~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Wednesday, October 26, 2011

kisah cinta





Kisah Cinta
Album : KOLEKSI NASYID INDIE VOL. 1 – NASYEED UNDERGROUND
Munsyid : FeelHoney
http://liriknasyid.com

Dulu kau berdiri bersamaku
dan saling mengukir janji
bahwa kau kan selalu ada disini
susah senangku bersama kau tempuhi
 
ku hargai

kini kau dimana
meninggalkan ku sendiri tak berdaya
pesanmu padaku janganlah bduka
 
jangan menangisimu bila kau tiada
ku mencuba..

air mata pun jatuh ke pipi
mengingkari janji yang ku beri
kisah cinta sahabat sejati
 
tak berakhir bila engkau pergi
sahabatku kau kan kurindui
kerna kau takkan kembali

walau kau disana
namun doaku kan selalu bersama
maaf kernaku tak pernah tuk berkata
 
bahwa kaulah teman yang paling sempurna
yang ku ada..

Artis : FeelHoney
Komposer : Copyright Controlled (originally composed by Beethoven)
Penulis Lirik : Hasbi Hj Muhd Ali (Neurotic Studio)
Susunan muzik : Abd Halim Ahmad (Neurotic Studio)
Studio rakaman : Neurotic Studio
 
Suara Latar : FeelHoney & Plaintive Melody
 
Penerbit : Abd Halim Bin Ahmad


aku ske dgr lagu nih....lirik n melodi die bes...sayu jek dgr..~~

Tuesday, October 25, 2011

kesedihan berpanjangan~

aku ingt pas blek ari ahad tue sume da settle..rupanya belum lagi..sesungguhnya ALLAH mengetahui apa yang terbaik utk hambaNYA...

isnin 24oktober2011

mlm tuh mmg xtdo...aku tdo pon pas suboh around 6am...kul 7.15pg da bgun sbb ada kelas...lgpn kne bgun awal2 sbb da bertekad ari nih nk g klas jln kaki je..nie sbb nk g pnjt gunung sabtu nih..physically mmg xready pape pon..so aku anggap dgn berjln ke klas sbg salah satu exercise la jgk kan...

pas abis klas kimia aku, anis n aini g pizza..nie kes anis da nk mkn pizza hut..aku follow je la...kedai pon bkk kul 11pg tp kitorg dtg awal so jln2 la kat digital mall..after mkn trus blek kolej...blek kolej je ingt nk on9 jap...tp tetiba dpt msg dari kaklong yang mengatakan opah da meninggal dalam kul 12.20tghari...aku pon call mak...xdpt..msg kaklong xbls plak...agk2 5min kemudian call mak agy..mak jwb...tnye la mak sma ada ayah blek ke tepang semula ke x..sbb kalo ayah blek aku nk ikot..nk menatap wajah opah utk kali terakhir...time tuh mmg xley nk ckp r...air mata laju je kuar..sedey sgt2....mak ckp ayah ngah ckp ngan kaklong dlm hp...nnt mak bgtau kmudian....

then dlm 10min kemudian ayah call..ayah ckp aku xyah g...sbb mak n kaklong xg...ayah nk mak rehat..takut mak penat nk g mekah nnt...tp abg ngah,abg shah ngan ayah blek la...aku pon iyekan je la wlpn aku sbnrnya nk g sgt..air mata dok kuar agy nih..mcm da xley nk berenti mengalir.....huhu

then azan,aku trus la amik wuduk,cdgnya nk solat n trus bce yaasin utk opah...tetiba ayah call blek...ayah kata kalo nk ikot bole tp kne blek cpt la...ayah xnk smpai kmpg lambt sgt..sbb mayat akan dikebumikan ptg tuh jgk..aku pon trus solat zohor n trus merempit blek shah alam..aku pon xtau laju mne aku bwk tp hampir sume moto aku potong...seb bek selamat tiba b4 kul 2 ptg...then tuggu abg teh blek keje..sbb lmbt sgt ktorg g trus la tmpt keje die...

