~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Saturday, February 2, 2013

alhamdulillah~

alhamdullillah..syukur...tue je yg mampu aku luahkan...
segala kehampaan, ketakutan, ke'cuak'an aku terhadap sume subj n especially certain subj akhirnya terjawab..

sbnrnya this sem or specific nye sem5 nie sgt-sgt teruk..byk maen2..walhal da tahun 3 da..org makin lme makin baik..aku makin lama makin truk plak..=_=''

xwat tutorial,xdtg kelas tutorial,xdtg lecture,wat keje last minute(yg nie tiap2 sem kot) n sume la yg truk2..
xwat tutorial sbb xpaham lect ajar sebab xstudy...after kelas xnak study...dekat nak test bru kelam kabut bukak itu,bukak ini,copy jwpn tutorial org, tnye org solution bagai..nasib baik kawan2 sume terror2..so snang nk study...thanks sume yg sudi bantu aku nie...

sem nie plak kebetulan dpt study week 2 minggu sbb xm stat minggu ke2...nmpk cam bes, tp straingt 4paper utk 3 hari..sgt2 la wat aku berserabut..da subj yang tough...1st time kene macam nie..disbbkan itu, aku telah membuat 'something' yg xnah aku wat spnjg aku amik xm utk ntah yang ke berapa kali dlm idup aku..

...iaitu minum 2cawan kopi putih mlm exam utk hari kedua..hari yang ada 2paper..

kesannya...

aku xley tdo...aku xley study...otak totally blank...paksa utk tdo xbole jgk...dan malam tue jugak aku baru perasan yg aku xcover langsung bab last utk subj probstat2...*padah sbb xdtg kelas tutorial last.*..nk study tp jam da kul 1pg (b4 tue study subj functional group chem yang xm kul 11.30pg)..tp aku cover dlu topic dpn2 yang aku da study time study week...memandangkan aku study probstat2 paling awal,so aku rse mcm da lpe sume mende..tmbh2 dgn otak yang da terlalu penat..walhal baru lepas satu paper jek...aku da bising2 da sbb cuak...tmbh2 ngan satu ape pon xmsk dlm otak...badan da rse menggigil (sbb minum kafein byk sgt)..then muntah sume bagai msti la kuar air kopi yg ku minum tue...xley study, akhirnya aku baring2 jek..xley tdo, bangkit blek bkk blek nota..pandang wlpn aku xsure lekat ke x dlm otak aku nie...

aku tau,tiap org ada cara study nye..ad yg ckp, standard la mlm xm, xtdo..tdo after xm...but, aku bukan jenis mcm tue sbnrnya..aku sok xm, mlm tue kne tdo awal..plg lewat pon kul 1 da ptt ada atas katil n tdo..tp kalo xm da kul 8.30 pg, kul 12 aku da tdo da...dari darjah 1 (kecik2 tdo lagi awal la) smpai la aku msk U..itu la stail aku..

cumaaaa......

malam tue la yg laen nya...xtau la npe gatai tgn aku p buat kopi wlpn da kul 12mlm..=_=''

actually, aku nah dgr pasal xtdo, badan menggigil dan keesokannya exam totally blank...nie pengalaman dari nabilah idayu, kawan aku waktu kat integomb..die nah wat keje gile time nak exam PQS...subj nie byk bce..so, xsalah aku die, mira hanida n azalika xtdo mlm tue study kat tgh aspuri..sok nye, nabilah gtau aku symptom2 nye..mmg sme apa yg berlaku kat aku...tp malangnya aku xamik pengajan dri org laen...isyk3...trukkan aku nie..

esoknya, aku hanya mengharapkan satu keajaiban akan berlaku...harap2 ada magik yang ley wat aku jawab soalan probstat2 tue..soalan 1, alhamdulillah...wlpn ada keraguan tp aku proceed jgk...korek2 kat statistical table formula die..sbb aku mmg xhafal since diberi...soalan 2, menung jap..g soalan 3 menung lagi...g soalan 4, arrrgghhhh..soalan pe nie??kat kertas jwpn hanya ada tertulis

