~ Kadang-kadang ALLAH jarakkan hubungan kita..kemudian DIA dtgkan pula dengan dugaan..puas kita menangis mencari mana teman kesayangan kita..rupa-rupanya ALLAH ingin hadiahkan kita KERINDUAN YANG BERPANJANGAN...~

~Orang sengaja memuji untuk menguji...Orang suka mengarah untuk lihat kita marah....Orang suka mengajuk untuk lihat kita merajuk....Orang sengaja dengki untuk lihat kita sakit hati...pandai2 la bawa diri... jgn ikutkan hati nanti mati, jangan ikutkan perasaan nanti binasa, gunakan AKAL supaya semua terkawal....Tetapkanlah hati ini..~

~Apabila dirimu memerlukan KEKASIH, maka pilihlah ALLAH....Apabila dirimu memerlukan RAKAN, maka pilihlah AL-QURAN...Apabila dirimu memerlukan SOKONGAN, maka BERTAWAKALLAH kepadaNYA sepenuh hati...kerana DIAlah PENJAGA HATI yang tidak akan pernah hilang malah akan terus KEKAL untuk setiap hambaNYA yang memerlukan~

~Apabila kita menahan sesuatu yang HARAM padahal kita berpeluang melakukannya, ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang HALAL dan yang HALAL itu, apabila tiba saatnya ia hadir, ia sangat INDAH.~

~Friendship isn't about who you've known the longest. It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it...~

~Jadilah seorang GURU yang hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU dan tingkahlakunya di TIRU... ~

Thursday, November 1, 2012

PERSONALITI BERDASARKAN URUTAN KELAHIRAN

Jam sudah menunjukkan pukul 3 pagi..tp aku xley tdo…sbb td pas maghrb tdo sampai kul 11.30mlm…sudahnya xley tdo..pas solat kemas buku2 yang tak teratur dalam almari buku, then main game..konon nak wat keje tp xde mood…mentang2 kne hantar minggu dpn…rabi, rabi..bila anda mau berubahhhhh???? Penat men game xtau wat ape….nk tdo, xley…xmau paksa tdo..nnt aku penat..penat tdo..huhu…tetiba dapat ilham utk menulis…menulis pasal personaliti…aku nak tulis pasal personaliti nie berdasarkan pemerhatian n pengalaman aku…lebih pada personaliti aku sbg anak bongsu…so spe2 anak bongsu yang xsetuju sila la tinggalkan komen… :P

Pendapat aku pembinaan personaliti seseorang terdapat banyak faktor…bagi aku factor utamanya adalah persekitaran….npe aku ckp mcm tue?? Sbb kita lebih terdedah kepada persekitaran…jika persekitaran kita baik, kita akan jadi baik…begitu juga sebaliknya….cara ibu bapa juga termasuk dalam persekitaran anak2…sbb itulah adanya hadis yang bermaksud

“Setiap anak yang lahir itu adalah dalam keadaan fitrah (Islam; suci bersih). Maka ibu bapanya lah yang bertindak menjadikan ia Yahudi atau Nasrani atau Majusi.” (Hadis riwayat Muslim dan Baihaqi)

Itulah tanggungjawab terbesar ibu bapa dalam pembentukan anak2…sbb tue kne ingt b4 kawen, kawen bukan sahaja hanya menghalalkan ikatan 2org tetapi lebih kepada itu…org kawen, kita pon nk kawen…tp adakah kita benar2 bersedia utk menghadapi tanggunggjawab2 selepas itu???

Ok…stop membebel…pergi kepada tajuk..pembinaan personaliti…mengikut pemerhatian aku la, turutan anak dalam keluarga juga memberi kesan pembinaan personality..tp seperti mana yang aku ckp td, xsume sama…depend pada persekitaran dan ibu bapanya….

