~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Sunday, October 7, 2012

HARI PERTUNANG AYONG!!!

Waaaaaa…da lame aku xupdate blog aku nie…mmg da bersawang abis la..penat kene cuci sawang2 sume..)=

Ari nie aku nk tulis something pasal ayong..utk pengetahuan sume,ayong tue bukanlah refer pada kakak aku mahu pon abg aku..sume tue xde kene ngena ngan family aku pon..haha..
Tapi aku refer utk kawan aka pengurus kompang akk presiden balai islam iaitu MOHD ZAHEER ZAINAL ABIDIN…aku knal die since aku msuk kk9 tahun 2010..kirenya da dekat 2 thn r aku knal..aku knal die mula2 sbb masuk balai islam..time tue die jd presiden balai islam…1st impression aku pasal ayong die senyap n lembut (mean baik..bukan lembut yg aww tuh..haha)….maybe sbb time tue die ckp as presiden balai islam kan…yang slalu aku bising2 dlm organisasi tue sme ada dgn safwan xpon mujahid cinta(name fb die time tue) aka ezzudin..sbb diorg byk ckp dri zaheer sndiri…time tue aku xrapat knal sgt ngan die..kenal gitu2 jek…

Then,bile ada audition kompang,aku join kompang la selain dari kelab balai islam…time tue zaheer xde g…die xdtg pon audition…tp lepas bbrapa training baru die masuk kelab kompang gema tanjung aka gt…al maklum lah kawan baik pengurus time tue..ske2 ati jek nk msk bila kan…haha…tp awal2 tue beselah kami junior2 nie sgt baik dan senyap…dtg training, bukak mulut time kne selawat or nyanyi jek..kalo x, mmg diam seribu bahasa la jawabnya…





kenangan ngan dak GT feseni 2010/2011


Tp sumenye berubah time kem feseni kk9 time cuti semester 1..time tue aku first year agy..xsalah aku bulan disember 2012..sume da start rapat…kenal masing2 punya perangai…stat bising2…junior n senior pon da bole join sekaki…mmg seronok gile la time tue..aku pon mule menunjukkan perangai aku yang terlebey peramah nie…time tue aku mmg tahu zaheer da awek hasil drpd stalk die kat fb..haha…tp aku setakat tau nme fb die n sume tue dari sumber yang xjelas…so, sesi memujuk die utk beritahu spe awek akhirnya berjaya…bukan senang kot nk tau..bgz tol die nie sorokkan spe awek die..time tue da sem2 aku 1st year..kirenya aku knal awek die hanya pada nama….time tue aku hnya tau nama die HAJRAH, student navy palapes, bdk ekonomi n duk kat sabah..yang len sume aku xtau…even muka pon aku xkenal….nak stalk dlm fb bukan dalam fren list die n die byk hide gmbr utk org luar..nk add die plak mcm xptt lak..haha…tp aku dgr die ade dtg time feseni kompang tp aku xtau..n time makan kat kfc after pertndgn tue aku plak xde ngan dak2 kompang..sbb time tue kak hajrah ada sekali..so impian aku nk jmp ngan die xkesampaian…hoho..

Tp itu kesah time aku 1st year…zaman 2nd year plak aku byk kne kerja sekali ngan zaheer….die jd pengurus kompang,aku lak time tue bendahari..byk kne deal skali ngan bdk2 kmpng batch aku since ktorg da jd senior n pk utk hala tuju kompang plak…gpon time aku 2nd year byk event ada..so makin rapat r ktorg…tiap2 minggu training…lagi2 dekat feseni plak tiap2 hari kot…baru aku knal spe zaheer sket2…ktorg stat pangil die ayong sjak kenal family die…time tue gi mutiara pedas nk smbut kejayaan feseni dpt juara….time tue aku mak ayah die mcm bz sket..so dpt jmp kejap jek..tp wlpn kejap nmpk la layanan family diorg sgt2 baik..smpai segan aku rse..hoho..

Smlm adalah hari yang menggembirakan utk family zaheer…iaitu hari pertunangan beliau dgn kak hajrah..mle2 dgr berita agak terkejut r…tetibe je kan..hoho..tp still rse terharu sbb die ajk ktorg dak2 kompang dtg sekali..pertunangan kot…biasanya juz jmput family2 terdekat..so bila ktorg dijmpt rse terharu r..pertunangan nie dibuat kat umah makcik zaheer since kak hajrah pon duk jauh n alang2 family die dtg tgk die konvo skali la utk bertunang…aku rse sgt2 nice n memudahkan 2-2 pihak…

Majlis tue bermula pas asar..tp ktorg datng kul 3.30ptg..duk umah zaheer sgt seronok sembang ngan adik bongsu zaheer iaitu sara…mcm2 die cite sal ayong die….ada yang ktorg tnya,ada yang die cite sndiri…bdk kecik,atinye sangt tulus dan jujor…aku gelak je la sume mende yang die cite sal ayong die (zaheer,sila jgn mara kat adik kau k…haha)