dlm kete tuh,abg sham yang drive..ayah plak dok bce buku persediaan nk g mekah..aku xtau la ayah ley fokus ke x..tp aku pasan gak kadang2 die dok lap mate...mesti ayah aku sedey kan??huhu....aku pon sedey gak ayah aku apa lagikan...abg sham bwk laju gile..aku pasan dlm 140 km/h......mmg kalo ade speedtrap mmg abs la...tp xpe la yg penting dpt smpai b4 arwah opah dikebumikn...

smpai umah opah dlm kul 5 ptg...adik beradik ayah ade lagi yg masih otw..opah pon masih ada atas katil....jmp jap mayat tuh,then g solat asar...pastuh aku bce yaasin kat sblh arwah...bru bce sprh, tetiba org soh ketepi sbb nk mandikan arwah....time tuh da kul 5.45ptg.....dlm 1/2jam kemudian plak mayat dikafankan..time tuh suasana mmg sedey gile...sorg demi sorg anak2 die cium pipi n dahi die...then diorg bg peluang kat sume cucu2 n sedara mara..alhamdulillah dpt aku mencium pipi opahku utk kali terakhir....

ketika itu,hujan mulai turun...bila keranda nk diangkat ke van mayat, time tuh da hujan..jam da menunjukkan kul 7mlm...ayah ckp mayat akan dikebumikan slps solat magrb.....smpai kat masjid,hujan memang turun selebat-lebatnya..aku da risau, tp time solat maghrb tuh aku berdoa agar sume dipermudahkan..pas solat maghrb, trus solat jenazah yang diimamkan oleh abg aku sndiri....lepas tuh bru aku pasan hujan mulai reda....time nk hntr mayat ke kubur (kubur sblh masjid jek), hujan renyai2...tp proses utk mskkan mayat ke dlm tanah kubur tuh, hujan da berhenti...syukur padaMU ALLAH...air ada bertakung sket, tp sket la...urusan pengkebumian berjalan dgn lancar.....ALHAMDULILLAH

:::::::HABSAH BINTI ZALEHA:::::::1926-2011:::::::

setiap manusia yang hidup pasti akan merasai kematian....


pas abis jek majlis pengekembumian ktorg trus solat isyk n trus blek ke shah alam...ayah pon perlukan rehat jgk utk g mekah nih....tp aku pasan la, lepas abis je majlis, ayah da nmpk sedikit lega..mungkin sbb tanggungjawab die sebagai seorg anak lelaki da selesai....harap2 la ayah aku dpt g mekah dgn lebih tenang lagi berbanding sblm nih...lgpn ayah aku da mmg agak opah akan meninggal mengikut kondisi die pas kene strok...ayah ckp ayah aku jangka sama  ada sblm ayah aku bertolak atau semasa ayah aku kat mekah...sbb tuh ayah bole menerima benda tuh dengan redha...satu lagi hikmh die, ayah aku dpt jmp ngan suma adik beradik die sblm g mekah..cuma paklong aku la yang xde sbb die da ade kat mekah......

selasa 25oktober2011

pg2 da bgn da..mak n ayah da bersiap2 nk g Kelana Jaya....aku pon turut bersiap nk hantar diorg....dlm kul 7pg ktorg bertolak..smpai dalam kul 7.30pg....org da mmg ramai dan padat...then ayah n mak daftar utk amik barang n ktorg tolong la packing2 lagi sket2 barang2 yang mak ayah dpt dari tabung haji...b4 mak ayah check in tuh smpat la amik gambar....harap2 mak ayah dapat g sne dgn hati yang tenang...smoga ayah dan mak mendapat haji yang mabrur hendaknya...AMIN~









p/s : time tulis nih kul 12.50 tghari..rse2nya ayah n mak da nek flight da....

