~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Thursday, April 26, 2012

~Back to school~


Fuh, fuh…fuuuuuuuuuhhhhh….*smbil lap sawang*

Haiahhhh…da bersawang2 da blog aku nih…da lame xupdate…bz sket n sbb utama sbb xde mood n xde menda nk tulis..btw, last Sunday, MPS1 berlangsung dgn jayanya…spe2 yang xtau mps tue ape, MALAM PERDANA SEMBILAN FASA 1 atau lebih dikenali sbg MPS1 adalah satu majlis makan2 khas yang diadakan utk sume penghuni Kolej Kediaman Tun Syed Zahiruddin or KK9..die wat kat kolej ke n xde la se’grand’ MPS2..sbb MPS2 wat kat hotel…

Pada taun nie, MPS1 telah memilih tema “BACK TO SCHOOL”…n ktorg sume kne la pakai baju time sek dlu…act aku da smngt da cari bju sek time cuti akhir sem1…tp rpe2nye aku lpe nk bwk bju sek..alih2 aku pakai jek baju kompang yg mmg kebetulan putih…

~me wit GT family~


Disebabkan temanye back to school, aku kat cni nk cite sket2 zaman aku sek2…

1996-1997 à TADIKA KEMAS AULONG
1997-2002à SEKOLAH AGAMA RENDAH NURUL ISLAM AULONG
1998-2003à SK CONVENT KOTA TAIPING
2004-2008à SBP INTEGRASI GOMBAK

Awal zaman persekolahan, aku belajar kat tadika kemas dpn umah aku seawal umur 5thn..2thn sek kat sne, darjah satu sek kat SK Convent Kota Taiping..kat pekan r….dlu jalan jek g tadika..bile da msk sek ren,kne pandai nek bas..umah jauh dari sek..ayah lak ngajar kat sek men changkat jering..bukan satu jalan ngan aku..so mmg kne nek bas r..time darjah satu, 2 n 4 bljar sesi ptg…darjah 3,5,6 sesi pagi..n vice versanye plak aku kne g sek agama dpn umah aku tuh…kat sek convent sume pompuan, dari ckg smpai la ke kawan2 sekelas sumenya perempuan..sbnrnya time aku darjah satu xsalah ade gak ckg laki..tp die da pndah da lepas tuh…so, sume pompuan kat sek tuh..laki yang ade cume pak guard, org2 kantin…tuh jek..bes ke x sek sume pompuan??ntah la sbb time kecik2 mne de perasaan sgt..ape yang org suh wat ikot jek…

aku plak time kecik2 rapat ngan abg2 aku…kawan2 die sume laki..aku sorg jek pompuan..diorg pnjt pokok, aku pon panjat…diorg men nyorok2, aku pon join skali…men badminton, galah pnjg, hoki buatn sndiri, tuju selipar..macam2 r..pernah skali tuh akk aku bwk aku n abg aku g msk cyber café sbb nk wat assignment die..aku g sne, abg aku ajar men computer lak..bes kot…skali da g, mmg la nk g agy kan..pastuh simpan duit..jimat sket2 da cukup sehinggit ajak abg aku g..abg aku bek…ape yang aku mntk msti die akan tunaikan…then, men smpai maghrib..smpai umah mmg la kne marah ngan mak..1st time nmpk muka mak marah mcm tuh..seb bek ada abg..die yg back up aku..bile pk2 blek klakar jek sume tuh..pastuh bile abg2 aku da msk asrama, aku da jarang da kuar men2..slalu men ngan dak2 sek agama jek..kul 6 blek umah then tgk tv..cite cine kat tv…cite time tuh bes2..mcm nk tgk blek jek sume tuh skang nih..

nie lambang sek rendah aku...nk tunjuk gmbr sek xde lak..tunjuk lambang pon jd la...

Then, time aku F1 msk lak sek asrama…Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak aka integomb..da la kat KL..mle2 teragak2 nk msk sbb da la jauh dari rmh..tp sbb abg aku agy sorg tuh ske sgt provok n rendah2kan aku..so, aku nk buktikan aku agy hebat dari die, aku msk la integomb…konon dpt sek agy jauh dari die..aku ngan abg aku nih mmg xsah kalo xgaduh..asyik gaduh jek kejenye..xley nak ngam langsung..besela adik beradikkan..hehe..mle2 daftar msk aku dpt akk angkat..nme die kak aainaa..die nie baik sgt n peramah..so aku xde la rse sedey sgt..die sgt caring n kebetulan aku satu dorm ngan die..minggu pertama ialah minggu orientasi (ok aku da lpe pasal tuh..so xley nk cite apa yang berlaku sgt L)…bile abis minggu orientasi bru msk kelas n knal sume bdk2 kelas..aku rapat dlu ngan syikin..die yg dtg kat aku lu..maybe die tgk aku sensorg jek kat belakang tuh..lagipon aku rse plek sbb sek tuh campur laki pompuan..aku mne la pernah campur..dlu sume pompuan jek..n mmg aku nie jenis yg pendiam utk suasana baru…mle2 rse awkward la..lme2 aku da bole menerima suasana kat sek tuh..suasana belajar bercmpur laki pompuan..suasana tiada mak ayah kat sisi…malam2 ada prep..tp time f1, ape la sgt kan..maen jek kejenye….

view dari depan sek

Tp spnjg aku F1, ada 3 mende yang aku xley lpe..1st skali time 1st time PB(pulang bermalam) or senang cite bole blek umah la if kami dibenarkan pb..time tuh kne nek bas kalo nk blek umah..mmg xla mak ayah nk dtg jauh2 amik aku…kat cni kalo nk beli tiket kirim kan kat warden jek..seingt aku time tuh ust baki yang incharge beli2 tiket nih..bile dpt tiket, aku tgk tiket die tulis mcm kul 3..tnye la ust, ust pon ckp tiket aku kul3…g pudu dihantar oleh bas integomb sblm solat jumaat..kebetulan lak dorm mates aku pon tinggal kat tepeng gak..so aku blek la skali ngan die..tunggu punya tunggu smpai la kul 3..g la kat tmpt bas tuh..then org pemandu bas tuh ckp tiket ktorg nih kul 1.30ptg bukan kul 3.00ptg…aku tenung2 blek tiket tuh bru aku perasan, ada satu kat depan..no 1 die tuh bukan men panjang agy..aku ckp dalam ati, len kali tulis la leklok sket…mne la aku nk pasan..nk nek bas tuh da penuh…hurm, perkara pertama aku wat call mak ayah aku…time tuh gne public je la…yang kelakarnye smpat ckp kat mak,

“mak rabi da terlepas bas…xtau nk wat cne..”

Pastu terputus..kat tgn da xde syiling..kawan aku pon da xde syiling…mahal gile charge public ke tel rumah..time tue da xtau wat pe..cube bayangkan 2org bdk yg berusia 13thn tersesat kat puduraya xtau nk wat ape..:’(

tetibe terpk something..aku tnye kat kawan aku die ade duit x, then die ckp ade..so ktorg pon beli la tiket ots jgk..tiket yang ada pon kul 8.00mlm..belasah je la..at least dpt gak blek mlm tuh jgk…ktorg pon tggu je la bas kat c2…tggu punya tunggu tetibe nmpk ustazah simi dtg..aku plek la npe die dtg n paling pntg cne die tau masalah ktorg nih..ustzh dtg kat ktorg then ckp td dpt call dari pakcik aku pasal masalah ktorg nih sbb tuh die dtg..xlame plak nmpk sepupu aku lak dtg..die da keje da..mak aku yang call die soh tgk2 kan aku kat cni…ramai plak yang dtg nye…then, kul 8mlm bas dtg trus blek ke tepeng..smpai umah kul 12 tgh malam..mak ayah da tggu da kat stesen bas kamunting tuh…kat umah tuh mak aku cite, lepas aku call jek, mak aku da risau da..ye la spe xsyg anak sendiri kan..da la 1st time blek..xde pengalaman..pastu plak bru umo 13thn..sbb tuh mak aku call pakcik aku soh tnye kan kat pihak sek apa yang da jd…*sek jgk yang kne..maaf yek..hehe*..mende nih bg byk pengalaman kat aku agar pas nih ati2 bile blek..check btol2 tiket..lawak plak bile kenangkan blek..ust baki pon da pulangkan blek duet ktrong..maybe die rasa bersalah kot n kne truk ngan pihak pentdbiran…muke die sedey jek time jmp aku tuh..kwn aku tuh plak da xdtg sek..trus berhenti g mrsm pasir salak..dekat ngan kmpung die..maybe mak die xyakin agy kot anak die duk jauh2 nih..aku plak, masih mneruskan belajar kat integomb….

