~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Wednesday, March 23, 2011

ragam cinta fana~

camnih ker rasenye?


assalamualaikum sahabt2 seperjuangan sekalian....
alhamdulillah...
bersyukur kite k hadrat ilahi kerana masih lagi berpeluang hidup di dunia yang fana ini...
sesungguhnya...
iman seseorang muslim itu bertunjangkan atas dua perkara..
iaitu sabar dan syukur..
dan moga2 kita tergolong dalam golongan yang sedikit...



hari ini..
ingin saya kongsikan sebuah kesah antara dua sahabat...

**********************



nurul:sufiah,tolong ana....ana dah tak tahan dah...i'm dying sufiah...
sufiah:enti kenapa nih?enti ada masalah ke?cube enti cerita kat ana...
nurul:ana x sangke die sanggup buat ana macam nih....
sufiah:kenape ni sahabat..cube crite kat ana apa yang merunsingkan fikiran enti..
nurul:nape enti x bagitau kat ana rizal dah couple ngan siti?
sufiah:masyaAllah enti..ana pun bru tahu semalam...tu pun tyme ana tengok profile die kt fb...
die tulih die in relationship with siti..
nurul:sampai hati die..bru je beberapa sebulan brake up ngan ana...tetibe dah couple ngan
siti..sahabat kite pulak tuh..
sufiah:sabar ye enti...erm..maaf kalau ana tanye..enti ada buat pape ke yang menyebbkan die
berubah?sebb ana ade usik2 die..sbb nak korek rahsie dr die..tp die ade kte something
unclear..lebih kurang maksud die...ade something yang enti buat yang menyebbkan die
nak brake up ngan enti...
nurul:sumpah ana xtau ppe sufi...ana syg die sgt2..mybe die xsuke bcoz i come from a broken
family...ana jatuh sakit pas break up ngan die..siang mlm ana nanges sufi...i miss him so
much=(
sufiah:hurm....don't think like dat ..maybe der sebb len kot..xkan sebb tu jer...x mungkinla
nurul:ana xtau sufi...i try my best...coz i luv him so much..ana x curang pun ngan die..ana
berani sumpah sufi..i luv him so much =((
sufiah:nurul,ana rase enti kene try jgak lupekan die...enti kene ingat...most of laki sume same
jer...
lain kali pasni...arap enti x bg 100% trust n love enti pde seorang lelaki b4 die jadi suami
enti...mereka nih...klau blum jadi yang sah...brani buat macam2 perangai...sebab tula
Islam x bg kite couple...mule2 memang semua indah...tp akhirnye?..btw...be strong my
fren...x der gune enti terusan melayan derite..sedangkan die x berasa apa2 pun...enti
kene kuat...
nurul:i'm dying =(
sufiah:give your soul to ALLAH..
He knows wat's da best 4 u..=)
nurul:thanx sufi...ana xtau nape rizal buat ana camnih..mudah sgt die lafazkan kate sayang...
janji ngan ana mcm2..sayang itu besar maknenye buat ana... sume orang yang ana
sayang sume tinggalkan ana..ana x tau ape salah ana sufi...ana x mintak jadi camni... die
mintak ana peluang jd bf ana...nh ke balasnnye?? klu ana tau btape sakitnye org yg kite
syg bwt kite camnih..ana xkan bg peluang tu kat die sufi...i wish i never know him =(
ana blaja sayang die...ana xpernah buka ati ana kat sape2... ana kasi peluang kat die sbb
die ckp die btul2 sayang ana...die ikhlas nak kt ana...ana terima dia bukan sbb rupe paras
dia ke ape,ana terima die seadanye..sbb ana ingatkan die sayang kt ana... =(
ana blaja sayang die...tp lme2..rase sayang tu wujud sendiri...n i luv him so much...
tibe2..Allah turunkan dugaan sufi...die jauhkan dri...hubungan jd hambar... i try to fix it..i
try my best...ana merayu kat die jgn tinggalkan ana...tp die ckp die da x rase pape ngan
ana...it's hurt sufi...really hurt..=(
ana merayu kat die bg peluang kt ana...tp die marah2 ana..ana xtau knape sufi..
only with the word 'sori n bye'...die tinggalkan ana...
my heart is no more functioning,i'm dying =(
sufiah:hurm....ana paham betapa sakitnye hati enti...sorry coz i'm da one who introduce him to
u...ana ingat die memang nak jadikan enti teman hidup die...
i do hav same experience like u in other way..
sakit sgt rasenye bile org yang kite dah syg bgai nak mati..tetibe buang kite camtu jer...
dengan kate2...'sori n bye'...macam yang enti kena..tp tulah...juz take ur tyme for it....
enti masih muda nurul...jgn hukum diri enti mcm tu skali... Allah pun x penah zalim kt
hambanya....ade hikmahnye sume tu berlaku...tanda Allah masih sayang kat enti.. nak
enti sedar atas segalanya...ujian itu tanda kasih Allah pada kita....syukur kerana Allah
tunjukkan awal2...bahana couple tuh kt enti...enti orang terpilih nurul... sabar ye....
dengan kesabaran tu enti akan dapat kekuatan..right now..try to focus on ur study...
show him dat without him u also can survive..jangan tunjuk lemah sangat depan lelaki ni..
coz nnti mereka akan ingat mereka dah berjaya.....trust Allah ye sayang....
dah2...ana taknak enti merayu2 lagi kat die..nurul yang ana kenal amat kuat!kuatkan
semangat enti wahai nurul!enti kene truskan kehidupan enti..
demi family enti...enti adalah kebanggaan mak enti..jangan sebb bende ni bleh mgugat
semua masa depan enti..jangan nurul!ingat mak enti!enti syg die kan?
so..
make her proud of u~
nurul:ana x salahkan enti...enti sket pun x salah...
ana akan truskan hidup ana sufiah..
ana sayang mama sgt2...itu je harta yg ana ade...org yg btul2 syg ana...
sufiah:bguslah kalau enti tau betapa mama enti amat penting dalam hidup enti...
ana doakan anti akan sentiasa dpt yang terbaik....=)
nurul:syukran sahabt...doakan ana dapat tempuhi hari2 mendatang dengan penuh ketabahan...
sufiah:InsyaAllah....

