~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Wednesday, August 3, 2016

Kenapa susah untuk menjadi kuat?

Aku selalu berharap agar hati aku kuat..
Tapi, selalunya hampa..

Aku sering menangis untuk perkara yang remeh..
Hati aku makin sensitif dgn org keliling..
Dengan org² yg aku syg..

Dulu,
Aku tak pernah peduli..
Aku tak pernah terasa..

Sekarang,
Aku ambil peduli...
Aku sering terasa..

Memang betul kata² aku pernah baca..
"The more you care, the more you will hurt"

Maaf andai aku pernah mengguris hati mana² insan...
sedang hati ini semakin hari semakin sensitif dengan sekililing..

Andai aku boleh hilangkan diri tanpa menyusahkan org lain..
Andai itu pilihan yang ada...
Andai....

Maafkan aku Tuhan kerana aku tidak kuat..

Tuesday, April 15, 2014

problem??take it easy..



aku, kalau ada masalah, senang jek..tido..after tdo insyaALLAH rse kurang sket bebanan..kadang2 tdo siang bole je jalan..kadang2 kne tdo malam dlam 5-6 jam gtu baru rse ok sket otak...bukan amik mudah dengan masalah itu, tp itulah salah satu cara untuk tidak memikirkan sangat masalah itu..kita kne dalam keadaan yang cool utk settlekan masalah..tp slalunya aku akan biarkan masa berjalan utk settlekan masalah itu..let go with the flow kate org putih..hehehe..kadang2 beriya kite pk cne nak settlekan..tp kadang2 sambil2 wat keje laen dapat idea n ilham mcm mne nk settlekan..

so, dont force urself to think the problem deeply..esp when u are alone...if the problem quite serious, calm first (the easy way you can calm yourself by praying then sleep for a while) and then, think rationally to solve the problem..if you cant, discuss with the person that u r trust..insyaALLAH, there will be a ways for you..

Wednesday, March 5, 2014

sem baru sem kesabaran...

assalamualaikum dan salam sejahtera..

da lme gile aku x update blog nie maybe sbb xde mende yang nk diluahkan or diceritakan...sem2 lepas kehidupan aku lebey kurang sme jek dgn sem2 sebelum nih..so no new story and no new experience...ada beberapa experience yg aku nk lpekan..so mmg xperlu la nk tulis kat sini kan??hehe

alhamdulillah, sem lepas i got flying colour result...bermula dari sem 1 aku memburu, tp di akhir sem yang mempunyai xm aku dapat result mcm nie...thanks to everyone yang doakan aku...wlpn result nie xdpt pon nak naekkan aku punye poiter gile2 tp at least aku dpt rse gak menerimanya dan wat mak ayah aku hepy..itu aim aku...

tp kegembiraan tue kejap jek..sbbnye sem nie banyaaaaak mende aku kne wat,pk dan jalani...kehidupan yang totally berubah..kehidupan yang menguji teori2 yang aku pernah belajar dlu...sem nie aku sudah memulakan praktikal iaitu latihan mengajar atau dikenali sbg LM di kalangan kami...sek yg aku dpat biarlah aku rahsiakn wlpn ada yang da tau...

mula2 aku dapat sek laen...da epy da...tetibe kne tukar ngan sek laen plak...perasaan aku tetibe je berubah...xde perasaan epy plak...xtau kenapa aku perlu bertukar sama ada terdptnye masalah sek atau masalah dari fakulti sendiri...itu aku tidak pasti...tp aku tetap yakin ada hikmah kenapa aku ditukarkan sek ini...

perasaan sblm mngajar mmg agak excited dan perasaan cuak bercampur2..aku xtau keadaan sek aku macam mana..sme ada spt yang aku fikirkan atau lagi teruk atau lagi baek..seriously i have no idea...so aku terima and pasrah je semata2..

hari utk melapor diri, sume berjalan dgn baek...pk n guru2 pon mnyambut kami dengan baek...buat kami xrse akward sgt la...then aku baru tau, bukan aku n bdk2 um jek yang intern kat situ tp bdk2 dri tmpt laen pon ada..cume aku xsure sme ada ipg or ipts...aku xbpe kenal sbb diorg yang laen sesi ptg..yg sesi pagi ada sorg jek itu pon laki n die guru kaunseling..so ada kat blik kaunseling je la...