kapal terbang nie kot..hehe

gmbr bile upload kat cni xbes la plak....:'(

Monday, October 24, 2011

weekend yg penuh sayuuu~



aku xtau npe lately hati nih asyik sayu jek...rsenya mcm something yg akan berlaku tp aku xtau ape die...dan aku rse kesayuan hati ini sbb mak ayah akan g mekah kot xlama lagi...mesti plek kan??n aku pon plek gak..huhu

mula2, bila aku dengar khbar brita yang disampaikan oleh akk aku yg mak ayah nk wat haji aku sgt gembira..bersyukur sgt2 sbb mak ayah akhirnya dpt g mekah..mmg impian mak selama nih nk wat haji tahun nih sbb bulan jun ari tuh mak n abg ngah wat umrah..so smgt tuh masih menebal...sbnrnya time rayuan mula2 tuh da xdpt, tp bak kata org rezeki ALLAH yg tentukan..tgk2 bru 2mggu lepas dpt berita yang ayah n mak dpt g mekah...akhirnya hajat mak tercapai..syukur pada MU ya ALLAH...

sejak dpt berita tuh jek, bru aku sedar yang hati nih sgt2 sayu + sensitif...makin lama makin sayu...air mata sering jadi peneman tiap kali aku keseorangan...tiap kali aku senyap....plg kurg pon, air mata tuh akan bertakung jek kat kelopak mata tuh...plek ttp plek tp mungkin sbb aku xpernah terlalu jauh ngan mak ayah kot..lagi2 lama kot..dlu pon mak wat umrah pon 2 minggu jek...nih smpai 44 hari aka sbln lebey...lgpn raya haji nih diorg xde...1st time raya tanpa mak ayah aku...sedey woooo...sob,sobs,sobsss...:'(

jumaat 21oktober2011
pagi2 aku da xsabo2 nk blek..tiap2 kelas dalam tuh aku xley nk fokus apa yg lecterur ajar...isyk3..da kronik bebenor aku rse..plg ketara klas physical chem la..klas last skali...sayu gile ati nih..mata da berair da..tp aku tahan gak la n try utk fokus...ada la 2-3 part yg aku bole fokus,then jd blek...abis klas jek mmg hapy gile...trus aku soh aini hntrkan aku kat stesen U..da xmau blek kolej da...da xsabo2 nk blek nih...huhu

bila da smpai pudu central trus bli tiket...alhamdulillah dapat tiket kul 1..jam time tuh da kul 12.30tghri..so dalam 1/2 jam je la yg aku kne tggu...ok la kan....jln2 kat pudu central tuh since 1st time aku dtg sjk pudu central nih siap...tgk2 da kul 12.50tghri n bas pon da smpai...nek la bas...bas gerak jek aku trus tdo...bgn2 da smpai bukit gantang..mmg xsedar langsung..then ayah call ckp nk tggu kat simpang...senang la xyah aku tggu lme2...

malam tuh ada kenduri doa selamat sempena mak ayah nk wat haji...wat kat msjid jek...time baca yaasin tuh mmg aku rse sayu sgt...air mata nih asyik tahan jek...xnak bg mengalir..sayu btol...kat luar hujan mencurah2..dari asar bawak la ke maghrib,smpai la isyak...bak kata makcik aku,hujan rahmat...harap2 begitulah..semoga ALLAH merahmati mak n ayah...tp even hujan pon ramai jugak di klgn jiran2 dan sedara mara yg dtg membaca doa selamat skali dan beri nasihat utk mak ayah aku....thanks sume sudi hadir....

sabtu 22oktober2011
pg2 pas subuh tdo blek...xley nk ubah rutin nih..ngatuk kot sbb mlm td pon tdo lewat...then kakcik kejut aku soh bersiap2 nk g umah opah..kakcik ckp opah sakit kuat..mak ayah da g dlu da...aku pon kelam kabut la mandi dan bersiap...hati aku berdebar2 memikirkan apa yang terjadi ngan opah....

