~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Monday, October 24, 2011

weekend yg penuh sayuuu~



aku xtau npe lately hati nih asyik sayu jek...rsenya mcm something yg akan berlaku tp aku xtau ape die...dan aku rse kesayuan hati ini sbb mak ayah akan g mekah kot xlama lagi...mesti plek kan??n aku pon plek gak..huhu

mula2, bila aku dengar khbar brita yang disampaikan oleh akk aku yg mak ayah nk wat haji aku sgt gembira..bersyukur sgt2 sbb mak ayah akhirnya dpt g mekah..mmg impian mak selama nih nk wat haji tahun nih sbb bulan jun ari tuh mak n abg ngah wat umrah..so smgt tuh masih menebal...sbnrnya time rayuan mula2 tuh da xdpt, tp bak kata org rezeki ALLAH yg tentukan..tgk2 bru 2mggu lepas dpt berita yang ayah n mak dpt g mekah...akhirnya hajat mak tercapai..syukur pada MU ya ALLAH...

sejak dpt berita tuh jek, bru aku sedar yang hati nih sgt2 sayu + sensitif...makin lama makin sayu...air mata sering jadi peneman tiap kali aku keseorangan...tiap kali aku senyap....plg kurg pon, air mata tuh akan bertakung jek kat kelopak mata tuh...plek ttp plek tp mungkin sbb aku xpernah terlalu jauh ngan mak ayah kot..lagi2 lama kot..dlu pon mak wat umrah pon 2 minggu jek...nih smpai 44 hari aka sbln lebey...lgpn raya haji nih diorg xde...1st time raya tanpa mak ayah aku...sedey woooo...sob,sobs,sobsss...:'(

jumaat 21oktober2011
pagi2 aku da xsabo2 nk blek..tiap2 kelas dalam tuh aku xley nk fokus apa yg lecterur ajar...isyk3..da kronik bebenor aku rse..plg ketara klas physical chem la..klas last skali...sayu gile ati nih..mata da berair da..tp aku tahan gak la n try utk fokus...ada la 2-3 part yg aku bole fokus,then jd blek...abis klas jek mmg hapy gile...trus aku soh aini hntrkan aku kat stesen U..da xmau blek kolej da...da xsabo2 nk blek nih...huhu

bila da smpai pudu central trus bli tiket...alhamdulillah dapat tiket kul 1..jam time tuh da kul 12.30tghri..so dalam 1/2 jam je la yg aku kne tggu...ok la kan....jln2 kat pudu central tuh since 1st time aku dtg sjk pudu central nih siap...tgk2 da kul 12.50tghri n bas pon da smpai...nek la bas...bas gerak jek aku trus tdo...bgn2 da smpai bukit gantang..mmg xsedar langsung..then ayah call ckp nk tggu kat simpang...senang la xyah aku tggu lme2...

malam tuh ada kenduri doa selamat sempena mak ayah nk wat haji...wat kat msjid jek...time baca yaasin tuh mmg aku rse sayu sgt...air mata nih asyik tahan jek...xnak bg mengalir..sayu btol...kat luar hujan mencurah2..dari asar bawak la ke maghrib,smpai la isyak...bak kata makcik aku,hujan rahmat...harap2 begitulah..semoga ALLAH merahmati mak n ayah...tp even hujan pon ramai jugak di klgn jiran2 dan sedara mara yg dtg membaca doa selamat skali dan beri nasihat utk mak ayah aku....thanks sume sudi hadir....

sabtu 22oktober2011
pg2 pas subuh tdo blek...xley nk ubah rutin nih..ngatuk kot sbb mlm td pon tdo lewat...then kakcik kejut aku soh bersiap2 nk g umah opah..kakcik ckp opah sakit kuat..mak ayah da g dlu da...aku pon kelam kabut la mandi dan bersiap...hati aku berdebar2 memikirkan apa yang terjadi ngan opah....

smpai umah opah jek, aku tgk pakcik2 n makcik2 aku ngah baca yaasin utk opah aku...2-3 org yg len membantu opah aku...xsure wat ape..tp ada yg lap kat muka die...ada yg yang bce shahadat kat telinga opah aku...aku n kakcik trus amik yaasin n bacakan utk opah aku bersama2 yang len....time nih suasana mmg sedey la....makcik aku da sebak da..aku nmpk mata die da merah da....yg len muka jek nmpk sedey dan risau..n 1st time dpn mata aku, aku nmpk ayah aku nangis...wlpn ayah aku try tahan, tp aku sempat terpandang muka ayah aku tuh....sbgai anak,spe la yg xsedey kan tgk mak die sakit mcm tuh kan...aku pon bace yaasin smbil tahan air mata nih kuar..sedey tgk opah aku...sedey tgk ayah aku..sedey tgk sedara2 aku yg len...hati aku benar2 tersentap masa tuh....tghari tuh,ayah n mak mintak diri dlu sbb brg byk yg xkemas lagi...aku n kakcik pon follow skali la tp trus blek umah je la...

ptg tuh,xtau nk wat ape,aku on9 jap..ngah on9 tuh tetiba fareha call...aku tnye kat fareha awat call die kata sje jek nk call...wlpn plek tp aku layan je la..die kata ada kat pdg long ball...ngah training..sje jek call aku sbb rindu...plek btol bdk nih tetiba call...then tnye sal peri...cne ngan interview peri..aku interview peri pon gtau aku mcm tuh jek...mcm xberminat nk gtau...ntah2 mmg xnak gtau..then fareha yg tnye mmg trasa la gak...fareha tau,tp aku xtau..hurm......tp bile pk2 blek, xpe la if die xnak cite...kalo die cite aku dgr..kalo xnk cite senyap je la...xyah sibok2 nk amik tau..nnt die kate aku nih penyibok plak kan...lgpn spe la aku nih nk amik tau lebey2 pasal die...huhu

malam tuh plak,mel msg aku..mel tnye da wish fareha ke blom...aku tnye kat mel blek wish sbb ape??rupa2nya hari nih beday fareha la...adoiii...aku xtau la fareha...sorry sgt2..mel gtau yg fareha tacing abis sbb xde spe yg ingt beday die..owh fareha...jgn la majuk sme aku...pastuh tetiba aku tringt..ptt la fareha call aku...ntah2 die call aku dgn harapan aku akan wish die..tp malangnya mmg aku xwish pon...alaaaaaaaaaaaaaaaaaa...fareha,mintak maap byk2...rabi xsengaja....:'(

ahad 23oktober2011
bgn pg2 tolong mak kemas rumah...ari nih cadangnya mak ayah nk berangkat ke shah alam sblm berangkat ke mekah selasa nih....pg2 pon da ada kwn2 mak ayah dtg jmp b4 diorg berangkat...tghari tuh paksu ada dtg umah..die datang jmp ayah n nk tau gak perkembangan pasal opah sbb mlm smlm ayah ada melawat opah kat spital...time nih tgh aku kemas2 apa2 yg ptt kat dapur tuh,smbil tuh pasang telinga...nih kes nk tau sal opah jek..apa da jd..sbb smlmnya bila aku tnye ayah juz jwb yg opah kne strok..n kesihatannya still sme mcm mne aku jmp die pg tuh...tp aku xpuas ati ngan jwpn ayah tuh..sbb tuh aku pasang telinga dengar..sorry ye ayah...ayah cita kat paksu yg mlm tuh kbtn time ayah aku melawat tuh, doktor pakar ada skali..doktor tuh ckp mmg da xde harapan da sbb opah ada darah tinggi n sgt2 tinggi...sbb tuh bole kene strok...n doktor tuh kata mmg kne gne bantuan pernafasan la...kalo tetiba xberfungsi, doktor tuh xsanggup nk paksa die mcm tekan2 dada so that oksigen bole msuk..sbb yela opah pon da tua kan..tp doktor tuh ckp die akan wat yg terbaik la...aku rse time tuh mmg ayah aku da ready da dgn segala kemungkinan yang akan terjadi kat opah....siap pesan kat paksu kalo opah meninggal apa yg ptt dibuat...hurm...sedey gak..pastuh aku trus blah g dapur tlg akk aku msk..da xnk dgr perbincgn yg len...lgpn aku nk dgr yg tuh jekk....

ptg tuh ramai la sedara mara sblh ayah dtg...yg dok dkat tepeng smpailah yg dok kl...diorg dtg pon sbnrnya tgk opah tp da alang2 tuh tgk mak ayah skali la...muka sorg2 mmg sedey....yela benda yg xtersangka kan..mengejut brita nih....ptg tuh spt yg dirancang, pas asar wat doa selamat sket sblm ayah mak nak bergerak...then azan n ktorg pon bergerak...time tuh mmg ujan..smoga hujan rahmat la yang turun time tuh....

mak ada ckp xsangka ramai gak yg dtg umah wlpn hujan..pastuh mak aku pesan,kalo kita baik ngan org,mesti org akan sntiasa ingt kat kita...hujan2 pon snggup dtg baca doa n hantar kita sekali...aku hnya mampu tersenyum sbb mmg mak ayah aku sgt baik ngan penduduk kampang kat cni..sejak 1984 lagi mak ayah dok c2 kan...huhu

aku pon soh abg teh hntr aku kat um..kononnya nk wat assignment...aku ingt kne hntar sok..aku pon rilek2 jap...then kul 11mlm bru nk wat...tetiba terlintas nk tgk due date die..tgk2 kul 11.55mlm...kelam kabut la wat mne yg smpat...jam da menunjukkan kul 11.50mlm...aku nk send...mle2 upload dlu file,then bile nk hantar xley....what??????!!!!!!!!!!then try byk kali smpai da kul 12.00mlm....mmg da xde harapan la.......waaa,sedey xsmpt nk hntar assignment tuhhh....huhu......harap2 la markah assingment nih xbyk sgt..seriously aku xpasan kne hntr b4 kul 11.55mlm..huhu...xpe la...wlpn weekend nih mcm2 bnda berlaku, tp aku ttp puas dpt blek..dpt bersama ngan mak ayah....selasa mak ayah da nak nek flight..nmpknya mcm xg klas la ari tuh..tp bg aku family first...klas tuh aku ley tnya kat kwn2...mge ALLAH meredhai apa yang aku buat ini....amiin~

p/s : post kali nih mungkin bersifat peribadi...aku xtau nk cite kat spe kesedihan aku nih since msg2 pon ada masalah masing2...mungkin blog nih tmpt utk aku luahkan segala2nya~

2 comments:

  1. InsyaALLAH setiap yg blaku, ada hikmahnya.. Setiap yg hidup, akan mati. begitulah juga dgn kita.. yang hidup, truskan khidupan di muka bumi sbg khalifah ALLAH. Smoga parent ko mndapat haji mabrur..

    ReplyDelete