~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Sunday, September 12, 2010

tRaGedi RaYa ke2

"spe yg bakar sampah time2 mcm nie"
"ala bese la 2..org nk bakar xkire waktu"
"isyk3..dah la time raya pon nk bakar sampah ke??"
"bior la kat diorg"

nie perbualan antara mak n abg ngah kat dapur..aku time 2 tgh potong ketupat nasi..nk tau gak la ape la yg menarik sgt kat luar 2..tp time 2 ada tetanu lak so agk kelam kabut r..aku ignore dlu la apa yg diorg tgk..bpe min kemudian.............

"eh,padam blek..tu tgk diorg p siram air kat tmpt bakar sampah 2..kalo diorg nk bakar sampah wat pe diorg nk padam blek?"
"ala ada org complaint la kot"

isyk3...aku dok pk apa la yg menarik sgt perhatian abg ngah 2...dri td dok tgk kat tmpt org bakar sampah 2..pas2 abg ngah trus p depan..tetibe................

"api...api...."

aku pon ape agy tgk la kat tmpt bakar sampah 2..api dah merebak ngan cepat..dah le angin menghala ke arah rumah aku..aku pk,sudah...arap2 sume selamat la..jiran dah menyimbah air..pakai getah paip,baldi,water container pon ada...apa2 la asalkan terpadam api 2..ayah n abg sham pon xketinggalan utk membantu termasuk lah tetamu aku..hehe

mule2 abg ngah n aku tgk dri dalam je..kebetulan abg teh tgh tdo..abg ngah ape agy,

"ateh..ateh..bgn!! kebakaran!!"

sambil 2 aku n abg ngah dok gelak2...abg teh ingt wat lawak kat die suh bgn..hahaha...bole lak die pk cm2...tp salah ktorg la dok gelak2...abg ngah sempat wat lawak time 2..dikala org ngah bz ngan api kat luar mak aku jerit dri DALAM umah..

"panggil bomba...panggil bomba....bomba!!!bomba!!!"

agk kecoh la mak aku suh pnggl bomba tp sume wat bodo..spttnya mak aku yg ada kat dlm umah la pi call bomba..nie p soh org yg sdg padam api 2 panggil bomba..tp seb bek gak sume wat bodo sbb aku tgk sikit je..xyah la nk pnjg2 kan kes nie..tp kecik2 kes pon berasap gak satu umah aku..mmg pedih la mata nie..hoh0hoho...abis bju aku bau asap..seb bek pkai t-shirt je(time rye blasah je pkai t-shirt....hoho)..tp agy kesian kat tetamu aku 2 la..dah la bju lawa2..asap satu umah...ada anak kecik agy..tolong agy memadamkan api kebakaran...tp alhamdulillah sumenye settle dgn baik...tp yg besnya abg sham sempat agy jd paparazi....dgn kemera nikon abg ngah 2 p tgkp gmbr tmpt kjadian..pas nie leh la bg kat sinar harian ye abg sham...wakaka...

rpe2nye punca kejadian sbb anak2 jiran depa p men mercun atau bunga api la..pas2 p cmpak kat timbunan sampah..act bukan sampah tp daun kering...sbb 2 la api cepat merebak..dgn angin yg dtg membantu agy..hehe...time kejadian aku tgk mke diorg 2 mcm serba salah je..mesti pas abis 2 diorg kne marah...hohoho...dik,len kali jgn buat ea..jgn mnyusahkan org agy..hoh0hoh0...so pengjarnnya JANGAN MAIN MERCUN~~

p/s : pas kejadian nie abg ngah teringat cite kecoh btol...mmg kecoh habis..haha

No comments:

Post a Comment