"QUESTION 2
a)
"

then kosong...kosonnnggggg....

tarik nafasss dalam..selawat banyak2..pndg sebelah, "eh xde org"...lpe lak aku duk belakang skali sbb nk rushing utk next paper kat exam building dan aku amik probstat2 kat DTC..kanan aku xde org n kiri aku lak pintu kuar..then aku tulis jgk apa yang aku ingt..kertas soalan tue ntah bpe kali aku selak2..xdpt jawab tue, proceed soalan2 depan...xdpn jawab soalan2 depan, patah blek soalan2 yang terdahulu...at last aku rse ada la bbrapa part yg aku mmg totally tinggalkan kosong..yang len wlpn aku xpasti jwpn die tp aku tetap jawab gak...

lecturer amik kertas jwpn, xtunggu da trus blah nk p exam building...then bru aku ingt yang aku xtau letak kunci moto kat mne...aku suspect yang aku tertinggal kunci kat moto...dugaan ape yg dtg lagi??tp akunye otak mmg xley pk pape da..tgk moto msih selamat kat tmpt die..then, ada notis yang kunci aku ada kat pngawal keselamatan..nasib ada aini, mls nk pk sal kunci as long as dekat seseorang yang selamat, aku trus g exam building lak utk nex paper...tp xtau npe,tetibe aku pk sal paper probstat2 tue blek, trus sedey...aku tau, aku perlu ckp ngan seseorg utk ilangkan sedey+gabra aku...so call mak...lepaskan sume...

time ada lagi dlm 40min utk paper functional group chemistry...time tue da xley concentrate da...rse mcm nk cmpak jek nota aku,xnak amik xm paper tue..nasib ada aini, die tenangkan aku...lme2 sket bru ok..bukak note..imbas sekali lalu...kepala kne tukar dari math kepada kimia..huhu..alhamdulillah aku masih ingt sket2 apa yang lect ajar wlpn ada beberapa tindak balas kimia yang ske2 ati aku je bg..haha..paper functional group nie aku rse better sket dari probstat2 td..so, perasaan da lega sket...

tp otw blek, call mak..then kene bebal after aku cite ape yg berlaku..*padan muka aku*...mak ckp spe ajar anak mak minum kopi smpai xtdo mlm???!!aku sengih je la wlpn aku tau mak aku xnampk..then mak suh blek makan then suh TIDO!!aku ckp la sok de paper g...tp mak suh aku tdo gak...mak ckp, otak aku da penat..so ptt tdo...so, aku pon menurut la arahan wlpn soknya ada paper ADVANCED CALCULUS...

npe huruf besar???sbb subj nie sgtla susah sbb ada part proving..act subj nie ada 2 part..part calculus yang ada integrate n differentiate..bukan yang biasa2 punya tp yg up sket..double n triple dgn aplikasi skali...part nie ok lagi sbb aku faham teorinya..cumenya aku kurang latihan sbb die byk kira2...sbb kurang latihan sbb tutorial pon xwat habis..buat half je...isyk3...

part ke2 plak part yg sgt2 ditakuti oleh sume org..even lecturer sendiri akui yang part 2 nie susah iaitu part analysis...die byk proving yang kadang2 aku pon xfaham kaitan die dlm bab proving tue...test pon markah hancus..cume dpt 6/20..spruh pon xsmpai..=_='' walhal aku rse utk test tue aku da jwab yg terbaik..maybe proving aku ke laut kot sbb tue salah..

lecturer ada ckp, if btol2 nk lulus, kne score part calculus sbb die spruh2..tp masalah yang timbul adalah kne pastikan part kira2 dlm calculus tue btol la...kalo die bg equation yang susah nk solve, aku mmg dlm bhaya..lg2 dgn aku yg kurg latihan nie...