kat sek nie aku ditugaskan utk mengjar math tingkatan 4..spttnye ada kimia, tp sbb beberapa kekangan, so aku dapat kelas matematik shj..mintk add math tp xdpt..haha...aku dapat 2 kelas..satu kelas average n satu lagi kelas blakang...

minggu pertama aku hanya ajar kelas average tue...kelas blakang tue aku xstat mngajar lg sbb ckg ckp die perlu habiskan syllabus utk test yang akan kuar bln 3 (minggu nie)..so pngjaran aku utk seminggu nie agak ok la...wlpn macam2 kerenah diorg, tp alhamdulillah diorg still bg kerjasama kat aku..yg wat problem dlam 3-4 org jek...

masuk minggu ke2, mmg minggu yang menguji kesabaran aku..aku da stat mngajar utk kelas belakng tue..bukan aku nk kutuk...aku mmg sgt smgt nk masuk mengjar...kelas pertama diorg bg kerjasama...msk kelas ke 2, diorg da stat wat perangai...makin lme makin down aku nk hadapi kelas nie...macam2 perangai diorg buat dlm kelas tue...yg pasti diorg xpedulikan aku la....aku mgajar bosan sgt ke??? =(

tiap kali aku kne mgajar kelas nie, kuar2 msti down...kadang2 mengganggu emosi aku utk satu hari...then bile nk msk utk next class, mcm2 perkara negatif yang aku pk...supervisor aku da pesan, salah satu pesanan, if ada masalah sgt dan mcm2 da wat, cuba tgk balik diri...apa niat kita..kdg2 aku serba salah, sbb niat aku da negatif terhadap kelas tue, dan hasil yang aku dapat sememangnya negatif...aku cuba bersifat optimis tiap kali nk msk, tp di tgh2 kelas msti aku rse blank sbb xdpt nk control diorg dan sudahnya kelas tue menjadi out of control....sedeeeeeeeyyyy....

minggu nie da msuk minggu ke3 dan masalah aku xsettle2 lagi..nex week supervisor akan dtg nk observe and bg markah utk penilaian pertama...aku xtau la nk mintk harap2 dapat kelas satu lagi instead of kelas bermasalah nie atau x..sbb aku nk mintak pendapat die cne nk handle tp dalam masa sama, xkan la aku nk failedkan aku punya LM...=='

kadang2 aku terpk, tarbiyah yang DIA nk bg kat aku sgt hebat...DIA bg kat aku sek yang xpernah aku bayangkan suasana die...aku dari sek rendah shingga skang, dpt tmpt belajar yang exclusive or dgn kata laen tmpt utk pljr2 yang bagus...sek rendah kat sek convent taiping, nex kat sbpi gombak then kat um..sume tmpt2 tue mne pernah ada pelajar yang bermasalah tahap truk..masalah2 kecik yang standard r...tp, time LM nie ALLAH bg aku tercampak kat sini...kemudian ALLAH bg aku ajar topik yang agak dry...SET and MATH REASONING...dua chapter nie mmg betol2 menguji cara aku utk mngajar sbb 2 subj nie mmg sukar utk wat investigate approach yg aku n kawan2 slalu wat...cara yg kreatif paling2 pon inductive..itu pon aku rse seolah2 direct teaching...bdk2 pon konfius sme ada aku ajar math atau sc..

tp, dlam tarbiyah yg diberikan, xde la sume di betol2 uji aku...die xbg aku ajar kimia..mungkin sbb die tahu aku xmampu nk tanggung kesusahan ini..sek nie bole aku blek awal..awal2 da cabut da..kul 2 da smpai da kolej...solat then tdo..mlm2 bru wat keje RPH dsb..kalo tnye kawan2 laen, ptg2 baru smpai kolej or rumah..so aku agak releks dri segi fizikal la tp bukan mental n emosi.. =(

last but not least, ari nie aku ade dgr2 ckg2 kat sek tue da stat da bercerita pasal kami...xtau la mende baek ke buruk tp kalo bende baek knapa berahsia...dan tibe2 aku jd xselesa berada kat sek nie...

p/s : i need to be strong..xsume suka akan kehadiran kita walaupon dimana kita berada...apa yang penting, abaikan yang negatif dan fokus kepada kerja dan kutip pengalam sbnyk2nye..