smpai umah opah jek, aku tgk pakcik2 n makcik2 aku ngah baca yaasin utk opah aku...2-3 org yg len membantu opah aku...xsure wat ape..tp ada yg lap kat muka die...ada yg yang bce shahadat kat telinga opah aku...aku n kakcik trus amik yaasin n bacakan utk opah aku bersama2 yang len....time nih suasana mmg sedey la....makcik aku da sebak da..aku nmpk mata die da merah da....yg len muka jek nmpk sedey dan risau..n 1st time dpn mata aku, aku nmpk ayah aku nangis...wlpn ayah aku try tahan, tp aku sempat terpandang muka ayah aku tuh....sbgai anak,spe la yg xsedey kan tgk mak die sakit mcm tuh kan...aku pon bace yaasin smbil tahan air mata nih kuar..sedey tgk opah aku...sedey tgk ayah aku..sedey tgk sedara2 aku yg len...hati aku benar2 tersentap masa tuh....tghari tuh,ayah n mak mintak diri dlu sbb brg byk yg xkemas lagi...aku n kakcik pon follow skali la tp trus blek umah je la...

ptg tuh,xtau nk wat ape,aku on9 jap..ngah on9 tuh tetiba fareha call...aku tnye kat fareha awat call die kata sje jek nk call...wlpn plek tp aku layan je la..die kata ada kat pdg long ball...ngah training..sje jek call aku sbb rindu...plek btol bdk nih tetiba call...then tnye sal peri...cne ngan interview peri..aku interview peri pon gtau aku mcm tuh jek...mcm xberminat nk gtau...ntah2 mmg xnak gtau..then fareha yg tnye mmg trasa la gak...fareha tau,tp aku xtau..hurm......tp bile pk2 blek, xpe la if die xnak cite...kalo die cite aku dgr..kalo xnk cite senyap je la...xyah sibok2 nk amik tau..nnt die kate aku nih penyibok plak kan...lgpn spe la aku nih nk amik tau lebey2 pasal die...huhu

malam tuh plak,mel msg aku..mel tnye da wish fareha ke blom...aku tnye kat mel blek wish sbb ape??rupa2nya hari nih beday fareha la...adoiii...aku xtau la fareha...sorry sgt2..mel gtau yg fareha tacing abis sbb xde spe yg ingt beday die..owh fareha...jgn la majuk sme aku...pastuh tetiba aku tringt..ptt la fareha call aku...ntah2 die call aku dgn harapan aku akan wish die..tp malangnya mmg aku xwish pon...alaaaaaaaaaaaaaaaaaa...fareha,mintak maap byk2...rabi xsengaja....:'(

ahad 23oktober2011
bgn pg2 tolong mak kemas rumah...ari nih cadangnya mak ayah nk berangkat ke shah alam sblm berangkat ke mekah selasa nih....pg2 pon da ada kwn2 mak ayah dtg jmp b4 diorg berangkat...tghari tuh paksu ada dtg umah..die datang jmp ayah n nk tau gak perkembangan pasal opah sbb mlm smlm ayah ada melawat opah kat spital...time nih tgh aku kemas2 apa2 yg ptt kat dapur tuh,smbil tuh pasang telinga...nih kes nk tau sal opah jek..apa da jd..sbb smlmnya bila aku tnye ayah juz jwb yg opah kne strok..n kesihatannya still sme mcm mne aku jmp die pg tuh...tp aku xpuas ati ngan jwpn ayah tuh..sbb tuh aku pasang telinga dengar..sorry ye ayah...ayah cita kat paksu yg mlm tuh kbtn time ayah aku melawat tuh, doktor pakar ada skali..doktor tuh ckp mmg da xde harapan da sbb opah ada darah tinggi n sgt2 tinggi...sbb tuh bole kene strok...n doktor tuh kata mmg kne gne bantuan pernafasan la...kalo tetiba xberfungsi, doktor tuh xsanggup nk paksa die mcm tekan2 dada so that oksigen bole msuk..sbb yela opah pon da tua kan..tp doktor tuh ckp die akan wat yg terbaik la...aku rse time tuh mmg ayah aku da ready da dgn segala kemungkinan yang akan terjadi kat opah....siap pesan kat paksu kalo opah meninggal apa yg ptt dibuat...hurm...sedey gak..pastuh aku trus blah g dapur tlg akk aku msk..da xnk dgr perbincgn yg len...lgpn aku nk dgr yg tuh jekk....

