~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Tuesday, March 29, 2011

sweet message

dlm kebekuan jari jemari ku di surau al-ikhwan...
kesunyian menghambat..
kekhusyukan melayan kerenah mr integration..
tetibe dapat message...
dri no yg xdikenali...
<kes sbb hp rosak la...:'( >
wat aku bermuhasabah seketika....

nk tau pe die....

Ya ALLAH, andai saudaraku resah,
tenangkannya dgn tduhn ma'rifahMu...
Andai dirinya terancam,
lindungilah jasadnya dgn kebesaranMu...
andai tubuhnya kedinginan,
selimutkanlah dgn kehangatan kasih sayangMu...
Andai dirinya merindui,
rindukanlah jiwanya dgn saat bertemu dgnMu...
Ya ALLAH...
jgn Kau biarkan hati+jiwa+jasadnya terpesona dgn duniawi...
khusyukkan jiwanya dalam ruku' & sujud menghadapMu...
berikanlah kejayaan di dunia & akhirat...
Amin Ya Rabbalalamin........

terharu aku membacanya...
walaupun aku xtau spe pengirimnya...
ku harap, kau sentiasa dilimpahi rahmat ILAHI..
syukran jazilan ya SADIQI...

so sweet msg nie...
:')

Sunday, March 27, 2011

aurat


satu gambar sudah menerangkan segala-galanya...
tutuplah aurat mu dgn sempurna  sahabat...
^_^

Thursday, March 24, 2011

rEsuLt eSPieM

result spm dah kuar...
n spt bese integomb ttp unggul..
mendapat top10...

tahniah wat adik2 ku..
 xkire la pe pon result korg,
tp kptsn keseluruhan sgt mengagumkan...
tiap2 org mnyumbang utk menaikkan lagi result sek 2..
tp ingt!!!
perjuangan kalian belum berakhir lagi...
bru permulaan kpd perjuangan yg lebih besar...
jgn putus asa..
jgn terlalu bangga..
teruskan perjuangan...
perjuangan sebagai seorang MUSLIM...
^_^

xlpe utk sume cikgu2 ku...
ku sgt rindu kalian semua...
cikgu2 lah sumber inspirasi saya..
dari dlu sampai sekarang....
kerana nasihat2 dan tunjuk ajar ckg dahulu..
sya mampu menjadi seorang insan..
spt ini..
hanya ALLAH shja yg dpt membalas jasamu GuRu~


info tambahan..
RANKING SBP SPM 2010

1. SM SAINS TUANKU MUNAWIR - GPK 0.8931
2. SBP INTEGRASI GOMBAK - GPK 1.1425
3. KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH - GPK 1.145
4. SM SAINS ALAM SHAH - GPK- 1.2403
5. SEKOLAH TUN FATIMAH - GPK 1.2837
6. SBP INTEGRASI RAWANG - GPK1.3408
7. SM SAINS KUALA TERENGGANU- GPK 1.3638
8. SM SAINS SERI PUTERI- GPK 1.4223
9. SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA- GPK 1.4415
10. SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH - GPK 1.5026
11. SM SAINS SULTAN ISKANDAR- GPK 1.5322

*sekolah ku no2...akhirnya dapat potong KISAS..:D

Wednesday, March 23, 2011

ragam cinta fana~

camnih ker rasenye?


assalamualaikum sahabt2 seperjuangan sekalian....
alhamdulillah...
bersyukur kite k hadrat ilahi kerana masih lagi berpeluang hidup di dunia yang fana ini...
sesungguhnya...
iman seseorang muslim itu bertunjangkan atas dua perkara..
iaitu sabar dan syukur..
dan moga2 kita tergolong dalam golongan yang sedikit...



hari ini..
ingin saya kongsikan sebuah kesah antara dua sahabat...