#semogaakutabah
#mohonsemester2berakhirdengancepat

Friday, November 8, 2013

saat aku cemburu..




saat aku cemburu! Tuhan tahu kemampuan aku dan kamu.
ujian itu,
hanya sesuai kemampuan.


ujian itu,
semuanya berdasarkan kemampuan..

pernah tak rasa cemburu?
tengok orang lain ada ibu dan ayah,
yang sporting, yang boleh spill out semua,share semua benda.
yang boleh cerita semua benda.
yang selalu ada masa.
sedang kita mungkin tak ada.
tak ada ayah bonda.
atau mungkin mereka tak ada masa.
atau mungkin bonding tak kuat,
maka sabarlah.
mungkin sebab kita mampu,
Tuhan uji kita dari segi itu.
dia yang Allah beri kelebihan itu,
mungkin dia tak mampu berada di tempat kita.

;’)

pernah tak rasa cemburu.
tengok orang ada adik beradik ramai,
hubungan rapat.
semua benda boleh cerita dan kongsi,
sedang kita mungkin anak tunggal,
adik beradik hubungan tak rapat,
buat hal masing-masing,
cemburu, memang cemburu.
tapi mungkin sebab kita mampu,
Tuhan uji kita dari segi itu.
sedang mereka yang Allah beri kelebihan itu,
kasih sayang adik-beradik itulah kekuatan buat dia,
sedang kita kekurangan kasih sayang itulah yang membuat kita kuat,
nampak tak?

;’)

pernah tak rasa cemburu,
tengok orang lain ada kawan baik.
yang terima segala kekurangan dan kelemahan dia.
yang sembunyikan segala kesilapan dan keaiban kita.
sedang kita tak punya kawan baik.
semua benda buat sendiri.
tak ada yang tahan kawan dengan kita.
tak ada yang sabar dengan karenah kita.
bahkan ada yang kita jumpa,
lebih suka sebarkan keaiban kita.
cemburukan. ada air mata mahu gugur.
tapi mungkin sebab Tuhan tahu kita mampu.
mungkin Tuhan tahu kita tak perlukan itu.
dia yang Allah beri kelebihan itu,
maka itulah nikmat Tuhan yang dianugerahkan padanya,
sedang kita, itulah bahagian ujian Tuhan buat kita.
mungkin kita perlu perbaiki hati kita,
perindah akhlak dan tingkahlaku kita,
dan perkuatkan pergantungan kita dengan- Allah dulu.
mungkin sebab dia baik, baik dengan Allah, maka manusia baik pula dengannya.

:’)

pernah rasa cemburu?
tengok orang lain,
jodoh mudah, jodoh dengan orang baik-baik.
zuriat banyak, zuriat bik-baik.
sedang kita jodoh lambat sikit.
rezeki zuriat lambat sikit.
mungkin sebab kita mampu,
Tuhan tangguhkan dulu.
Tuhan beri izin,
perbaiki apa yang kurang,
perelokkan apa yang masih tak elok,
supaya bila DIA beri nanti,
kita dah sedia,
dan mungkin mereka yang dapat rasa nikmat itu,
sebenarnya dah pernah lalui apa yang kita rasa,
ataupun sebenarnya usaha mereka, doa mereka dan persediaan mereka lebih hebat dan lebih baik dari kita,
sedang kita cuma melihat bahagia, tak melihat usaha mereka sebelum mengecap bahagia itu.
atau mungkin kerana mereka tak mampu,
dapat ujian macam kita,
sendiri dulu macam kita,
maka Allah permudahkan urusan mereka ke arah itu.
nampak tak?

saat kita cemburu,
muhasabah balik, cemburu kita itu kerana apa?
kerana Tuhan yang menganugerahkan nikmat itu kah?

sedang kalau kita mampu duduk sekejap, merenung kekurangan dan kekhilafan diri, kita akan jadi malu dan tahu sendiri,
mengapa semua itu terjadi.
pujuklah. pujuk hati.
Tuhan tak pernah menzalimi.
mungkin ada yang perlu kita perbaiki.
mungkin ada yang perlu kita perbaharui.
mungkin ada yang perlu kita usahakan dengan lebih sungguh-sungguh, dengan sepenuh hati.

jika ini semua ujian,
moga kita ‘lulus’ dengan cemerlang,
dengan redha dari-NYA, ;’)