ptg tuh ramai la sedara mara sblh ayah dtg...yg dok dkat tepeng smpailah yg dok kl...diorg dtg pon sbnrnya tgk opah tp da alang2 tuh tgk mak ayah skali la...muka sorg2 mmg sedey....yela benda yg xtersangka kan..mengejut brita nih....ptg tuh spt yg dirancang, pas asar wat doa selamat sket sblm ayah mak nak bergerak...then azan n ktorg pon bergerak...time tuh mmg ujan..smoga hujan rahmat la yang turun time tuh....

mak ada ckp xsangka ramai gak yg dtg umah wlpn hujan..pastuh mak aku pesan,kalo kita baik ngan org,mesti org akan sntiasa ingt kat kita...hujan2 pon snggup dtg baca doa n hantar kita sekali...aku hnya mampu tersenyum sbb mmg mak ayah aku sgt baik ngan penduduk kampang kat cni..sejak 1984 lagi mak ayah dok c2 kan...huhu

aku pon soh abg teh hntr aku kat um..kononnya nk wat assignment...aku ingt kne hntar sok..aku pon rilek2 jap...then kul 11mlm bru nk wat...tetiba terlintas nk tgk due date die..tgk2 kul 11.55mlm...kelam kabut la wat mne yg smpat...jam da menunjukkan kul 11.50mlm...aku nk send...mle2 upload dlu file,then bile nk hantar xley....what??????!!!!!!!!!!then try byk kali smpai da kul 12.00mlm....mmg da xde harapan la.......waaa,sedey xsmpt nk hntar assignment tuhhh....huhu......harap2 la markah assingment nih xbyk sgt..seriously aku xpasan kne hntr b4 kul 11.55mlm..huhu...xpe la...wlpn weekend nih mcm2 bnda berlaku, tp aku ttp puas dpt blek..dpt bersama ngan mak ayah....selasa mak ayah da nak nek flight..nmpknya mcm xg klas la ari tuh..tp bg aku family first...klas tuh aku ley tnya kat kwn2...mge ALLAH meredhai apa yang aku buat ini....amiin~

p/s : post kali nih mungkin bersifat peribadi...aku xtau nk cite kat spe kesedihan aku nih since msg2 pon ada masalah masing2...mungkin blog nih tmpt utk aku luahkan segala2nya~

Wednesday, October 19, 2011

aku ingin mencintaiMU


Penyanyi : Edcoustic
Komposer : Aden
Album : Sepotong Episode
Produksi : Mikamusik Indonesia 2008


Tuhan betapa aku malu atas semua yang kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuatMu kecewa
Entah mungkin karena ku terlena sementara Engkau beri
Aku kesempatan berulangkali agar aku kembali

Dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghambakanMu
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMu
                                                        Aku ingin mencintaiMu setulusnya
                                                                Sebenar-benar aku cinta   
Dalam doa dalam ucapan dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekatiMu selamanya sehina apapun diriku
Kuberharap untuk bertemu denganMu yaa Rabbi



jika aku jatuh cinta~


peringatan bersama~

Sunday, October 16, 2011

pencarian masih diteruskan~


MENCARI YANG MAHA SATU

dlu time aku PASUM, dok kat kk12 aku sgt suka lagu nih...mmg bes gile dgr..tmbah2 kalo stay up mlm2...bukak pintu kat sebelah beranda tuh,dengan angin malam,sunyi sepi...pergghhh mmg bes gile...syahdu jek dgr lagu nih...satu agy yg bes lagu bisikan malam...pon masyuk gak la....skang nih bile dgr kat kk9 da xrse da feel tuh...aku xtau npe....:'(

btw,aku rse lately diri aku sgt lain..aku rse aku da xmcm dlu..spt mne time mula2 aku dtg time 1st year tahun lepas...smgt yg aku bina time pasum utk masuk degree hancur musnah sme skali...npe ngan aku nih??adoiiiii...mne perginya RABI yg dlu..aku sgt rindu akan beliau....

aku rse n aku sedar..maybe skang aku da kurg mendekatkan diri ngan DIA..asyk bz ngan duniawi jek....fikiran pon da xtenang dlu..ade je rse something yg xkna...jd......

hanya pada MU ALLAH ku memohon pertolongan...tenangkan lah hati ini...jauhkan lah keluh kesah dalam hati ini...berilah kekuatan padaku untuk menempuh dunia ini....smoga diberkati dan dipermudahkan hidup ini...AMIN~

kerinduan....



sesungguhnya aku sangat merindui dia...
merindui saat2 lepas...
aku merindui dgn semangatnya...

ttp skang ku merasakan bahawa dia telah berubah...
wlpn luaran nmpk sama...
TETAPI hatinya...
jiwanya...
semangatnya...
dan pemikirannya....
telah berubah.....

mengapa kau telah berubah...
sesungguhnya aku merindui dirimu yang dahulu...

mengapa kau telah berubah....:'(

jaNgan...







Jangan bagi harapan seandainya engkau x mampu menunaikan...... 

Jangan guna kata2 yg boleh timbul harapan supaya org x berharap.....

Jangan guna kata2 yg boleh buat org salah sangka sbb aku dh pening menjawab...

Jangan memulakan sesuatu seandainya engkau x tau untuk berhenti dgn baik....

Jangan pikir segala penipuan boleh sebunyikan selamanya....


Jangan menyesal segala sesuatu yg kita lakukan atas kemahuan sendiri.....

Jangan salahkan org salahkan sendiri.....

Jangan fikir negative je apabila ada sesuatu untuk pikir.....

Jangan lepaskan seandainya engkau masih mencintainya....



Friday, October 14, 2011

bertunang




Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan



Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.




cinta, kasih, sayang, hati






C-Cinta sebelum berkahwin, biar sederhana, tak melanggar batas agama
I-Impian rumahtangga dirancangkan bersama (bukan praktikal sebelum nikah)
N-Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan
T-Timang cahaya mata sebagai pengikat kasih sayang
A-Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga.



K-Kasih berputik dikala pertunangan diikat
A-Akad dilafaz cinta berbunga
S-Suami disanjung-tinggi
I-Isteri disayangi
H-Harumlah kasih sepanjang zaman

S-Sayangkan Isteri kasihkan suami
A-Ada masalah, dibincangkan bersama
Y-Yang ringan sama dijinjing, berat sama dipikul
A-Amalkan hidup bertoleransi
N-Nak kekalkan bahagia, itu usaha bersama
G-Gaduh sesekali tu perkara biasa

H-Hati suami mesti dijaga
A-Apatah lagi hati isteri yang mudah tersentuh
T-Tanggung-jawab dipikul bersama
I-Isteri tak makan hati, suamipun tak cari ganti

Friday, October 7, 2011

Utusan Malaysia Online - Terkini

Utusan Malaysia Online - Terkini

da tgk bajet 2012 yg disampaikan oleh PM td??kalo xtgk jom pakat2 bace ape yg PM sampaikan bajet..hal2 negara perlu amik tau jgk..kita kne tgk cne pemimpin wat keje...nex election kne pk spe2 yg btol2 layak utk jadi pemimpin...nie utk mse dpn kite gak...:)