~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Wednesday, March 5, 2014

sem baru sem kesabaran...

assalamualaikum dan salam sejahtera..

da lme gile aku x update blog nie maybe sbb xde mende yang nk diluahkan or diceritakan...sem2 lepas kehidupan aku lebey kurang sme jek dgn sem2 sebelum nih..so no new story and no new experience...ada beberapa experience yg aku nk lpekan..so mmg xperlu la nk tulis kat sini kan??hehe

alhamdulillah, sem lepas i got flying colour result...bermula dari sem 1 aku memburu, tp di akhir sem yang mempunyai xm aku dapat result mcm nie...thanks to everyone yang doakan aku...wlpn result nie xdpt pon nak naekkan aku punye poiter gile2 tp at least aku dpt rse gak menerimanya dan wat mak ayah aku hepy..itu aim aku...

tp kegembiraan tue kejap jek..sbbnye sem nie banyaaaaak mende aku kne wat,pk dan jalani...kehidupan yang totally berubah..kehidupan yang menguji teori2 yang aku pernah belajar dlu...sem nie aku sudah memulakan praktikal iaitu latihan mengajar atau dikenali sbg LM di kalangan kami...sek yg aku dpat biarlah aku rahsiakn wlpn ada yang da tau...

mula2 aku dapat sek laen...da epy da...tetibe kne tukar ngan sek laen plak...perasaan aku tetibe je berubah...xde perasaan epy plak...xtau kenapa aku perlu bertukar sama ada terdptnye masalah sek atau masalah dari fakulti sendiri...itu aku tidak pasti...tp aku tetap yakin ada hikmah kenapa aku ditukarkan sek ini...

perasaan sblm mngajar mmg agak excited dan perasaan cuak bercampur2..aku xtau keadaan sek aku macam mana..sme ada spt yang aku fikirkan atau lagi teruk atau lagi baek..seriously i have no idea...so aku terima and pasrah je semata2..

hari utk melapor diri, sume berjalan dgn baek...pk n guru2 pon mnyambut kami dengan baek...buat kami xrse akward sgt la...then aku baru tau, bukan aku n bdk2 um jek yang intern kat situ tp bdk2 dri tmpt laen pon ada..cume aku xsure sme ada ipg or ipts...aku xbpe kenal sbb diorg yang laen sesi ptg..yg sesi pagi ada sorg jek itu pon laki n die guru kaunseling..so ada kat blik kaunseling je la...

kat sek nie aku ditugaskan utk mengjar math tingkatan 4..spttnye ada kimia, tp sbb beberapa kekangan, so aku dapat kelas matematik shj..mintk add math tp xdpt..haha...aku dapat 2 kelas..satu kelas average n satu lagi kelas blakang...

minggu pertama aku hanya ajar kelas average tue...kelas blakang tue aku xstat mngajar lg sbb ckg ckp die perlu habiskan syllabus utk test yang akan kuar bln 3 (minggu nie)..so pngjaran aku utk seminggu nie agak ok la...wlpn macam2 kerenah diorg, tp alhamdulillah diorg still bg kerjasama kat aku..yg wat problem dlam 3-4 org jek...

masuk minggu ke2, mmg minggu yang menguji kesabaran aku..aku da stat mngajar utk kelas belakng tue..bukan aku nk kutuk...aku mmg sgt smgt nk masuk mengjar...kelas pertama diorg bg kerjasama...msk kelas ke 2, diorg da stat wat perangai...makin lme makin down aku nk hadapi kelas nie...macam2 perangai diorg buat dlm kelas tue...yg pasti diorg xpedulikan aku la....aku mgajar bosan sgt ke??? =(

tiap kali aku kne mgajar kelas nie, kuar2 msti down...kadang2 mengganggu emosi aku utk satu hari...then bile nk msk utk next class, mcm2 perkara negatif yang aku pk...supervisor aku da pesan, salah satu pesanan, if ada masalah sgt dan mcm2 da wat, cuba tgk balik diri...apa niat kita..kdg2 aku serba salah, sbb niat aku da negatif terhadap kelas tue, dan hasil yang aku dapat sememangnya negatif...aku cuba bersifat optimis tiap kali nk msk, tp di tgh2 kelas msti aku rse blank sbb xdpt nk control diorg dan sudahnya kelas tue menjadi out of control....sedeeeeeeeyyyy....

minggu nie da msuk minggu ke3 dan masalah aku xsettle2 lagi..nex week supervisor akan dtg nk observe and bg markah utk penilaian pertama...aku xtau la nk mintk harap2 dapat kelas satu lagi instead of kelas bermasalah nie atau x..sbb aku nk mintak pendapat die cne nk handle tp dalam masa sama, xkan la aku nk failedkan aku punya LM...=='

kadang2 aku terpk, tarbiyah yang DIA nk bg kat aku sgt hebat...DIA bg kat aku sek yang xpernah aku bayangkan suasana die...aku dari sek rendah shingga skang, dpt tmpt belajar yang exclusive or dgn kata laen tmpt utk pljr2 yang bagus...sek rendah kat sek convent taiping, nex kat sbpi gombak then kat um..sume tmpt2 tue mne pernah ada pelajar yang bermasalah tahap truk..masalah2 kecik yang standard r...tp, time LM nie ALLAH bg aku tercampak kat sini...kemudian ALLAH bg aku ajar topik yang agak dry...SET and MATH REASONING...dua chapter nie mmg betol2 menguji cara aku utk mngajar sbb 2 subj nie mmg sukar utk wat investigate approach yg aku n kawan2 slalu wat...cara yg kreatif paling2 pon inductive..itu pon aku rse seolah2 direct teaching...bdk2 pon konfius sme ada aku ajar math atau sc..

tp, dlam tarbiyah yg diberikan, xde la sume di betol2 uji aku...die xbg aku ajar kimia..mungkin sbb die tahu aku xmampu nk tanggung kesusahan ini..sek nie bole aku blek awal..awal2 da cabut da..kul 2 da smpai da kolej...solat then tdo..mlm2 bru wat keje RPH dsb..kalo tnye kawan2 laen, ptg2 baru smpai kolej or rumah..so aku agak releks dri segi fizikal la tp bukan mental n emosi.. =(

last but not least, ari nie aku ade dgr2 ckg2 kat sek tue da stat da bercerita pasal kami...xtau la mende baek ke buruk tp kalo bende baek knapa berahsia...dan tibe2 aku jd xselesa berada kat sek nie...

p/s : i need to be strong..xsume suka akan kehadiran kita walaupon dimana kita berada...apa yang penting, abaikan yang negatif dan fokus kepada kerja dan kutip pengalam sbnyk2nye..

#semogaakutabah
#mohonsemester2berakhirdengancepat

No comments:

Post a Comment