8 Nov 2013
Sungai Buloh,
Malaysia.
#sesuatu #saya #catatan

p/s : amik dari tumblr tersenyum-melihat-langit
p/s : aku catatkan di sini kerana catatan ini mampu membuatkan aku mngalirkan air mata..kerana sememangnye aku cemburu... =(

Monday, August 19, 2013

2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu

post nie adalah mengenai pembelian rumah..ramai yang cakap rumah itu adalah eset penting..yup..mmg betul..mak aku pon slalu tekankan pasal pembelian rumah kat abg n akk2 aku after diorg kawen..pakcik aku pon sme..aku da start merancang bile masa yang sesuai utk beli rumah..perancangan jangka masa panjang..tp bile aku bace pasal artikel nie buatkan aku terfikir panjang...so, just nak share utk sume yang membaca n utk simpanan aku di masa akan datang..selamat membaca...=D

untuk membaca terus di blog beliau boleh klik sini


2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu

by  on DECEMBER 3, 2012
Post image for 2 Kerugian Beli Rumah Paling Mampu
Rumah biasanya jadi aset, tapi adakalanya jadi liabiliti. Memang dah jadi lumrah, bila kerja dah agak stabil, orang akan beli rumah impian paling mampu. Dengan kata lain, membeli rumah paling selesa dengan ‘deduction’ paling maksimum dibenarkan oleh pihak bank i.e. 1/3 daripada gaji bulanan. Kalau dia mampu RM1,500 sebulan, dia akan memaksimumkan jumlah pinjaman RM1,500 sebulan, sampai dah tak ada EXTRA untuk buat investment lain.
Minggu lepas, saya hadir ke kelas Pelaburan Hartanah yang dianjurkan oleh ex-classmate saya masa di UiTM dulu, iaitu Tuan Bri (www.tuanbri.com). Beliau memang orang berpengalaman dalam bidang pelaburan hartanah. Ada satu isu yang dah lama saya fikir, dan ia dikukuhkan lagi dengan pendapat Tuan Bri iaitu, terlalu gopoh membeli rumah paling mampu seperti landed house, mungkin boleh merugikan, antaranya:
Kerugian #1 – Telepas Peluang Untuk Pelaburan
Daripada gunakan RM1,500 sebulan untuk ansuran sebuah rumah teres dua tingkat, lebih baik beli dua (2) buah apartment dengan ansuran RM750 sebulan setiap satu. Jadikan sebuah apartment lagi sebagai investment – sewakan! Kalau pandai percaturan, semua kos ansuran dan yuran maintenance apartment ke-2 tu ditanggung 100% oleh penyewa, bahkan silap hari bulan dapat extra lagi. Kalau nilai sewaannya boleh cecah RM900 sebulan, maksudnya kita dapat positive cash flow sebanyak RM150 (RM900 – RM750) sebulan!
Beli rumah Ahmad dan Baba
Extra RM900 akan menggandakan kekayaan Baba. Kekayaan Ahmad dah ‘tersangkut’.
Cuba bezakan Ahmad dan Baba, siapa lebih kaya? Pastinya Baba lebih kaya sebab kekayaan tu bukan berapa banyak duit yang kita dapat, tapi berapa banyak duit yang kita simpan… Orang yang ikut cara Ahmad tu akan lambat kaya sebab tak ada extra untuk gandakan kekayaan dengan investment.
Kalau Baba agak cerdik dari sudut investment, dia boleh gunakan extra RM900 sebulan sebagai dana untuk beli rumah ke-3 setahun dua lepas tu! Kekayaan Baba akan berganda setiap tahun hanya kerana dia mempunyai duit EXTRA!
Kerugian #2 – Hidup ‘Terikat’ Dengan Rumah