Untuk anak sulung, mengikut kajian ,

  • anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
  • sering berjaya dalam hidup.
  • lebih pandai mengambil hati orang tua.
  • mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.
Pendapat aku, anak sulung mmg bersikap pelindung, mempunyai tanggungjawab yang tinggi…ye la adik2 ramai..so dari kecil dia da ajar utk bersikap melindungi dan bertanggungjawab terhadap adik2 dia…tp kalo suka bertolak ansur tue aku kurang setuju…hahaha…bukan apa, ada je aku tgk anak2 sulung nie, ske sgt mengarah…kalo hitam katanya,hitam la…xley nk jd putih…ego dia sgt2 tinggi dan jenis bertegas..tp xde la 24jam dia xley bertolak ansur…Cuma most of the tima la…hehe…tp slalunye kalo aku berhadapan ngan anak sulung nie, aku secara automatic akan mendengar ckp…xreti nk bangkang sgt...xtau nape..maybe sbb apa yang diorg buat tue mmg btol.. dia juga  mempunyai sikap kepimpinan yang tinggi…bole memimpin org…maybe sbb aura tue wat aku bole terima apa yang diorg ckp…sbb tue anak sulung bole membuat keputusan sendiri tanpa bergantung kat org…

Next, anak no 2…nie yang aku dpt dari kajian org len la…

1.  anak manja abah . ayah . papa . daddy .
2. seorang yang degil
3. tak pandai memujuk 
4. hati lembut  
5. berdikari
6. pemaaf & caring

Sbnrnya aku mmg ramai gile kawan2 aku adalah anak no 2…dari sek men smpai la skang kat UM..kalo kat integomb ada liyana sulaiman, asyikin, azalika, amiruddin(spe lagi eh??)…kalo kat um yang aku tau fizha, munierah,aini, hifzuddin, hakim, nasiha (spe agy..sila ngaku cepat..)…yang aku ley komen yang mmg btol2 rapat ngan aku la..especially bdk2 integomb n certain bdk2 UM…anak manja??aku no komen…tp kalo amiruddin tue mmg aku caya sgt..haha…tp yang aku pasan pasal diorg, diorg pandai berdikari..xpandai nak arah2 org wat keje…kalo org xnak wat keje, die akan watkan keje org tue…kalo caring tue mmg btol kot…sbb tue kat sek dlu aku cpt rapat ngan diorg kot…kalo ada masalah, cite pape aku ske cite kat diorg…f1 aku rapat ngan syikin..f2 plak ngan azalika..msk f3 ngan syikin blek…f4 plak bila da len2 kelas bole la aku stat berkerjasama ngn amiruddin sbb keje…tp die pon jenis yang bole la tolong kalo ada masalah…n bila f5 da stat rapat ngan liyana…paling bes sbb die ske ajar aku subj yang aku xske sgt iaitu bio…seronok tgk die terang2kan sume…hoho…tp ade jgk bdk2 yg bukan anak no 2 aku rapt..:) *siyes aku rindu kat korg wahai 5thfivers…T_T*

Next, anak tengah…mengikut kajian
1. lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
2. lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
3. suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
4. sering merasakan diri mereka terpinggir.
5. terlalu mengalah


utk anak tengah lak, aku no komen je la…sbb aku xbpe nk kenal watak diorg sgt…sbb kebanyakan yang aku jmp pelbagai watak…xde persamaan yang aku nmpk…huhu…
 
Next ank bongsu!!utk pengetahuan,aku adalah anak bongsu..spe2 anak bongsu, sep sket…*wink wink*..ikut kajian personaliti anak bongsu adalah

  1.  happy go-lucky dan yakin diri.
  2.  manja.
  3.  berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
  4.  sukar membuat keputusan sendiri.