2nd mende yang aku xley lpe lak time fire drill….rse mcm kelakar gile plak bile dikenang2 blek…aku nih ada masalah sket bile da tdo..mmg lpe dunia..org kejut mcm mne pon payah nk bangun…n kebetulan fire drill wat time kul 3pg..mmg time tgh syok2 tdo..aku plak 2 hari sblm tuh bru abis kem kadet polis..mesti la penat masih trasa agy…dorm aku terletak kat sblh loceng kebakaran bawah skali tepi tangga..katil aku plak kat atas…mle2 sume xpasan agy aku xde kat padang(tmpt berkumpul)..da kire2 kak nida, ketua dorm(kd) baru pasan aku xde..die pon ngan warden pn musliha g blek..nk check aku kat ne…seingt aku, bile aku tersedar, aku dgr pn musliha ckp
“Ya ALLAH bole tidur lagi bdk nih..”
Kak nida plak ckp, 
“Rabi bgun..kita ada fire drill nih…bangun cepat..”
Aku bangun dgn mamainye trus amik tuala..sbb aku ingt diorg kejut bgn subuh…pastu kak nida ckp agy
“Rabi, kita tgh fire drill nie..pakai tudung cepat…”
Aku masih mamai agy..pakai je la tudung…pastuh kuar plak, aku menghala ke bilik air..*pagi2 da biasa bgun amik tuala g bilik air kan*
Kak nida ckp lagi..
“Rabi nk g mne…kita ada fire drill nih..kne g padang…”
Mamai aku xabis agy..kak nida tarik tangan aku kuar asrama…then ktorg jalan2…aku jalan trus menghala ke surau….time nih mmg aku mamai xabis2 agy..selalu pagi2..amik tuala mandi, then kuar asrama g surau solat subuh..so aku yang mamai nih wat mende yang selalu aku wat…dan kak nida skali lagi ckp…
“Rabi kite bukan nk g surau solat..tp nk g padang..kan ada fire drill nih…”
Akhirnya smpai jgk aku kat padang tuh..n sorg kawan bdk kelas aku ckp die nmpk aku mmg tgh mamai gile time tuh..n aku bernasib baik sbb lepas aku dtg jek, sesiapa yang turun lmbt sume kne tahan ngan warden n kne duk dpn..malu kot if kne duk dpn..huhu….

Lepas abis je taklimat dari pegawai bomba n warden ktorg pon dibenarkan blek..smpai kat dorm mmg kne gelak n kne bahan ngan bdk2 dorm sbb kemamaian aku yang melampau2…sabo je la…da la bilik sblh loceng jek..bawah skali..mmg la bising gile…aku bole lak xbgn…kak nida plak, bpe byk kali die ckp kat aku yang skang ada fire drill aku pon xtau.. seb bek kak nida jnis yang sabo melayan kemamaian aku…bdk2 dorm aku ckp, kalo btol2 kebakaran, da rentung da aku..huhu…kebetulan plak mmg muke aku burn sbb bru abis kem… nasib la kan..bile aku cite kat mak ayah aku mmg kne gelak abis…==’

aspuri kanan aspura kiri...dekat je kan...nk skodeng pon bole..tgh2 tue plak dewan makan 

3rd benda yang aku xley lpe adalah time 1st day puasa kat sek…time tuh dapat kbenaran utk PB…aku mcm bese kalo PB weekend xnah blek sbb kejap jek n buang duit jek..duit pon bukan ada sgt pon…so, aku ngan kawan aku, azalika wat keputusan xnak blek..duk jek kat sek…tp xtau sbnrnya warden wajibkan sume blek…bile hari jumaat tuh bru tau..cne nk blek..ktorg pon selambe je la duk..yang xblek 3org jek..aku, azalika n kak noni (kalo xsalah aku)…ptg tuh bru nmpk warden..die bising gak la sbb act warden pon nk blek kmpg masing2…ktorg kate xpe la..ktorg ley duk sendiri(walhal==’)..tp seb bek ada penyelia asrama baru..kak siti nk dtg..tp die dtg esoknye…sbbn ktorg ber3 jek kat asrama tuh, mmg takut la…cite2 hantu sume muncul kat kepala..nk elak takut punye pasal, amik radio asrama letak dalam dorm aku..2org kawan aku tuh duk dorm aku sbb dorm aku pling bawah..pasang lagu kuat2 sbb nk ilangkan sunyi n takut…smpaikan nk mandi pon ktorg pasang kuat2 radio so dgr smpai ke bilik mandi….melampau btol..mlm tuh plak tdo bertemankan radio ikim yang memasang ayat2 suci al-Quran..penakut btol ktorg time tuh..hehe…soknya kak siti datang..time bkk pose lak, ada 2-3 org ckg dtg bwkkan makanan utk ktorg*wlpn DM ade jek mknn*..ckg ckp sbb mknn DM xbes..sje nk wat tmbhn lauk utk kami sume..terharu sbb ade masih ingt kami yang xblek nih..mlm tuh sbbkan kak siti ade, ktorg lepak umah die je la…tgk tv sume..da xtakut lagi..hehe…

Sbnrnya ada byk mende kot yang bes2 spnjang aku form 1..tp aku byk da lpe…yela 8tahun lepas..da lme sgt tuh….ingt nk truskan agy menulis, tp cukup la kot aku tulis smpai cni..bile2 aku nk cite aku tulis agy..sory kalo post nie aku banyak membebel n xbessss..nex time aku tulis mende2 ilmiah plak yep…J


No comments:

Post a Comment