**********************



nurul:sufiah,tolong ana....ana dah tak tahan dah...i'm dying sufiah...
sufiah:enti kenapa nih?enti ada masalah ke?cube enti cerita kat ana...
nurul:ana x sangke die sanggup buat ana macam nih....
sufiah:kenape ni sahabat..cube crite kat ana apa yang merunsingkan fikiran enti..
nurul:nape enti x bagitau kat ana rizal dah couple ngan siti?
sufiah:masyaAllah enti..ana pun bru tahu semalam...tu pun tyme ana tengok profile die kt fb...
die tulih die in relationship with siti..
nurul:sampai hati die..bru je beberapa sebulan brake up ngan ana...tetibe dah couple ngan
siti..sahabat kite pulak tuh..
sufiah:sabar ye enti...erm..maaf kalau ana tanye..enti ada buat pape ke yang menyebbkan die
berubah?sebb ana ade usik2 die..sbb nak korek rahsie dr die..tp die ade kte something
unclear..lebih kurang maksud die...ade something yang enti buat yang menyebbkan die
nak brake up ngan enti...
nurul:sumpah ana xtau ppe sufi...ana syg die sgt2..mybe die xsuke bcoz i come from a broken
family...ana jatuh sakit pas break up ngan die..siang mlm ana nanges sufi...i miss him so
much=(
sufiah:hurm....don't think like dat ..maybe der sebb len kot..xkan sebb tu jer...x mungkinla
nurul:ana xtau sufi...i try my best...coz i luv him so much..ana x curang pun ngan die..ana
berani sumpah sufi..i luv him so much =((
sufiah:nurul,ana rase enti kene try jgak lupekan die...enti kene ingat...most of laki sume same
jer...
lain kali pasni...arap enti x bg 100% trust n love enti pde seorang lelaki b4 die jadi suami
enti...mereka nih...klau blum jadi yang sah...brani buat macam2 perangai...sebab tula
Islam x bg kite couple...mule2 memang semua indah...tp akhirnye?..btw...be strong my
fren...x der gune enti terusan melayan derite..sedangkan die x berasa apa2 pun...enti
kene kuat...
nurul:i'm dying =(
sufiah:give your soul to ALLAH..
He knows wat's da best 4 u..=)
nurul:thanx sufi...ana xtau nape rizal buat ana camnih..mudah sgt die lafazkan kate sayang...
janji ngan ana mcm2..sayang itu besar maknenye buat ana... sume orang yang ana
sayang sume tinggalkan ana..ana x tau ape salah ana sufi...ana x mintak jadi camni... die
mintak ana peluang jd bf ana...nh ke balasnnye?? klu ana tau btape sakitnye org yg kite
syg bwt kite camnih..ana xkan bg peluang tu kat die sufi...i wish i never know him =(
ana blaja sayang die...ana xpernah buka ati ana kat sape2... ana kasi peluang kat die sbb
die ckp die btul2 sayang ana...die ikhlas nak kt ana...ana terima dia bukan sbb rupe paras
dia ke ape,ana terima die seadanye..sbb ana ingatkan die sayang kt ana... =(
ana blaja sayang die...tp lme2..rase sayang tu wujud sendiri...n i luv him so much...
tibe2..Allah turunkan dugaan sufi...die jauhkan dri...hubungan jd hambar... i try to fix it..i
try my best...ana merayu kat die jgn tinggalkan ana...tp die ckp die da x rase pape ngan
ana...it's hurt sufi...really hurt..=(
ana merayu kat die bg peluang kt ana...tp die marah2 ana..ana xtau knape sufi..
only with the word 'sori n bye'...die tinggalkan ana...
my heart is no more functioning,i'm dying =(
sufiah:hurm....ana paham betapa sakitnye hati enti...sorry coz i'm da one who introduce him to
u...ana ingat die memang nak jadikan enti teman hidup die...
i do hav same experience like u in other way..
sakit sgt rasenye bile org yang kite dah syg bgai nak mati..tetibe buang kite camtu jer...
dengan kate2...'sori n bye'...macam yang enti kena..tp tulah...juz take ur tyme for it....
enti masih muda nurul...jgn hukum diri enti mcm tu skali... Allah pun x penah zalim kt
hambanya....ade hikmahnye sume tu berlaku...tanda Allah masih sayang kat enti.. nak
enti sedar atas segalanya...ujian itu tanda kasih Allah pada kita....syukur kerana Allah
tunjukkan awal2...bahana couple tuh kt enti...enti orang terpilih nurul... sabar ye....
dengan kesabaran tu enti akan dapat kekuatan..right now..try to focus on ur study...
show him dat without him u also can survive..jangan tunjuk lemah sangat depan lelaki ni..
coz nnti mereka akan ingat mereka dah berjaya.....trust Allah ye sayang....
dah2...ana taknak enti merayu2 lagi kat die..nurul yang ana kenal amat kuat!kuatkan
semangat enti wahai nurul!enti kene truskan kehidupan enti..
demi family enti...enti adalah kebanggaan mak enti..jangan sebb bende ni bleh mgugat
semua masa depan enti..jangan nurul!ingat mak enti!enti syg die kan?
so..
make her proud of u~
nurul:ana x salahkan enti...enti sket pun x salah...
ana akan truskan hidup ana sufiah..
ana sayang mama sgt2...itu je harta yg ana ade...org yg btul2 syg ana...
sufiah:bguslah kalau enti tau betapa mama enti amat penting dalam hidup enti...
ana doakan anti akan sentiasa dpt yang terbaik....=)
nurul:syukran sahabt...doakan ana dapat tempuhi hari2 mendatang dengan penuh ketabahan...
sufiah:InsyaAllah....