mlm tue study ngan peter n zu sbb aku rse kalo study sorg2 mmg ke laut aku...lg2 smgt da ilang kesan 2 paper pg tue..bila study ngan diorg smgt sket dan diorg ley tolong aku pape yang aku xfaham...*sedangkan byk yg aku xbpe paham sbnrnya*..tp, kul 11.30mlm aku blah..sbb da ngantuk..tekad utk tdo awal n dptkan rehat secukupnya..lgpon subj nie xm kul 11.30pg so de mse g...

sok waktu xm adv calculus tue smpai kat dtc time sume da msk..tp xmle lagi pon xm nye...msk xm, dpt duk blakang syuk n dpn yong...bukak2 soalan, part calculus aku usha2 soalan mcm ok..usha part analysis....jaammmeeedddd...tp ilek2 lu..jawab lek lok part calculus..kire byk kali sbb xnak ada careless mistake...tp smpai soalan last part calculus......soalan ape nieeeeeee???arrhgghhhhh...siyes xingt formula die..lpe nk imbas blek formula tue..dan aku totally forgot...da stat gelabah da sbb hnya part calculus aku harapkan...

then usha dlu soalan analysis..lagi la penin..belek2 soalan baru pasan ada satu soalan yg lecturer ada bincang dlm kelas dan aku ade bce...masalahnya aku bce n faham sket2 je..so, aku xley nk kuarkan blek apa yg die ajar ari ari tue sbb xbpe faham..so sedaya upaya la utk ingt n tulis apa yang mampu..yang laen tue ada jgk la aku conteng2..sbb aku de ingt lecturer ckp even tulis blek soalan apa yang nk, apa yg kne cari n apa kne proving pon dpt 1 markah..so aku tulis la..satu pon satu la asal bukan kosong..then usha blek soalan calculus yang aku xley jwb cuba sedaya upaya utk ingt formula di smping aku cari jwpn gne logik..huhu...tgk dpn syuk mcm khusyuk menulis jek..cuak aku..then, yong plak ada argue kat dr sriwulan ada soalan analysis yg salah, lg la aku tension..huhu...

after hbs xm, xtunggu da trus blah...mls nk jmp spe2..siyes rse down gile..blek2 tue call mak lg..cite n cite utk lepaskan sume..mak mcm terkedu n xtau nk bg nasihat ape..juz doa je mak ckp..mak ckp da wat yg terbaik so doa byk2..jgn duk pk2 da mende yg lepas dan fokus utk paper akan dtg.....aini pon de msg aku...bg aku sweet r msg tue...msg die mcm nie,  

"son : mom, what'll happen if I've done my best?
mom : ALLAH will take care of the rest.
son : mom, but what if I haven't done my best?
mom : ALLAH will still take care of the rest..
Rezeki kita ALLAH dah tentukan. Kita rancang nk score tp ALLAH pon rancang jugak nak bg kita score atau tak. And of all, HE is the best planner. Redha dengan apa yang jd. Rezeki ada di mana2. Bismillahi tawakkal tu A'lallah..."

Tue la sedikit nasihat dan semangat yang die bg...thanks byk2 kat aini...dan ptg tue aku habiskn mse aku utk tgk running man dan gelak2 dlm bilik tue...sbnrnya nk tdo,tp xley tdo..aku rse sbb ada lg kesan kafein sbb aku pon xbpe nk bole tdo mlm smlmnya...gpon nk rest otak sbb next paper ari selasa..so ada 6hari lagi...
mlm tue b4 tdo, tetibe rse sedey blek...dan aku call kawan aku lg sorg..die nie kalo bab nasihat mmg pakar...dan xsalah aku call die sbb sedikit sebanyak smgt aku da pulih blek...kata2 yang paling aku ingt die ckp, "kau nie pk bukan2..doa byk2..lecturer tue,bukak kertas kau pon blom g..doa supaya lecturer tanda kertas kau ngan jiwa yang tenang..mge die baek ati bg kau markah.."...xtau npe kata2 tue wat aku sentap...haha..maybe sbb aku asyik pk bukan2 jek after 2paper math nie berlalu...