Katakanlah Ahmad beli sebuah landed house di Sg. Buloh dengan ansuran paling mampu, dia ‘berat’ nak berpindah in case dia terpaksa berpindah tempat kerja ke Cyberjaya. Dia terpaksa ulang-alik setiap hari dari Sg. Buloh ke Cyberjaya sebab bukan senang nak sewakan landed house berbanding apartment. Bila terlalu cepat beli landed house, dia akan terikat. Seolah-olah akan tua dan pencen di situ, dan melepaskan peluang-peluang yang boleh meningkatkan lagi kerjaya dia.
Saya suprise, walaupun Tuan Bri tu antara orang ternama dalam pelaburan hartanah di Malaysia, tapi katanya “saya tak beli rumah!”. Beliau hanya tinggal menyewa dan mempunyai banyak rumah sewa! “Buat apa beli rumah?” kata beliau lagi… Katakanlah sebelum ni kerja di KL, tiba-tiba kena pindah kerja ke Cyberjaya, sewa jer lah rumah dekat Cyberjaya. Jimat masa, jimat duit tol dan petrol dan macam-macam lagi. Jadi buat apa susah-susah ‘beli’ rumah? Bagi beliau, kita tak perlu memiliki rumah, unless memang dah plan untuk pencen di situ… Tapi takkan umur 20-an dan 30-an dah nak ‘settle-down’ dengan pencen?
Saya Beli Rumah Tanpa ‘Bebanan’
Sebenarnya, apa yang disarankan oleh Tuan Bri tu, itulah yang saya dah buat. Saya cuma beli sebuah apartment di Damansara Damai, dengan installment RM550 sebulan. Saya belum pasti samada nak pencen di Selangor, sebab kami masih berkira-kira untuk besarkan anak-anak kami di kampung (Kelantan) untuk memberikan environment yang lebih kondusif.
tuan bri mohd zulkifli
Tuan Bri, satu geng study. Berjumpa balik lepas 12 tahun.
In case kami suami isteri buat keputusan berpindah ke kampung, saya tak perlu risau sebab rumah tu boleh disewakan pada bila-bila masa dengan nilai sewaan RM550 – RM650 sebulan! Ia akan memberikan positive cash flow. Alhamdulillah, rumah yang saya beli sekarang ni memang mudah disewakan sebab apartmentnya lebih terurus, hanya 2 blok apartment, mempunyai reserved parking, tak penat memanjat sebab tingkat 1, dekat dengan sekolah, kedai dan banyak fasiliti lain. Kalau berpindah, saya rasa tak ada masalah untuk dapat penyewa dalam masa selewatnya 2 minggu! Orang akan ‘berebut’ untuk menyewa, InsyaAllah…
Lepas join kelas Tuan Bri tu, saya dapat kukuhkan beberapa ilmu tentang kewangan, antaranya:
  • Jangan beli liabiliti, unless dah backup dengan asset yang boleh membiayaai liabiliti. Beli rumah dan sewakan. Hasil sewaan tu gunakan untuk beli kereta.
  • Tak perlu gopoh untuk ada ‘rumah sendiri’ sebab orang yang menyewa mempunyai lebih fleksibili untuk bergerak dan majukan kerjaya. Kemajuan hidup akan ‘tersangkut’ dengan rumah paling mampu, apatah lagi orang yang beli kereta paling mampu!
  • Manfaatkan status ‘makan gaji’ untuk strategy OPM – gandakan kekayaan dengan ‘hutang’. Tapi ia mesti diurus dengan betul.
  • Letakkan target mempunyai at least 10 buah rumah sewa menjelang pencen. Ia boleh dijadikan sebagai ‘passive income’ untuk hari tua nanti.
  • Kalau nak senang (passive income), beli apartment. Kalau nak kaya (capital gain), beli landed house.
  • Pelaburan paling menguntungkan ialah pelaburan untuk diri – ilmu. Harta secara sendirinya tak akan bertambah, melainkan dengan bertambahnya ilmu.
Wallahu a’lam.
Zulkifli
Damansara Damai
3 Disember 2012
19 Muharram 1434