************************************

kisah ini saya bawakan buat tatapan dan renungan bersama
nama yang digunakan bukan nama sebenar untuk menutup aib empunya bdn...
tp kesah ini kisah benar..
saya edit sikit2 supaya bersesuaian ntuk diletakkan di sini....
maaf atas segala kesilapan..
semoga kita semua dapat ambil ibrah dan fikrah dari kisah ini....
wallahua'lam..


dr seorang blogger....
~~faizatul akma~~ berkata...

saya pn pernah mengalami pengalaman spt nurul tu..skrg saya mula sedar yg mmg kapel itu haram dan byk hikmah yg saya temui atas perpisahan tersebut..betul tuhan mmg nk tunjuk segalanya..dan semua yg berlaku adalah diats kehendakNya...alhamdulilah..mmg ada hikmahnya dan syukur kerana selama saya kapel masa dulu tu saya xpenah membenarkan dia sentuh saya walau sedikit pun kerana saya masih percaya kapel xtentukan segalanya dan belum tentu dia akan jadi suami kita tp saya terima dia pada mulanya sbb dia baik tp saya tak tahu dan tak sangka bila kapel perangai dia lain dan berubah..skrg sumenya dah berakhir..hati saya semakin tenang dan hidup hy utk ALLAH insya'allah..sama2x la kita berdoa agar nurul tu diberikan kekuatan..perempuan yg baik utk lelaki yg baik..insya'allah semua akan menjadi baik..bordoa dan percaya pada ALLAH..jika kita mengingati Allah..Allah akan ingat kite..insya'allah...

taken from : BUDI INTEGOMB 

Saturday, March 19, 2011

KaSiH saYaNg~

apa yg terfikir di benak korg ble disebut mngenai kasih sayang???
kekasih???
hahaha.....
^_^
malangnya saya xberminat bercakap mngenainya...
sbb perkara ini terlalu complicated..
weee.....

sekadar ingin berkongsi apa yang telah sye dpt semasa mendengar ikim.fm pg td..
tajuk yag dibincangkan adalah mngenai 
::KASIH SAYANG::

sebelum kita bicarakan tentang kasih sayang kita kepada org lain,
pernah xkita fikir untuk sayang pada diri kita sendiri...
..........
..........
..........

ada x???
ada??
kalo ada bgz la...
sbb kdg2 kita terlalu fikirkan pasal org lain..
mcm mne wat die sayang kita...
mcm mne nk bg kasih sayang kat org..
n mcm2 la....
tp selalu mengabaikan diri sendiri...