nie la kisah 'unique' aku spnjg minggu xm nie...doa utk lulus mmg xputus2 la...spe yg nak dpt C- dan ke bawah kan??huhu..

time cuti nie, sah2 la subj math aku akan tau dlu result...sbb ism mmg pantas dan cekap..diorg akan post sume result dlm website ism..so xyah nk susah payah g fac tangkap gmbr result bagai...mle2 aku mmg xnak tgk..sbb xnak spoil mood cuti...tp, bak kata aini, die da knal sgt perangai aku cne...every sem mmg aku la org terawal akan check result..cume sem nie aku xde la xcited nk tgk result mcm sem2 sblm nie..sblm nie, result xkuar agy da bkk da website..then refresh byk kali nk tgk sme ada da letak blum...

bile org da bising2 ckp result da kuar baru aku bukak....tgk result stat edu..alhamdulillah..mmg dpt spt yg di target...then tgk probstat2...waaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...siyes xcaya..lulus tue mmg lulus..*alhamdulillah* tp grade yang aku dpt mmg jauh dri sangkaan aku....syukur ALLAH..syukur byk2...tgk advance calculus pulak alhamdulillah..lepas n cukup2 makan..aku xharap byk sgt since carry mark aku pon rendah...da lulus pon aku da bersyukur sbb xyah nk repeat subj nie...huhu..

syukur sgt2 keajaiban yang berlaku pada result aku..aku percaya, result aku nie bukan sbb hasil usaha aku...tp berkat doa mak ayah aku..sbb stail aku tiap2 kali xm, 1/2 jam b4 xm aku akan msg mak ayah doakan...ayat mak plak," mak sentiasa doa utk kejayaan anak2 mak"..=)..wlpn aku tau tp aku nk bg jgk sbb nk tenangkan ati..dan maybe sbb after xm yg susah tue siap nangis2 bagai kat mak aku, so mak doa lebih sket kot..sbb tue lulus..alhamdulillah...terima kasih ALLAH...terima kasih banyak2..

bagi aku, apa yang berlaku itu bagi banyak pengajaran kat aku..maybe sbb aku sblm nie even ske wat keje last minute pon bole manage lg..tp kali nie aku lost..ada mende yang DIA nak aku belajar....

so, sem depan, aku nk lebey luangkan masa kat subj2 aku nie..gpon sem dpn da msk fakulti pendidikan..ramai da ckp, fakulti pendidikan xsme mcm sains...byk esaimen n presentation..so byk keje..kalo kat fakulti sains juz lecture, tutorial n test..tutorial x buat bukan akan markah pon..so time test je struggle...kalo kat pendidikan lak sentiasa ada keje..so aku kne rajin sket...xley tangguh2 keje kalo xnak pengsan...

dan sem dpn jgk jadual exam aku ada 2 paper satu hari..8.30pg dan 11.30pg..satu math satu subj edu...xley nk elak lagi..subj plak berturutan sblm tue..harap2nya pengalaman ngeri lepas xberulang..alhamdulillah mmg result ok tp aku xley mgharapkan keajaiban..kne usaha lebey sket!!!chaiyok3 rabi...

sem depan pon aku ada projek MPI jek yang aku join..FESENI da tak masuk, so beban da kurang...mse bole aku spend lebey sket kat pelajaran aku..kali nie paling byk paper...7 subj kot...paling byk sepanjang kat um nie..sume gara2 subj pendidikan kebykkannya 2jk jek..so, subj bertambah2 la banyak utk cukupkan 20jk..

so, usaha kne lebih sket sem depan..bukan sikit tp banyaaaaaaaaaaaaaaakk...tinggal 2 sem jek lagi utk belajar dan 1 sem utk LM..dan aku hrapkan 3 sem nie bole bg result flying colour...amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnn..=)

SEMESTER BARU, FAKULTI BARU, AZAM BARU, SEMANGAT BARU..

welcome to faculty of education rabi!!! :)

2 comments: