp yg penting aku adalah aku...aku xske menjadi hipokrit nie..but aku sedaya upaya merubah diri menjadi lebey baik..yang plg penting bukan sbb org tp sbb ALLAH..so doakanlah smoga aku boleh menjadi seperti sebaik RABIATUL ADAWIYAH..xsume pon sekurang-kurangnya ada la sket..hehe

maybe blog nie jgk menjadi tmpt lepas geram atau mungkin luahan ati..smoge sume kenangan ini menjadi pedoman wat aku n spe2 yg terjmpe blog aku nie..hehe


k la..
dah byk membebel rsenye...so tunggulah kemunculan cite2 lepas yg aku nk cite..hoh0ho