7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

Hutang!!

bile cakap pasal hutang nie aku yang masih belajar nie sudah ada hutang...bukannya sket tp banyak kot..mak ayah aku plak jenins pantang kalo berhutang tp tak ada usaha untuk membayar hutang...nnt mula la bising..mak ayah ckp mende lain boleh beli, tp tak kan hutang tak bole nak bayar??bayar sikit pon jadilah janji bayar...

so, aku nie pon rse fobia ngan hutang..bak kata orang nnt tak berkat hidup...tp betol jgk...mengambil kisah iktibar orang sekeliling, bila dia berusaha untuk membayar hutang, ALLAH mudahkan...



hari nie plak, timbul isu pasal PTPTN..pastu terjumpa plak orang share pasal hutang nie...walhal artikel nie da tulis lama da..tp bagus jgk timbul balek...bole memberi panduan kepada aku dan pembaca sekalian..

kalau nak bace dari blog orang nie terus boleh klik sini


7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

by  on AUGUST 22, 2011
Post image for 7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!
Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi hutang berbaki walaupun satu sen. Dan kami suami isteri kekal sebagai orang yang bebas hutang hingga ke saat saya menulis artikel ni.
Ada juga kawan yang mintak saya kongsikan cara untuk bebas hutang, tapi saya bukanlah orang layak untuk ajar cara bebas hutang. Cuma sekadar berkongsi tu, insyaAllah. Langkah pertama, saya boleh cadangkan sahabat semua baca buku Petunjuk Jalan Kekayaan, tulisan Chef Li. Buku tu banyak bagi motivasi dan membuatkan saya insaf untuk jauhkan diri dari hutang. Lepas menyelami betapa susah hatinya Chef Li masa dikelilingi hutang, saya sendiri pun rasa fobia dengan hutang.
4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi
Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.
Prinsip #1: Beli secara tunai.
Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.
Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.
Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.
Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual. Downgrade life style buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.
Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.
Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.
Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.
Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.
Itu jer lah rahsianya. Cari sampai hujung dunia sekalipun, inilah rahsianya. Beza antara orang berjaya dengan orang biasa-biasa ialah mereka TAKE ACTION!
Orang Bujang, Suami Isteri Bekerja, Lagi La Mudah
Kalau orang macam saya boleh menyimpan dan bebas dari segala hutang, saya rasa orang bujang sepatutnya lagi senang nak bebas hutang. Betul tak? Susu pampers anak-anak tak kena beli, duit hantar anak sekolah pun tak ada, pakaian anak-anak yang mahal-mahal tu pun tak perlu risau. Cuma fikir diri sendiri dan kebajikan mak ayah jer…
Kalau orang macam saya yang isteri tak bekerja pun boleh, orang yang dua-dua suami isteri bekerja sepatutnya lagi lah mudah untuk bebas hutang! Betul tak? Hidup ni satu pilihan…
Ok, sampailah masanya untuk saya dedahkan strategi yang saya pakai untuk bebas hutang dalam masa 4 tahun.
7 Strategi Bebas Hutang Dalam Masa 4 Tahun
Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:
Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.
Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.
Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.
Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.
Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.
Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.
Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!
Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!
Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.
Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.
Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!
Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!
Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.
Nota Jutawan Nota Kewangan Irfan Khairi
Tip terakhir, baca banyak buku-buku kewangan. Buku seperti “Jutawan Dari Planet Jupiter” (Azizi Ali), “Nota Jutawan, Nota Kewangan” (Irfan Khairi) tu wajib baca. Mana-mana buku yang saya baca, mereka akan cakap benda dan tip yang sama dengan apa yang saya kongsikan ni. Bezanya cuma samada kita AMAL ataupun tidak. Itu jer.
Moga tips ringkas ni dapat bantu sahabat semua untuk jadi G.O.O.D person. Iaitu “Get Out Of Debt” kata rakan saya, David Lee (Certified Financial Planner)…
Wallahu a’lam.
Zulkifli
11 Julai 2011
10 Sya’ban 1432
Damansara Damai

p/s : semoga bermanfaat untuk semua...=D

Tuesday, July 16, 2013

HADIS 40 IMAM NAWAWI - HADIS 9


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG


HADIS 9
PILIH YANG MUDAH DAN TINGGALKAN YANG SUSAH

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Abdul Rahman bin Shakhr r.a. berkata bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

“Apa yang saya larang kamu lakukan, maka jauhilah dan apa yang saya perintahkan kamu kerjakan maka kerjakanlah sekadar kemampuan. Sesungguhnya yang membinasakan orang sebelum kamu adalah banyaknya pertanyaan dan perselisihan mereka dengan nabi-nabi mereka (tidak mahu taat dan patuh).”

(Riwayat al-Bukhari no.6777
Muslim no. 1337)

HURAIAN

Hadis ini terdapat dalam kitab Muslim daripada Abu Hurairah, dia berkata : “Rasulullah SAW berkhutbah dihadapan kami, sabda baginda yang bermaksud : ‘Wahai manusia, ALLAH telah mewajibkan atas kamu haji, kerana itu berhajilah.’ Al-Aqra’ bin Habis r.a. bertanya : ‘Wahai Rasulullah adakah setiap tahun?’ Baginda diam, sampai Al-Aqra’ bertanya tiga kali, lalu Nabi SAW menjawab, ‘Kalau aku katakana ya, nescaya menjadi wajib sedangkan kamu tidak sanggup melakukannya.’