Yakin pada diri??haha…bg aku, aku xde la yakin diri..sbb aku selalu down…kene ada org motivate baru aku rse lebih yakin..kalo x,mmg xla..huhu…manja????sume org akan cakap dan percaya bahawa anak bongsu adalah paling manja..dlu aku slalu xcaya mende nie..sbb aku rse aku xmanja pon..tp pernah satu hari time tue aku kat integomb, time tue aku buru call akk aku, tetibe kawan aku tegur..ko anak bongsu ke??aku ckp la ye…then die ckp..ptt pon…suara n gaya manja..haha…then aku baru pasan….dan aku baru tau anak bongsu nie wlpn die bole berdikari ke atau ada personaliti2 lain, tp personaliti manja tue mesti ada sikit..paling kurang pon die akan tunjukkn kat family die wlpn bukan kat kengkawan…(btol x??)…berkeinginan dan bercita-cita tinggi bagi aku sume org rse macam tue..xkira la die bongsu ke x…huhu…lastly  sukar membuat keputusan sendiri…bg aku, mmg btol…aku sgt2 susah nk wat keputusan sndiri..aku akan tnye org len sama ada btol ke x tindakan aku…mungkin sbb tue aku cpt terpengaruh ngan org…Cuma Alhamdulillah persekitaran aku membawa kebaikan kepada aku…J…sbb tue aku suka kawan ngan org sme umur atau lagi tua dari aku….kat integomb dulu waktu f1 kat dorm aku sorg jek bdk f1..yang len sume senior..ada sorg msuk then kuar…agy sorg dtg lmbt..so mmg aku la paling manja dlm dorm tue…msk f2 plak kebetulan xde junior yang msk dorm aku..so aku lagi paling muda…bila msk f3 bru la ada junior dlm dorm tue..junior f1..tringt ada akk dorm ckp, ada org da panggil rabi akk la..haha…1st time dgr org pnggil aku akk…then bila nek f4 n f5 dpt bilik plak..da bukan dorm…roommate plak satu batch…so aku xbyk expose ngan junior2 n lagi la wat aku xbpe or susah nk rapat ngan yg lagi muda ngan aku…bila aku f5 kalo ada masalah atau cite utk dikongsi aku ske refer kat kawan satu batch..kalo xpon dekat ckg trus…skang nie pon bila tgk kawan2 yang btol2 baik ngan aku sume same umo..xpon lagi tua..maybe sbb aku selesa n bila tnye pendapat diorg akan tolong aku utk membuat keputusan..huhu…satu lagi pasal anak bongsu org ckp, kalo mintak pape kat mak ayah selalu dpt…yg tue bg aku depend jgk la…tgk jgk la kat ekonomi family..sbb kalo anak sulung, waktu diorg dilahirkan mak ayah selalunya bru nk mulakan hidup…bila da besar sket, tmbh2 kalo ada ramai adik beradik nk pape susahla…kne pkkan utk adik2 jgk…tp kalo ank bongsu, die len sket…kalo dalam family, mak ckp, rabi nk apa selalu dpt xmcm akk2 n abg2 yg len *kecuali abg atas aku…sume die nk rsenye dpt jgk..hehe*…mne tak nya..skang nie tnggungan  ayah da berkurangan…gaji da makin tinggi sket berbanding dlu…so, hidup aku agak mewah sket berbanding ngan yang len…tp nk ikutkn pon skang nie barang2 da mahal so duit pon dpt byk sket.. pastu brg2 keperluan lak mcm laptop n hp plak bende tue satu keperluan…xmcm dlu…so aku kne pndai2 la gne utk kebaikan…ini jgk diakui oleh zaheer sbg anak sulung..die kata adik bongsu die, sara…apa yang die nk, ibu dan ayah die slalu bg…*kami xmintak utk dilahirkan bongsu wahai zaheer..so jgn jelez..haha*

panjang tol cita pasal anak bongsu nih…lastly anak tunggal….ikut kajian anak tunggal nie

1.    sering merasakan diri mereka kesunyian.
2.    lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai.
3.    lebih bijak bergaul.
4.    lebih cepat matang.
5.    terlalu rapat dengan ibu bapa walau usia makin meningkat.
6.    sukar nak bertolak ansur dengan orang lain.
 
Utk anak tunggal, aku pon xbyk komen gak..sbb aku xtau spe kawan aku yang ank tunggal melainkan safwan…yg aku bole ckp die mmg susah nk bertolak ansur..ske sgt aku gaduh ngan die..haha…

Tue je la kot yang aku nk ckp sal personaliti berdasarkan kajian yang xberilmiah nie..haha..hanya berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku la…spe2 yang terasa mintak maap la…personaliti nie aku xtujukan kat spe2 pon…sekadar ingin share apa yang aku rsekan pasal korg...=D

4 comments:

  1. Anak manja tak betol sebab aku selalu bergaduh dengan mak aku dan selalu bangkang kata-kata ayah aku jadi makna manja nya???

    ReplyDelete