Then bila nk g umah makcik zaheer,aku kira2 hampir 10kete gak…byk kan??haha…tp sume tue family zaheer gak..msk2 umah makcik die,aku rse mcm zaheer lak tuan umah sbb die yang smbut ktorg =.=’’’’…family zaheer, dari ibu ayah die,adik beradik die smpai la ke makcik pakcik die sgt2 sporting,peramah n baik gileeee....even aku baru knal diorg tp aku xrse awkward pon..biasanya aku g tmpt org baru perlukan mse tp ngan diorg aku xrse mcm tue pon…nice gilee kan??

zaheer sblm bertunang...berseri2 muka beliau


Majlis bermula kira2 jam 5.00 ptg la…mula2 aku ingt nk amik vid tp jauh sgt sbb perempuan agak ke belakang..tp sbb kaw luas so mmg nmpk pon org2 laki yg bincang…gpon aku bukan sedara mara diorg so mcm xptt aku duk depan..then tetiba adik zaheer, husna cuit aku suh amik vid sbb die kata xde spe nk amik vid..aku g depan sket..tp still membelakangi diorg…nk g depan aku rse,aku patut respect kat org2 tua yang ada kat c2…amik je la mne yang dpt..kalo kat majlis akk or abg aku bole la sesuka ati aku kan..hoho…gpon aku da bese amik vid time akk n abg aku nikah…sbb majlis zaheer,so aku respect sket la…maaf la zaheer vid tue membelakangi org yang bercakap..huhu

Tp ada satu babak yang nice…time tue cincin da bertukar tangan dari pihak laki ke pihak perempuan..then yang pegang cincin tue makcik zaheer xsalah aku..aku nk amik gmbr tp jauh sgt..tp tngkp je la…tetibe ada sorg makcik nie perasan die ckp,dik g je la dpn…tangkap cantik2 sket..bagus btol makcik tue…aku xde la rse segan sgt..makcik die yang pgg cincin tue pon bg jek cincin tue kat aku nk amik gambar…xkesah pon….mmg aku rse bes r…sume sporting je even die xknal aku spe..tp die tau la yang aku nie kawan zaheer sbb aku pakai costume kompang time tue..hoho..

Bila da duk dpn sket perbncgn da nk selesai..smpat r aku amik vid..jelas sket la suara dari yang sblmnya…tp da penutup pon..huhu…time bergmbar la..after abg,kakak kak hajrah ngan ibu ayah zaheer tngkap gmbr,sume sedara mara suh ktorg bergmbr lu ngan zaheer…akhirnya ada gak kenangan ktorg ngan zaheer time hari pertungan die… ^_^


alhamdulillah sume suda selesai..:)


Buat zaheer n kak hajrah, selamat bertunang….tahniah kat korg berdua…korg da melangkah selangkah utk menuju jalan bahagia tue…=)

Juz nk berpesan sbg seorg sahabat….tiap2 org itu akan menempuh ujian dan cabaran…xterlepas utk ujian bagi org yang da bertunang….ingtlah, bertunang itu bukan tiket utk buat yang bukan2…bertunang itu hanya selangkah utk mendekati hari pernikahan itu nnt…byk ujian yang akn korg tempuh..byk dugaan yang datang melanda…syaitan sgt2 xske utk org yang bernikah…so, die akan buat apa2 saja utk sesatkan anak adam…

Pesanan aku lagi, respect pasangan korg…trust each other…dan sentiasa doa kepada ALLAH agar hubungan korg akan menuju maradhatillah..itulah asas penting dalam sesuatu perhubungan..maybe aku xde pengalaman, tp aku kutip pengalaman org len n nasihat yang selalu mak aku bg…

Aku doakan agar korg berdua akan sentiasa diredhai oleh ALLAH..semoga perhubungan korg ini akan berkekalan sehingga akhir hayat…amiiiin~

gt with pasangan bahagia~

budak gt mmg ske bergambar dimana-mana ^_^


p/s : after majlis pertunangan zaheer dlm kete roy, xabis2 aku tersasul sebut nme zaheer smpai la kat bilik…tergelak dgr ayat fizha, “rabi,zaheer tue da berpunya..sudah2 la sebut nme die”…haha…aku anggap die kwn baek aku kot…antara kawan terbaek yang aku kenal spnjg aku duk kat kk9…kak hajrah,sila jgn tembak sya k…

p/s : aku sgt seronok bila ada majlis2 mcm nie..aku suka suasana ramai2 org ..tmbah2 lagi family zaheer yg baek tue…seronok ada family mcm nie selain family kita sendiri…n aku seronok tengok org seronok sbb aku akan seronok jgk…haha

p/s : zaheer da bertunang…aku nk bertunang jgk!!!

Wahai cik rabi,sila konvo dulu sblm nk bertunang..sedar diri tue belajar xabis agy :(

No comments:

Post a Comment