************************************

kisah ini saya bawakan buat tatapan dan renungan bersama
nama yang digunakan bukan nama sebenar untuk menutup aib empunya bdn...
tp kesah ini kisah benar..
saya edit sikit2 supaya bersesuaian ntuk diletakkan di sini....
maaf atas segala kesilapan..
semoga kita semua dapat ambil ibrah dan fikrah dari kisah ini....
wallahua'lam..


dr seorang blogger....
~~faizatul akma~~ berkata...

saya pn pernah mengalami pengalaman spt nurul tu..skrg saya mula sedar yg mmg kapel itu haram dan byk hikmah yg saya temui atas perpisahan tersebut..betul tuhan mmg nk tunjuk segalanya..dan semua yg berlaku adalah diats kehendakNya...alhamdulilah..mmg ada hikmahnya dan syukur kerana selama saya kapel masa dulu tu saya xpenah membenarkan dia sentuh saya walau sedikit pun kerana saya masih percaya kapel xtentukan segalanya dan belum tentu dia akan jadi suami kita tp saya terima dia pada mulanya sbb dia baik tp saya tak tahu dan tak sangka bila kapel perangai dia lain dan berubah..skrg sumenya dah berakhir..hati saya semakin tenang dan hidup hy utk ALLAH insya'allah..sama2x la kita berdoa agar nurul tu diberikan kekuatan..perempuan yg baik utk lelaki yg baik..insya'allah semua akan menjadi baik..bordoa dan percaya pada ALLAH..jika kita mengingati Allah..Allah akan ingat kite..insya'allah...

taken from : BUDI INTEGOMB 

No comments:

Post a Comment