"eh,aku mmg sayang kat diri aku...
mcm2 aku wat agar muka aku cntik,badan aku berseri2 dan macam2 la..
byk duit dah abis sbb nk bg sumenye perfect..."

cukup ke wat mcm 2??
"abis nk wat ape lagi....hurmmm..."

sebanarnya xsalah dgn apa yang dibuat oleh kebanyakan org...
tp apa yg difikirkan itu yang salah...
kita perlu ubah mentaliti kita berfikir...
perkara yang penting untuk kita menyayangi diri sendiri ialah...
dengan melaksanakan perkara-perkara wajib+fardhu(sme kan??hoho)..
atau bahasa mudahnya ialah
amar makruf nahi mungkar...
yg bermaksud melakukan perkara yang disuruh oleh ALLAH dan meninggalkan perkara yang dilarang oleh ALLAH..

"agak2 apa kne mngena dua benda nie??
berkait ke??
tetiba masuk bab agama plak kan??"

sgt berkait kwn2...
ingtlah agama Islam nie merangkumi sume aspek kehidupan...
jd apa yg kita wat sume ada kne mngena..
nape saya ckp kne sayang diri kita dgn melakukan amar makruf nahi mungkar??
sbb,kita hidup nie atas rahmat ALLAH...
jika kita cuba melanggar apa yang ALLAH s0h wat,
then wat plak ape yang ALLAH larang,
seolah2 kita mencabar kuasa ALLAH..
kita cuba wat ALLAH murka...
ble ALLAH murka, dia boleh mengazab HambaNya..
ingt ALLAH itu maha Kuasa..
xde sapa dapat menghalangnya...
ble azab tue turun pada kita,
yang menanggung ialah diri kita...
jd xsayangkah kita pada diri kita ini???

jadi marilah kita sume malakukan apa yang ALLAH sur0h..
tinggalkan apa yg ALLAH larang..
itu tandanya kita menyayangi diri kita sendiri...
bila kite dah sayang diri kita,
baru bole sayang dekat org lain..
pada sesiapa saje..
hoho~

fAcEbO0K..

kali nie nk cite sal facebook plak..


ape itu facebook???
aku rse almost sume org dah ada facebook...
kalo xde facebook mesti org kata ketinggalan zaman...
hohoho...

tp bg pendapat aku la,facebook nie ada baik n buruknya...
kalo kte gne utk kebaikan jadi la baik...
kalo kte gne utk keburukan, jadi la buruk...
so depend la pada org...

tp ada gak org yg xde facebook nie..
katanya sbb facebook bole wat die leka.....


hahahaha...
aku sgt stuju pendapat nie....
sbb aku pon bole leka kalo ada facebook nie...
nk on9 kononnya nk cari bahan utk study...
last2 study ke mana...facebook yg tgk dlu...
sob..sob...sob
:'(

jd,sempana xm yg tinggal hampir sebulan utk menjengah..
aku dah bulatkan tekad...
utk DEACTIVEKAN facebook sementara waktu......

harap2 la menjadi..
n aku ley fokus utk study.....
n ley aku update aku nye blog yang dah bersawang nie...
nie kes sbb bosan...
wuahahaha....

buang mse utk blog xselama faceb0ok..
hohoho...
so,time 2 study..
ade mse sye akn update...

=)
^_^
:D

Monday, March 14, 2011

keliru~

ku terasa jiwa ini benar2 kosong...
kdg2 ku fikir betol ke tindakan ini...
lately aku selalu rse sedih,gelisah...
rse mcm akan ada sesuatu yg akan berlaku..
tp ntah la..
ku hanya insan biasa yg xtau mse hadapan...
ke atau tindakan yg ku lakukan sekarang yg membuatkan hati ini keluh kesah...
semakin gelapkah hati ini......

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
aku keliru..
aku buntu...
aku xtau nk wat apa skang...

YA ALLAH,YA KARIM..
bantulah hambaMu ini,
yg seringkali rse gagal...
jiwaku ini terasa lemah...
Kau sahaja lah yg menguatkan hati ini..

aku xnak jd manusia yg sombong,
mnusia yg lpe asal usul nya,
manusia yg bole membuatkan KAU murka...
pimpinlah aku di jalan yg benar..
jln yg KAU redhai...
di dunia mau pun akhirat....

YA ALLAH,bantulah hambaMu ini....