Kemudian Baginda bersabda : ‘Biarlah aku dengan apa yang aku diamkan, kerana kehancuran umat-umat sebelum kamu keran banyak bertanya dan membangkang nabi-nabi mereka. Maka jika aku perintahkan melakukan sesuatu, kerjakanlah menurut kemampuan kamu, tetapi jika aku melarang melakukan sesuatu, maka tinggalkanlah.’ “

WALLAHUALAM


KLIK UNTUK MELIHAT HADIS-HADIS YANG LAIN
sumber hadis ini ditulis..=D


Thursday, July 11, 2013

HADIS 40 IMAM NAWAWI - HADIS 8

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG


HADIS 8
KEHORMATAN SEORANG MUSLIM

Daripada Umar r.a. berkata, bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

“Saya diutuskan untuk memerangi manusia sehingga mereka bersaksi bahawa tiada Tuhan kecuali ALLAH dan sesungguhnya Muhammad adalah utusan ALLAH, mendirikan solat dan mengeluarkan zakat. Apabila mereka mengerjakan hal itu, bererti mereka telah menjaga darah dan hartanya daripadaku kecuali menurut hukum Islam dan perhitungan amal mereka terserah kepada ALLAH SWT”

Riwayat Al-Bukhari no 25,
Muslim no 22,
Ahmad no 68)

HURAIAN

Para ulama’ mentafsirkan hadis ini berdasarkan sejarah. Tatkala Rasulullah SAW wafat, Abu Bakar al-Siddiq diangkat sebagai khalifah untuk menggantikan baginda. Sebahagian daripada orang Arab menjadi kafir

Abu Bakar bertekad untuk memerangi mereka sekalipun antara mereka ada yang tidak kafir tetapi menolak membayar zakat

Abu Bakar lalu mengemukakan alasan perbuatannya itu, tetapi Umar berkata kepadanya :

“Bagaimana engkau akan memerangi manusia sampai mereka mengucap LA ILAHA ILLALLAH sedangkan Rasulullah bersabda : ‘Aku diperintahkan untuk memerangi manusia sampai dia mengucap LA ILAHA ILLALLAH dan kelak perhitungannya terserah kepada ALLAH Taala. “

Abu Bakar lalu menjawab,

“Sesungguhnya zakat itu adalah kewajipan yang bersifat kebendaan. Demi ALLAH kalau mereka menghalangku untuk mengambil seutas tali unta yang dahulu mereka serahkan sebagai zakat kepada Rasulullah SAW, nescaya aku perangi mereka kerana keengganannya itu.”

Kemudian Umar mengikuti jejak langkah Abu Bakar memerangi kaum tersebut.

Khatabi dan yang lain-lain berkata : “Yang dimaksudkan oleh hadis ini ialah kaum penyembah berhala dan kaum musyrik Arab serta orang yang tidak beriman, bukan golongan ahli Kitab dan mereka yang mengakui keesaan ALLAH.

Untuk terpeliharanya orang-orang seperti itu tidak cukup dengan mengucap LA ILAHA ILLALLAH sahaja kerana sebelumnya mereka sudah mengatakan kalimah tersebut semasa mereka kafir dan hal itu sudah menjadi keimanannya.

Tersebut juga di dalam hadis lain kalimah “…dan sesungguhnya aku adalah Rasul ALLAH, mereka melaksanakan solat dan mengeluarkan zakat.”

kadar zakat fitrah 1434H seluruh Malaysia - sumber


Hukum meninggalkan Syahadah, solat dan Zakat

  1. Pemerintah boleh melaksanakan hukuman bunuh ke atas orang yang mengingkari solat dan menafikan kewajipannya
  2. Pemerintah boleh memerangi orang yang enggan membayar zakat
  3. Tidak dibolehkan melakukan sewenang-wenangnya terhadap harta dan darah orang Muslimin
  4. Pemerintah dibolehkan melaksanakan hukuman mati bagi setiap Muslim yang melakukan perbuatan yang dituntut dijatuhkan hukuman mati seperti berzina bagi orang yang sudah bernikah (muhshan), membunuh orang lain dengan sengaja dan meninggalkan agama dan jemaahnya (murtad)
  5. Tidak boleh mengkafirkan orang yang melakukan perkara bid’ah selagi dia menyatakan keesaan ALLAH dan menjalankan syariat

sumber



Hukum meninggalkan puasa dan haji

Orang yang tidak berpuasa tidak dibunuh tetapi dipenjarakan serta ditahan makan dan minum.
Manakala haji pula ialah ibadah yang dapat ditangguhkan.

WALLAHUALAM


KLIK UNTUK MELIHAT HADIS-HADIS YANG LAIN
sumber hadis ini ditulis..=D



Wednesday, July 10, 2013

HADIS 40 IMAM NAWAWI - HADIS 7


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG


setelah setahun..misiku gagal..akibat daripada kesibukan duniawi...ampunkan aku ya ALLAH..
arini ku kira untuk menyambung semula misi ini..semoga terus istiqamah sehingga penghujung hadis dalam buku nie..

HADIS 7
AGAMA ITU NASIHAT

Diriwayatkan daripada Abu Ruqayyah Tamim bin Aus al-Dariy r.a. bahawa sesungguhnya Nabi SAW bersabda yang bermaksud :

"Agama itu nasihat. Kami bertanya : "Untuk siapa?". Baginda menjawab : "Untuk ALLAH, KitabNYA, RasulNYA, para pemimpin kaum muslimin dan bagi manusia umumnya. "

(Riwayat Ahmad no 16982,
Muslim no 55
Abu Daud no 4944)


Huraian

Nasihat bermaksud segala hal yang baik. Di dalam bahasa Arab tiada kata yang sekata dengan nasihat.
Namun begitu, para ulama' Bahasa Arab menyebut bahawa kata "al-fallah" yang tidak mempunyai padanan setara yang mencakupi makna "kebaikan dunia dan akhirat"

Kalimah "agama itu nasihat" atau "agama adalah nasihat" bermaksud bahawa nasihat sebagai tiang dan penyokong agama. 

Menurut Imam Nawawi, nasihat itu wajib sekadar yang mampu dengan syarat seseorang itu mengetahui bahawa nasihatnya akan diterima, suruhannya akan dipatuhi dan dirinya tidak terancam. Tanpa syarat ini, tidaklah diwajibkan.

Tentang pentafsiran kata 'nasihat' dan berbagai cabangnya, al-Khathabi dan ulama'-ulama' lain mengatakan

  1. Nasihat untuk ALLAH
  • Beriman semata-mata kepadaNYA
  • Menjauhkan diri daripada perbuatan syirik dalam iktikad dan ibadat
  • Menjauhkan diri drpd sifat ingkar terhadap suruhanNYA 
  • MentaatiNYA
  • Mengagungkan ALLAH dengan sifat-sifat sempurna

Al-Khatabi seterusnya berkata : "Secara prinsip, kebaikan daripada sifat-sifat baik tersebut kembali kepada pelakunya sendiri, kerana ALLAH tidak memerlukan kebaikan daripada sesiapa pun "

      2. Nasihat untuk KitabNYA
  • Beriman kepada kitabNYA
  • Beramal mengikut petunjuk dan pengajarannya
  • Dimuliakan dan ditinggikan kehormatannya dengan memandang keutamaannya daripada segala kitab yang lain
  • Yakin pedomannya adalah panduan hidup untuk selama-lamanya
  • Membaca ayatnya dengan cara yang betul
  • Memahami maksud ayatnya
  • Mendalami ilmu pengetahuan tentangnya

     3. Nasihat untuk RasulNYA
  • Membenarkan kerasulannya
  • Memahami ajaran yang dibawanya
  • Mematuhi suruhan dan meninggalkan larangannya
  • Menghidupkan perjalanan dan sunnah pada diri dan dalam masyarakat

     4. Nasihat untuk para pemimpin
  • Menolong dan menyokong mereka dalam perkara kebenaran dan keadilan
  • Patuh kepada mereka dalam urusan kebaikan
  • Tegur mereka dengan cara yang sopan
  • Mengingatkan mereka ketika mereka lalai daripada kewajipan


    5. Nasihat untuk manusia umum
  • Memimpin mereka ke jalan yang benar
  • Mengawasi mereka daripada terjerumus ke jalan yang salah
  • Mengajar mereka 
  • Belajar dari mereka
  • Saling tolong antara satu sama lain


KLIK UNTUK MELIHAT HADIS-HADIS YANG LAIN